Deel via

UCL-wetenschappers ontdekken molecule tegen kankeruitzaaiing

December 2017
Onderzoekers van de universiteit van Louvain-La-Neuve hebben een nieuwe molecule ontdekt die ervoor kan zorgen dat er een medicijn komt om kankeruitzaaiingen te voorkomen. Dat is veelbelovend nieuws voor de strijd tegen kanker en kan de overlevingskansen van patiënten met de ziekte verhogen.

Nieuwe molecule kan uitzaaiingen voorkomen

linktDonderdag 19 oktober 2017 was de achttiende Dag tegen Kanker. Naar aanleiding daarvan verdeelde Kom Op Tegen Kanker gratis 250.000 gele lintjes, een voor elke kankerpatiënt die de voorbije tien jaar de ziekte overleefde.

Die overlevingskansen kunnen wellicht stijgen dankzij een onderzoek aan de universiteit van Louvain-La-Neuve (UCL). Op 4 december deelde de UCL immers mee dat een ploeg van haar onderzoekers een nieuwe molecule had ontdekt die mogelijk de kans verdubbelt om een doeltreffend medicijn te ontwikkelen dat kankeruitzaaiingen of metastasen voorkomt.

Het team, onder leiding van professor Pierre Sonveaux, bewees in 2014 al dat mitochondriën in de cellen een rol spelen bij de vorming van kankeruitzaaiingen. Testen op muizen bewezen toen dat de synthetische molecule ‘MitoQ’ de opbouw van metastasen kon stoppen.

metastaseDe UCL-onderzoekers hebben nu een tweede molecule gevonden die de vorming van metastasen tegenwerkt. De nieuw ontdekte ‘catéchine:lysine 1:2’ is van natuurlijke oorsprong en komt voort van een plant uit Indonesië.

Beide moleculen werken doelgericht in op het mitochondrion en niet op de hele cel. Aangezien het mitochondrion de energieomzetter is van de cel, zorgen de moleculen er enkel voor dat de energieproductie voor de cel stilvalt. Daardoor kan kankerspreiding wel worden voorkomen, maar kan de ziekte zelf niet worden genezen.

In een vraaggesprek met de RTBF vertelde professor Sonveaux dat hij hoopt dat in volgende testen de doeltreffendheid van de moleculen op verschillende soorten kanker bij muizen bewezen kan worden, ook in combinatie met chemotherapie. Hij voegde er echter aan toe dat het nog niet zeker is dat beide moleculen ook op mensen zullen werken.

Toch is het farmabedrijf BePharbel naar verluidt bereid te investeren om ooit de nieuwe molecule op grote schaal te produceren voor medicatie.

Auteur: Theo Lansloot

1 reactie

Niet te hard van stapel lopen, wijselijk afwachten, en hopen op 'n gunstig resultaat.
3/01/18 03:38 REAGEER

Login Registreer

Theo Lansloot

Na een lange carrière in de Belgische buitenlandse dienst, is Theo Lansloot nu ambassadeur op rust. Hij is een specialist in internationale politiek, en de EU in het bijzonder, en volgt de verhoudingen tussen Vlaanderen en Nederland op de voet.

Meer artikels van Theo Lansloot

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels