Deel via

Wat kan je doen met de restjes van het kerstdiner?

Nadat iedereen zit na te genieten van het uitgebreide kerstdiner, blijft er waarschijnlijk nog een half feestmaal aan restjes over. Omdat het lastig in te schatten is hoeveel je gasten eten, dacht je misschien: beter te veel dan te weinig! Maar wat doe je nu met alle overgebleven groentjes, kalkoen en die twee onaangesneden broden? Foodblogger Judith Pagrach geeft je enkele slimme tips!

Koken met kerstkliekjes

Het zou zonde zijn als je al dat lekkere eten zomaar in de vuilnisbak gooit. Met deze tips kan je de restjes zoveel mogelijk proberen op te gebruiken.

 • egenGeef je gasten doggybags mee naar huis.

 • Nodig vrienden uit en laat iedereen zijn kliekjes meenemen op derde kerstdag. Dien alle restjes mooi op en je hebt nog een extra feestmaal met allerlei verschillende gerechten die je misschien zelf niet zo snel zou maken!

 • Vries zo veel mogelijk in. Doe dat meteen na je diner als alles goed is afgekoeld. Zo kun je je restjes nog zo’n 3 maanden bewaren. Doe alles in een plastic bakje dat goed af te sluiten is en dat je eventueel vacuüm trekt. Verhit het als je het uit de vriezer haalt weer goed en je hebt weken erna nog wat lekkers.

 • Wees de volgende dag creatief. Met het brood dat je op kerstavond eet, zoals brioche of een kerststol, maak je bijvoorbeeld de lekkerste wentelteefjes of broodpuddings bij het ontbijt!

  wafem_1
 • Maak soep. Je zult vast wat overgebleven groenten hebben, perfect voor een lekker soepje. Rooster overgebleven brood en je hebt een prima lunch de volgende dag. Of maak de soep en vries een bakje in.

 • Overgebleven aardappelen of aardappelpuree zijn perfect om aardappelwafels mee te maken! Je kleinkinderen zullen je dankbaar zijn.

 • Restjes vlees zijn de volgende dag heerlijk koud op brood. Kip en rosbief bijvoorbeeld bewaar je in de koelkast en snijd je de volgende dag dun zodat je ze met mayonaise of mosterd en sla op je brood kunt eten.

 • Viskoekjes maak je heel makkelijk van overgebleven vis!

 • Ook in een stamppot verwerk je heel makkelijk restjes aardappelen en groenten.

 • De beste gebakken rijst maak je met rijst die een dag oud is. Bewaar in de koelkast en bak de rijst de volgende dag op met ei en groente.

 • fritOf maak eens een frittata. Deze Italiaanse ‘dikke omelet’ wordt gevuld met groenten en is ideaal om restjes in te verwerken. Je kunt van alles kwijt in je frittata: erwten, paprika, tomaten, paddenstoelen, spinazie en meer!

 Of probeer volgend jaar eens wat minder klaar te maken? :-)

Smakelijk!

Auteur: Judith Pagrach

1 reactie

wildlife
Geldt niet voor mij. Had helemaal geen kerstmaaltijd. Met 'n quicksoup en boterham heb je geen restjes hè. Met 'n pensioentje en alleen heb je weinig armslag, jammer :-( :-( :-( Nicky
27/12/17 00:24 REAGEER

Login Registreer

Judith Pagrach

Foodblogger
Foodblogger
Een liefde voor lekker eten is haar met de paplepel ingegoten en zij staat dan ook graag in de keuken. Oude klassiekers of experimenten, alles krijgt een eigen twist. Haar missie is om mensen bewust te laten worden van wat ze eten en te laten zien dat koken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Naast haar eigen foodblog schrijven, werkt ze als marketingconsultant, reist ze graag en doet ze aan CrossFit.

Meer artikels van Judith Pagrach

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels