Deel via

Vol motivatie je doelen bereiken in 2018 met deze 5 tips!

Heb je dat ook al eens meegemaakt: je bent aan het werk, kijkt op de klok, en ontdekt dat er uren zijn voorbijgevlogen. Je was zo diep verzonken in iets dat je graag doet, dat je niet beseft hebt hoe lang je al bezig was. Vind je het lastig om gemotiveerd te raken of te blijven? Dan deelt lifecoach Wim Annerel graag 5 tips zodat je vol goede moed het nieuwe jaar in kan!

Motivatie

motivationAls de tijd aan je voorbijgaat zonder dat je het doorhebt terwijl dat je druk bezig bent met een of andere taak, dan heet dat intrinsieke motivatie: iets doen omdat je het op zich al graag doet. Stel je voor dat je elke dag zegt: ‘Ik ga niet werken, ik ga spelen.’ Als je op die manier ook naar nieuwe uitdagingen kijkt, dan zie je problemen als een kans om beter te worden. De voldoening van succes of zelfontplooiing is een interne motivator, en op zichzelf al een beloning.

Er bestaat nog een andere vorm van motivatie. Iets doen omwille van externe factoren zoals ergens voor betaald/beloond worden, of gestraft worden wanneer je het niet doet. Ook sociale druk of autoriteit vallen hieronder. Dat is extrinsieke motivatie.

Maar hoe zorgt een beloning voor motivatie? Uit studies blijkt dat geld eigenlijk niet zo’n goede motivator is. Zodra er geld bij komt kijken, zien we de taak als werk, en dus minder aangenaam. Sociaal psycholoog Alfie Kohn illustreerde deze stelling met de volgende anekdote.

Een oude man werd elke dag gepest door kwajongens uit de buurt. Op een dag had de man er genoeg van en hij verzon een list. Hij beloofde hen een euro als ze hem de volgende dag weer zouden pesten. De kinderen kwamen, scholden hem uit, incasseerden hun euro en vertrokken weer. De dag daarna verminderde de man het bedrag tot vijftig cent. En weer scholden de kinderen erop los. Toen de man hen de derde dag 25 cent in het vooruitzicht stelde, reageerden ze verontwaardigd. Voor zo weinig geld begonnen ze er niet aan. Vanaf dat moment werd de oude man niet meer gepest.

Ook de dreiging van straf zou op de lange termijn niet meer werken als motivator, en angst evenmin.

Hoe raak (en blijf) je gemotiveerd?

1. Zorg dat je een doel voor ogen hebt

Of je nu terug in je kleren van vijf jaar geleden wil passen, of je wil in staat zijn om samen met je kleinkinderen te rennen door het park, hou een doel in gedachten om positieve resultaten te bereiken.

presentation-1454403__3402. Volg je vooruitgang op

Elke zaterdagochtend op de weegschaal de verloren (kilo)grammen zien, of vaststellen dat je eerst vijf minuten en nu al tien minuten na elkaar kan lopen, zulke dingen geven je de kracht om door de onvermijdelijke periode van ontmoediging te geraken.

3. Gun jezelf een pauze

Als je heel hard gewerkt hebt, heb je tijd nodig om je energiereserves weer aan te vullen.

4. Focus op wie je zal worden door je doel te bereiken

Door nu bewuste keuzes te maken, op het vlak van voeding, beweging of studie bijvoorbeeld, word je een beter mens.

pexels-photo-3606245. Beloon jezelf

Maak van de weg naar het succes zelf een succes door beloningen een deel van het proces te maken: trakteer jezelf bijvoorbeeld op een juweeltje/uurwerk als je tien kilo bent afgevallen of als je geslaagd bent voor het examen van de avondschool.

Ben jij meer intrinsiek gemotiveerd, of meer extrinsiek gedreven? Het is belangrijk dat je weet wat voor jou werkt. Met die kennis kan je je motivatie nog verder versterken. Boost je dominante motivator, maar kijk ook eens hoe je je minder dominante motivator kan aanwakkeren. Want hoe meer motivatie je kan cultiveren, hoe meer succes je zal ervaren. En dat is uiteindelijk de bedoeling. Verhoog je motivatie en verhoog je resultaten.

Wat je zeker nodig hebt om jezelf te motiveren, is voldoende mentale energie. Ontdek daarom ook deze 9 manieren om je mentale energie te boosten.

Ik hoor graag van jou wat jou motiveert. Je kan je reactie kwijt onderaan deze pagina. Of wil je dit artikel delen via sociale media? Dat zou ik alvast heel fijn vinden: het motiveert me om meer tips voor jou te schrijven.

Auteur: Wim Annerel

3 reacties

paradelta
Waw, wat een artikel!

Vele mede senioren hoor ik zeggen: "daar ken ik niets van".

Onze kleinkinderen zijn in een andere tijd geboren!

Als bompa heb ik steeds meer werk om bij te blijven, om mijn kleinzoon te begrijpen, om nieuwe motivatie te vinden. Om zelf eens te ervaren hoe tof een spelleke op een Iphone kan zijn.
2/01/18 08:57 REAGEER
wildlife
Motivatie, tja, die kennen up's & down's.......de ene dag al beter dan de andere , zeker als alleenstaande ;-)
3/01/18 03:34 REAGEER
William1
Geld geen goede motivator, ja hallo?

Ik heb totaal geen zin om te beginnen trainen om een marathon te kunnen lopen, maar voor een miljoen euro (indien ik daarin slaag binnen het jaar) begin ik er vanaf morgen aan.
Ook om mij te motiveren mijn schoonmaak te doen zouden een paar honderd euro per uur wel goed uitpakken. Geld is alleen geen goede motivator als je het niet echt hoeft. Die kinderen uit de anekdote zullen in de meeste gevallen misschien nog erger beginnen pesten indien die oude man minder of niet meer betaald. Hun intrinsieke motivatie blijft immers bestaan.
10/08/18 14:05 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels