Deel via

Na de smartphones, de opkomst van de smarthomes?

January 2018
Alles wordt smart, ook onze woningen. Er komen steeds nieuwe slimme toepassingen op de markt die ons huis energie-efficiënter, comfortabeler én veiliger moeten maken. Langzaam maar zeker versmelten bekende domoticasystemen met nieuwe toepassingen, zodat je in je huis van de toekomst allerlei apparaten vanop afstand kan bedienen en met elkaar kan laten communiceren. Frederick van BEEGO geeft een inleiding over de mogelijkheden van een smarthome.

Wat is een smarthome?

Als je je bestaande toestellen in huis vervangt door de nieuwe ‘slimme’ versies, kan je spreken van een smarthome. Een ‘slim’ toestel is een toestel dat draadloos kan communiceren met het internet en dat je daardoor kan bedienen met je smartphone of tablet. De lijst van slimme toestellen wordt alsmaar langer.

Een aantal voorbeelden

  • thermostaat_1Energie: Eén van de meest interessante toestellen is een slimme thermostaat. Daarmee kan je je verwarming erg gemakkelijk bedienen op je smartphone, thuis of vanop afstand. Laat de thermostaat detecteren wanneer je thuis bent, zodat je verwarming alleen dan wordt aangezet voor een efficiënter energieverbruik. Wil je dat je huis lekker warm is als je thuiskomt, schakel dan de verwarming al in wanneer je vertrekt op je werk.

  • Huishoudelijke toestellen: Denk aan slimme koelkasten met een camera aan de binnenkant zodat je in de supermarkt je eieren kan tellen. Een oven die automatisch de instellingen van je recept op je tablet overneemt. Een wasmachine die je een berichtje stuurt als de was klaar is of de droogtrommel zelf instelt op de was die de wasmachine af heeft. Een slimme stofzuiger die op eigen houtje zijn ronde door je huis doet.

  • Verlichting: Slimme verlichting schakelt automatisch in- of uit wanneer je thuiskomt of vertrekt, en kan je met je smartphone instellen.

  • Veiligheid: Smartlocks zorgen ervoor dat je geen sleutels meer nodig hebt en eenvoudig andere personen toegang tot je huis kan geven of weigeren; handig voor verhuurders. Dan zijn er nog slimme alarmsystemen en camera’s die je op afstand kan raadplegen, rook- en branddetectoren die je verwittigen op je smartphone, slimme rolluiken …

Gebruiksgemak

smartWaar domotica eigenlijk bestaat uit één geïntegreerd systeem waarbij alles mooi samenwerkt, kan je verschillende slimme toestellen van verschillende fabrikanten in je huis installeren. Om die dan te bedienen, heb je enkel een internetverbinding en een smartphone nodig, en dat is erg handig. Hier staat tegenover dat elke fabrikant zijn eigen applicaties aanbiedt, en die zijn niet altijd even gebruiksvriendelijk. Dat wil zeggen dat je moet leren werken met een boeltje van verschillende apps om elk apparaat te bedienen als je jezelf niet afhankelijk wil maken van één en hetzelfde merk.

Slimme luidsprekers

Sinds Lernout en Hauspie kent iedereen ongetwijfeld spraakherkenningstechnologie. Vandaag ongeveer 30 jaar later is deze technologie eindelijk aan een opmars begonnen richting het grote publiek. Technologiegiganten zoals Apple, Google en Amazon voeren strijd om hun persoonlijke spraakassistent zo snel mogelijk in je huiskamer of je auto te krijgen. De bedoeling is dat een slim systeem met centrale microfoon en luidspreker in je huis al je bevelen opvolgt. Je kan bijvoorbeeld afspraken in je agenda zetten, de treinregeling en het weerbericht opvragen enzovoort. Een stem zal je vervolgens het juiste antwoord aanbieden.

Deze assistent zal ook in staat zijn om je slimme apparaten in huis te bedienen. Dat lost het gebruiksgemakprobleem van apps van verschillende leveranciers op. De meeste merken ondersteunen de voornaamste assistenten in hun toestellen.

Enkele voorbeelden met de spraakassistent van Amazon, genaamd Alexa (maar dit kan evengoed Siri van Apple zijn of de Google Assistent):

Alexa, doe je alle lichten uit?
Alexa, zet je de temperatuur op 22 graden?
Alexa, geef je deze week toegang aan de poetsvrouw op donderdag in plaats van vrijdag?
Alexa, hoeveel eieren zitten er in de koelkast?

Eentje voor iets verder in de toekomst:

Alexa, rij je de wagen even voor?

Zo zie je maar dat er in de toekomst nog heel veel mogelijk is met de nieuwste technologieën!

 

Frederick Scraeyen van BEEGO

beego_basis_opwit_small2Heb jij een probleem met of vraag over je computer, smartphone of tablet? 
BEEGO stuurt slimme ICT-studenten per fiets aan huis, tegen voordelige tarieven (voorlopig enkel in Antwerpen). Meer info?

Auteur: BEEGO

3 reacties

Rudy12345
Men zwijgt natuurlijk in alle talen over de Wifi stralingen, de magnetische velden en de elektrische velden die ontstaan in zo'n huis. Om nog maar te zwijgen over de zogenaamde 'bursts" op het moment dat er toestellen geschakeld worden. En als men beweerd dat dit nonsens is: Dat men een onhaffankelijk expert maar eens wat metingen doet op plaatsen waar veel met smartphones of gsm gewerkt word (tram, bus, treinhalte...), met zal versteld staan!
16/01/18 14:45 REAGEER
Ik ben daar GEEN fan van, maar ik krijg op mijn neus dat mensen zoals ik, de vooruitgang tegen houden, dan is het maar zo ;-) Nicky
16/01/18 20:51 REAGEER
Morgane
Een eerste opmerking: men raadt senioren aan om te bewegen. Onlangs las ik in een tijdschrift dat senioren die zelf hun huishouden doen, zolang ze dat nog kunnen, een langere levenskans hebben. Toestellen doen werken aan de hand van een smartphone bevorderen het bewegen niet.
Een slimme thermostaat heeft weinig nut als je meestal thuis bent en overdag warmte nodig hebt. We hebben nu al een thermostaat die ’s nachts enkel aanslaat als de temperatuur onder een bepaalde temperatuur zakt. Als we terugkeren van vakantie is het zomer en moeten wij de temperatuur onderweg niet hoger kunnen zetten.
Een boodschappenlijst maak ik elke week zelf. Als iets opgebruikt is schrijf ik dat onmiddellijk bij op mijn lijst. Voor de versproducten en de dranken doe ik een ronde vóór het bezoek aan de supermarkt.
Als mijn wasmachine of droogkast klaar zijn hoor ik dat zonder dat een smartphone mij verwittigt. Een microgolfoven heb ik niet. Versbereide maaltijden zijn veel lekkerder en gezonder. En een afwasmachine heb ik ook niet omdat ik bij de afwas een gezellige babbel kan doen.
De meeste zaken die hier opgesomd worden kan ik zelf vlugger en beter. Ik heb ze niet nodig en ik moet op mijn uitgaven letten. Bovendien voorkomt een smartphone gekoppeld aan slimme apparaten dat iemand zijn geheugen nog gebruikt en oefent.
In de media las ik onlangs nog dat die smartapparatuur een zwakke schakel is voor internetcriminelen. Ik vind het al vervelend genoeg dat men steeds weet waar iemand is via GPS en smartphone. Een inkijk in iemands eigen stek en controle van zijn tijdsgebruik is een brug te ver. En Siri, Alexa en konsoorten kunnen wat je inspreekt misbruiken om je gericht reclame te sturen.
Het veel zwaardere netwerk dat moet uitgebouwd worden om al die snufjes in de huizen te kunnen gebruiken kost veel geld en het lange termijneffect ervan op de menselijke gezondheid is nog niet voldoende onderzocht. Enerzijds bespaart men misschien energie, maar anderzijds verbruiken al die slimme apparaten zelf ook energie en vergroten ze het volume aan afval.
16/01/18 21:40 REAGEER

Login Registreer

BEEGO

Slimme studenten
Slimme studenten
Om ervoor te zorgen dat iedereen digitaal mee is, stuurt BEEGO IT-studenten aan huis om mensen te assisteren in de digitale wereld. Dit kan gaan van uitleg geven over smartphones tot complexe computerproblemen oplossen maar ook de installatie van bijvoorbeeld een nieuwe printer. Kijk snel op www.beego.be en ontdek of BEEGO in uw regio actief is. Meer info op 078 485 400 of www.beego.be.

Meer artikels van BEEGO

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels