Deel via

De 4 populairste manieren om te videobellen op een rijtje

Bellen naar familie of vrienden wordt heel wat leuker als je hen niet enkel kan horen, maar ook kan zien! Videobellen is helemaal niet moeilijk, en er bestaan heel wat verschillende programma’s voor. Rosie van BEEGO bespreekt hier de vier meest gebruikte mogelijkheden. Wist je dat je zelfs met verschillende mensen op hetzelfde moment kan bellen?!

Skype

Skype is wellicht het bekendste programma om te videobellen. In 2011 werd het overgekocht en geïntegreerd door Microsoft.

2000px-Logo_Skype.svgJe kan met Skype bellen vanaf zowat elk merk of type van toestel. Zodra je het programma gedownload hebt, kan je het gebruiken op je computer, laptop, smartphone, tablet … Van Skype naar Skype bel je gratis, maar je kan ook krediet kopen waarmee je naar vaste en gsm-nummers kan bellen aan nationale tarieven, ook al ben je in een ander land (uiteraard zonder video in dat geval). Dat is handig voor wie regelmatig naar vaste lijnen wil bellen vanuit het buitenland.

Als je het programma gedownload hebt, maak je een Skypeprofiel aan, tenzij je al een Microsoftadres hebt (Hotmail, Outlook …). Daarna kan je andere mensen die een Skypeprofiel hebben, toevoegen aan je contactenlijst en zo kan je er eentje uitkiezen om op te bellen mét of zonder beeld. Je hebt wel altijd internet nodig om het programma te kunnen gebruiken, en een webcam of camera natuurlijk als je met beeld wilt bellen.

Positief:

 • Je kan er op zowat alle toestellen gebruik van maken en er is ook een webversie.
 • Volledig gratis naar een ander Skype-account.
 • Je kan videobellen in groep.
 • Goedkoop om internationaal naar vaste lijnen of gsm’s te bellen.
 • Eenvoudig in gebruik.

Negatief:

 • Je moet een account aanmaken als je nog geen Microsoftaccount hebt.
 • Doordat Whatsapp aan populariteit wint, gebruiken minder mensen Skype.

Whatsapp

Whatsapp is erg populair en vervangt tegenwoordig bij veel mensen de klassieke sms’jes. Je stuurt er ook heel eenvoudig foto’s, video’s en gesproken berichten mee door via je smartphone én je kan ermee (video)bellen. Maar je moet er natuurlijk een goede internetverbinding voor hebben.

whatsapp-1212017_640Er is ook een webversie beschikbaar waarmee je Whatsapp kan gebruiken op je computer, maar daarmee kan je niet bellen of videobellen. Het is dus vooral een app bedoeld voor op de smartphone.

Daarnaast is het in Whatsapp erg makkelijk een groepschat aan te maken. Zo kan je bijvoorbeeld een familiegroep aanmaken en met meerdere mensen tegelijk chatten in één gespreksvenster. Een groepsgesprek met video lukt jammer genoeg niet.

Om Whatsapp te kunnen gebruiken, moet je de app installeren op je smartphone. Een account aanmaken is niet nodig, de app linkt je profiel aan je gsm-nummer. De app zet al je contactpersonen waarvan je het gsm-nummer hebt én die ook Whatsapp geïnstalleerd hebben meteen in een lijst, zodat jij er makkelijk meteen contact mee kan opnemen.  

Positief:

 • Erg veel gebruikt.
 • Niet nodig om een account aan te maken.          

Negatief:

 • Je kan niet bellen op de webversie, enkel bedoeld voor smartphones.

Facebook

fbAls je wilt bellen vanuit de webversie van Facebook op je computer, en je hebt al een Facebookaccount, dan kan je in je chatvenster de optie ‘begin een telefoongesprek met ...’ aanklikken. Dan kan je bellen met of zonder beeld. Facebook heeft ook een aparte chatapp voor smartphone en tablet: Messenger. Die moet je eerst downloaden als je van je smartphone of tablet wilt bellen via Facebook. Met die app kan je chatten en (video)bellen met je Facebookvrienden, en bijvoorbeeld foto’s en filmpjes doorsturen.

Positief:

 • Als je wilt bellen vanuit de browserversie, dus op je pc, hoef je geen ander programma te
   installeren.
 • Eenvoudig in gebruik.
 • Zowel videobellen als bellen.
 • Op verschillende toestellen, pc’s en smartphones.

Negatief:

 • Je moet een Facebookaccount hebben.
 • Je kan enkel bellen met de mensen die ook Facebook hebben.

Facetime

facetimeVan deze applicatie kan je enkel gebruik maken met Appletoestellen, zoals de iPhone, Macbook, …,  en je kan er ook enkel mee bellen naar andere personen die een Appletoestel bezitten.

Je moet er geen extra applicaties voor downloaden, Facetime staat vooringesteld op het toestel bij aankoop.

Positief:

 • Je hoeft de app niet zelf te installeren.
 • Werkt naadloos op alle Appleproducten.  

Negatief:

 • Enkel op Appleproducten.

 

Besluit

Whatsapp is de meest gebruikte app en het handigste als je vooral wil chatten en af en toe videobellen. Skype is nuttig voor mensen die erg veel willen videobellen (ook in groep), en voor wie zich in het buitenland bevindt en toch goedkoop wil bellen naar vaste lijnen of gsm’s elders. Facebook is enkel handig voor Facebookgebruikers, en Facetime dan weer enkel voor Applegebruikers. Er is dus voor elk wat wils!

Rosie van BEEGO

beego_basis_opwit_small2Heb jij een probleem met of vraag over je computer, smartphone of tablet? 
BEEGO stuurt slimme ICT-studenten per fiets aan huis, tegen voordelige tarieven (voorlopig enkel in Antwerpen). Meer info?

Auteur: BEEGO

0 reacties

Login Registreer

BEEGO

Slimme studenten
Slimme studenten
BEEGO: hulp aan huis voor al uw computer-, smartphone- of tabletvragen. De informaticastudenten van BEEGO komen bij u thuis om problemen op te lossen, les of advies te geven bij aankoop of installatie van nieuwe toestellen (laptops, printers, smartphones, …). Kijk snel op www.beego.be en ontdek of BEEGO in uw regio actief is. Meer info op 03 434 44 44 of www.beego.be.

Meer artikels van BEEGO

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels