Deel via

Beginnen met beleggen: ga voor dividend

January 2018
Hoe ga je het best aan de slag met aandelen? Samen met andere auteurs wil de Vlaamse Federatie van Beleggers ook beginnende beleggers bijstaan in hun zoektocht naar een goed rendement voor hun geld. Ze bieden op hun website een heel interessante minicursus ‘Start met aandelen’ aan. Vermogensbeheerder Ivan Snurer legt uit waarom je meer rekening moet houden met het dividend dan met de koersen.

Probeer niet zoals vele beleggers uren bezig te zijn met de koersen van je aandelen. Ga bijvoorbeeld liever na wat het dividend is van je aandeel, want dat bepaalt voor een groot deel je uiteindelijke rendement. De andere belangrijke ingrediënten voor een positief resultaat zijn tijd en geduld.

De meeste beursgraadmeters zijn prijsindices. Dat betekent dat de opbrengst van het dividend niet meetelt in de berekening van het totale rendement. Bij een herbeleggingsindex, zoals de Duitse DAX, gebeurt dat wel. De gevolgen voor het rendement zijn enorm.

dax1_1

Het verschil tussen een prijsindex en een returnindex wordt groter naarmate de horizon langer wordt. Als we terugkijken over een periode van dertig jaar, dan zie je dat ruim de helft van het totale rendement afkomstig is van het dividend. Het is dus zeker geen overbodige luxe om bij elk aandeel een blik te werpen op de dividendhistorie en de houdbaarheid van het dividend.

Beste vriend

Hoewel de metafoor ‘diamonds are a girl’s best friend’ niet volledig opgaat, omdat diamanten geen dividend betalen, kun je stellen dat dividenden wel de beste vrienden van beleggers zijn. Niet alleen omwille van de samengestelde rente, maar ook omdat we almaar ouder worden en onze beroepsloopbaan steeds vaker al dan niet vrijwillig onderbroken wordt.

Investing_moneyAlbert Einstein omschreef het effect van samengestelde rente als het achtste wereldwonder. Als je het dividend herbelegt, bouw je in de regel ook veel sneller vermogen op. Bedrijven die geen dividend uitkeren, wenden de ingehouden winst vaak aan voor dure acquisities en vernietigen zo aandeelhouderswaarde. Bedrijven die wel dividend betalen, zijn daarentegen selectiever in de keuze van hun investeringen.

Grijze golf

De toenemende populariteit van dividendaandelen komt niet alleen doordat de rente als gevolg van de financiële crisis zo laag staat, de vergrijzing is al jaren een centraal thema op beleggingscongressen. De zoektocht naar direct rendement wordt belangrijker naarmate de overheid in de oudedagsvoorzieningen snijdt en we geen of te weinig pensioen hebben opgebouwd.

Met aandelenstrategieën die zwaar op het dividend leunen, kun je het gat tussen je uitgaven en je pensioen financieren of extra inkomen genereren. Je moet er dan wel voor zorgen dat je aandelen een duurzaam dividend betalen. Als de jaarlijkse verhoging van het dividend hoger is dan de inflatie, dan hoef je niet te vrezen voor het behoud van je koopkracht.

Dividendaristocraten

Er zijn bedrijven die jaar in jaar uit het dividend verhogen. In Europa zijn ze dun gezaaid, maar op Wall Street vind je volop bedrijven die het dividend 25 jaar op rij hebben verhoogd. Aandelen met een perfecte dividendgeschiedenis van 25 jaar worden in de Verenigde Staten ‘dividend aristocrats’ genoemd, voor Europese aandelen geldt een trackrecord van 10 jaar.

aristocrat_1

In onze contreien wordt de ‘adellijke’ titel sneller toegekend omdat Europese bedrijven van oudsher meer oog hebben voor de hoogte van het dividend(rendement), dan voor de periodiciteit. In de Verenigde Staten keren de meeste bedrijven elk kwartaal dividend uit, terwijl het in Europa gebruikelijk is om het dividend een keer per jaar uit te betalen, maar dat terzijde. Het feit dat een aandeel te boek staat als dividendaristocraat, betekent echter nog niet dat het bedrijf het dividend eeuwig zal kunnen verhogen.

Pay-outratio’s

Wil je niet het risico lopen dat het dividend gekort of geschrapt wordt, dan moet je de pay-outratio’s in het oog houden. Bedrijven die geruime tijd een groot deel van hun nettowinst uitkeren als dividend zijn kwetsbaar voor economische tegenvallers. De pay-outratio is bij voorkeur lager dan 50 procent, maar zeker niet hoger dan 75 procent.

money-2696238_960_720Nog beter is het om een blik te werpen op de free-cashflow, oftewel de vrije kasstroom. Die meet de hoeveelheid geld die de onderneming echt overhoudt nadat noodzakelijke investeringen voor de continuïteit zijn gedaan. Per slot van rekening is de nettowinst een boekhoudkundig stuurinstrument voor de communicatie met de buitenwacht. En je wilt toch geen aandelen van bedrijven die moeten lenen om het dividend te kunnen betalen?

Laag kopen

Maar ook voor dividendaristocraten geldt: je klopt de beurs door systematisch laag te kopen en hoog te verkopen. Aandelenkoersen zijn een opeenvolging van op- en neergaande bewegingen en zoals altijd overdrijft de beurs in de twee richtingen. Dat biedt mooie koopkansen.

De kunst van het beleggen bestaat erin om aandelen te vinden die stijgen. Dat geldt ook voor dividendaandelen. Het mooie van dividendaandelen is evenwel dat ze ook rendement genereren als de markten dalen. An sich een schrale troost, maar wel zo prettig als je van het dividend je rekeningen kunt blijven betalen.

 

Ivan Snurer

Meer informatie over beleggen vind je op de website van VFB, de Vlaamse Federatie van Beleggers: www.vfb.be. De minicursus 'Start met aandelen' vind je hier terug.

Auteur: VFB

2 reacties

Zoals vroeger reeds geshreven: om te beleggen moet je geld hebben, en jong beginnen hè ! MVG
23/01/18 23:08 REAGEER
indivi
Mijn beleggingen zijn vooral fondsen: sommige met dividenden, andere zonder. Moeten ze me enkel fondsen bezorgen mét dividenden. Is hun strategie minder goed voor me en dien ik te eisen dat men me enkel fondsen verkoopt van de eerste soort of is een gezonde mix toch wenselijk?
25/01/18 03:58 REAGEER

Login Registreer

VFB

Vlaamse Federatie van Beleggers
Vlaamse Federatie van Beleggers
De Vlaamse Federatie van Beleggers vzw is een non-profit organisatie die individuele beleggers en beleggingsclubs op een onafhankelijke manier informeert over het beheer van financiële activa. De communicatie, informatie en vorming focust voornamelijk op aandelen. Meer info vind je op www.vfb.be

Meer artikels van VFB

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels