Deel via

Vakantiefoto's en familiekiekjes stapelen zich op, wat nu?

December 2017
Waar moet je heen met alle foto’s op je computer, smartphone of camera? Meestal heb je overal wel wat foto’s staan, die bovendien heel wat geheugen van je toestellen in beslag nemen. En wat als je computer crasht of je je smartphone kwijtspeelt? Ben je dan al je dierbare foto’s van de kleinkinderen kwijt? Lars van BEEGO bespreekt een aantal mogelijkheden om je fotobibliotheek te organiseren, elk met zijn voor- en nadelen.

Externe harde schijf: veel opslag, maar laat ze niet vallen

hard-drive-81344_640De eenvoudigste manier om je overvolle toestellen opnieuw te doen ademen, is een externe harde schijf aanschaffen. Vanaf zo’n 60 euro heb je al 500 GB aan extra ruimte, goed voor 100.000 foto’s! Je sluit het toestel via USB aan op je computer en je kopieert al je foto’s ernaartoe. Je kan mapjes aanmaken, waardoor je al je foto’s in het juiste ‘album’ kan zetten.

Het nadeel is dat al je kostbare foto’s dan op een harde schijf staan; een toestel dat gevoelig is aan schokken. Als je de schijf laat vallen, kan ze beschadigd raken, en dan verlies je al je gegevens. Daardoor is een extra back-up aangewezen.

Verder kan je op deze manier enkel je foto’s organiseren, om ze te bewerken heb je dan nog software nodig. Paint.net of Faststone Image Viewer bijvoorbeeld zijn gratis programma’s voor Windows, waarmee je je foto’s redelijk gemakkelijk kan bewerken. De professionals gebruiken hier Adobe Photoshop voor.

Google Photos: onbeperkt online opslag

googleGoogle Photos is de cloudoplossing van Google om je foto’s te bewaren. Dat wil zeggen dat de foto’s niet op je pc worden opgeslagen, maar wel op de servers van Google. Zo speel je ze nooit kwijt en kan je ze gemakkelijk openen op elk toestel (computer, tablet, smartphone) door gewoon in te loggen met je e-mailadres van Google. Het grote voordeel is dat je een onbeperkt aantal foto’s kan uploaden. Je wordt dus niet gelimiteerd door schijfruimte. De voorwaarde hiervoor is dat Google de foto’s een beetje mag verkleinen van formaat, maar dat is slechts een nadeel voor professionals of gevorderde hobbyisten. Op het scherm zal je doorgaans geen verschil merken, enkel als je de foto’s in grote formaten wil afdrukken is dit niet ideaal. Een ander groot voordeel is dat je foto’s automatisch georganiseerd worden, waardoor je snel bepaalde foto’s kan zoeken door bijvoorbeeld gewoon de naam van het land of de stad in te geven waar je op vakantie bent geweest en Google zal je de foto’s presenteren die je daar genomen hebt. Verder kan je zelf albums maken, en basisbewerkingen uitvoeren. Je kan ook heel eenvoudig foto’s of albums delen met familie of vrienden, zonder hun mailbox te overladen met foto’s.

Een toch wel belangrijke nadeel van Google Photos is dat je een goede en constante internetverbinding nodig hebt om je foto’s te raadplegen. De meeste mensen slaan hun foto’s daardoor toch ook nog lokaal op, waardoor weer schijfruimte in beslag genomen wordt.

Adobe Lightroom: voor de experten 

lightroomAdobe Lightroom is een totaalpakket dat eerder voor experten en gevorderde hobbyisten bedoeld is. Het is een betalend platform, maar de mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Het combineert een cloudoplossing met geavanceerde organiseer- en bewerkingsopties op een eenvoudige manier. Nadien kan je je foto’s ook vlot delen met anderen.

Network-attached storage: voor volledige controle

Nog een mogelijkheid om foto’s op te slaan, is network-attached storage (NAS). Dit is hetzelfde als een externe harde schijf, maar dan een dubbele harde schijf waardoor je constant een kopie hebt. Als een schijf dan defect is, kan je eenvoudigweg de defecte schijf vervangen. Deze schijf connecteer je niet via USB, maar ze zit in je netwerk, wat wil zeggen dat je via wifi aan je bestanden kan. Het is dan ook een geavanceerd toestel met een hoger prijskaartje dan een gewone externe harde schijf. Je kan dit ook wel je persoonlijke cloud noemen, zonder de nadelen die bij Google Photos werden besproken. Ook delen met familie of vrienden via het internet is mogelijk, maar doorgaans niet zo eenvoudig in gebruik.

Het nadeel naast het hogere prijskaartje is dat de installatie en het gebruik redelijk complex is. Maar als je wel wat van computers afweet, is het misschien wel de beste oplossing om zonder zorgen je foto’s te beheren.

Samengevat

photo-montage-556811_640De duurste maar compleetste methode om je foto’s te beheren is Adobe Lightroom, vooral weggelegd voor wie erg veel met fotografie bezig is. Op de tweede plaats qua functionaliteit komt de NAS, maar die is dan weer complex en niet goedkoop. De eenvoudigste en goedkoopste methodes zijn Google Photos of een klassieke externe harde schijf. Als je constant verbonden bent met het internet, werkt met verschillende toestellen en geen zin hebt in veel foto-administratie, dan raden we Google Photos aan. Heb je wel wat tijd en geduld, dan is een externe harde schijf misschien wel de eenvoudigste oplossing, als je er voorzichtig mee bent. Voorzie in dit geval nog een extra back-up.

 

Lars De Pauw van BEEGO

Auteur: BEEGO

8 reacties

FreFel
En wat met Foto's van Apple?
12/12/17 10:31 REAGEER
BeegoNick
Beste FreFel

Het spijt ons voor de late reactie. Foto's op een Apple kan je op je i-cloud bewaren. Het principe is dezelfde als Google Photos. Je kan jou foto's dan raadplegen als je jezelf aanmeld op de i-cloud. Je kan dat doen door naar de website te gaan: https://www.icloud.com/
Daar geef je vervolgens je apple-id in en je wachtwoord.

Met vriendelijke groeten
Nick van Beego
https://beego.be
28/08/18 13:09 REAGEER
kokdanie
Je kan ze ook op een CD branden en veilig opbergen, wel een hoesje maken met titels voor later.
12/12/17 10:48 REAGEER
pit
Kan je de foto's in de cloud zetten?
12/12/17 11:24 REAGEER
BeegoNick
Beste Pit

Het spijt ons voor de late reactie. Je kan jou foto's inderdaad in de cloud zetten. Als je dan je toestel kwijt bent kan je nog altijd via een ander toestel (smartphone of computer) verbinden met je account en de foto's downloaden of bekijken.

Met vriendelijke groeten
Nick van Beego
https://beego.be
28/08/18 13:11 REAGEER
Wel ik zit niet met dit probleem, geen camera, also geen dure smartphone met mijn pensioentje niet evident. Trouwens die fotobrol niet nodig...... :-(
12/12/17 23:17 REAGEER
Ronsenaar
CD's en DVDs foto's en filmpjes zijn kapot na 5 of meer jaar.
Video cassetten kunnen soms nog gedigitaliseerd worden doch dat is dan ook duur.
Externe harde schijf heeft ook maar een levensduur van een 10 tal jaar.
Kijk maar eens dringend alles na!
Ik vond geen gepaste overzichten of studies, nog in Google, noch in bibliotheken!
En is die "Cloud" wel goed voor alles en altijd?

2/01/18 09:48 REAGEER
BeegoNick
Beste Ronsenaar

Het spijt ons voor de late reactie. De levensduur van harde schijven hangt sterk af van het gebruik van de harde schijf. Voor meer informatie over de nieuwere SSD harde schijven kan je hier terecht: https://computerworld.nl/storage/87683-4-mythes-over-ssd

Om terug te komen over je vraag of de cloud wel goed is voor alles en voor altijd? Wel stel je voor jou foto's die je thuis hebt liggen zijn om een of andere reden verdwenen. Je hebt nergens een kopie van die foto's. Dan ben je de foto's kwijt. Als je ze op de cloud zet dan staan ze online. Dat wil zeggen dat die foto's niet op één enkele server staan maar ook op andere als back-up. hierdoor is het praktisch onmogelijk dat het internet jou foto's kwijt geraakt. Dus zolang er elektriciteit en een internetverbinding is kan je die foto's terug raadplegen.

Met vriendelijke groeten
Nick van Beego
https://beego.be
28/08/18 13:22 REAGEER

Login Registreer

BEEGO

Slimme studenten
Slimme studenten
Om ervoor te zorgen dat iedereen digitaal mee is, stuurt BEEGO IT-studenten aan huis om mensen te assisteren in de digitale wereld. Dit kan gaan van uitleg geven over smartphones tot complexe computerproblemen oplossen maar ook de installatie van bijvoorbeeld een nieuwe printer. Kijk snel op www.beego.be en ontdek of BEEGO in uw regio actief is. Meer info op 078 485 400 of www.beego.be.

Meer artikels van BEEGO

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels