Koken met kerstkliekjes
Het zou zonde zijn als je al dat lekkere eten zomaar in de vuilnisbak gooit. Met deze tips kan je de restjes zoveel mogelijk proberen op te gebruiken.
- Geef je gasten doggybags mee naar huis.
- Nodig vrienden uit en laat iedereen zijn kliekjes meenemen op derde kerstdag. Dien alle restjes mooi op en je hebt nog een extra feestmaal met allerlei verschillende gerechten die je misschien zelf niet zo snel zou maken!
- Vries zo veel mogelijk in. Doe dat meteen na je diner als alles goed is afgekoeld. Zo kun je je restjes nog zo’n 3 maanden bewaren. Doe alles in een plastic bakje dat goed af te sluiten is en dat je eventueel vacuüm trekt. Verhit het als je het uit de vriezer haalt weer goed en je hebt weken erna nog wat lekkers.
- Wees de volgende dag creatief. Met het brood dat je op kerstavond eet, zoals brioche of een kerststol, maak je bijvoorbeeld de lekkerste wentelteefjes of broodpuddings bij het ontbijt!
- Maak soep. Je zult vast wat overgebleven groenten hebben, perfect voor een lekker soepje. Rooster overgebleven brood en je hebt een prima lunch de volgende dag. Of maak de soep en vries een bakje in.
- Overgebleven aardappelen of aardappelpuree zijn perfect om aardappelwafels mee te maken! Je kleinkinderen zullen je dankbaar zijn.
- Restjes vlees zijn de volgende dag heerlijk koud op brood. Kip en rosbief bijvoorbeeld bewaar je in de koelkast en snijd je de volgende dag dun zodat je ze met mayonaise of mosterd en sla op je brood kunt eten.
- Viskoekjes maak je heel makkelijk van overgebleven vis!
- Ook in een stamppot verwerk je heel makkelijk restjes aardappelen en groenten.
- De beste gebakken rijst maak je met rijst die een dag oud is. Bewaar in de koelkast en bak de rijst de volgende dag op met ei en groente.
- Of maak eens een frittata. Deze Italiaanse ‘dikke omelet’ wordt gevuld met groenten en is ideaal om restjes in te verwerken. Je kunt van alles kwijt in je frittata: erwten, paprika, tomaten, paddenstoelen, spinazie en meer!
Of probeer volgend jaar eens wat minder klaar te maken? :-)
Auteur: Judith Pagrach
1 reactie