Deel via

Jacques Brel herrijst na 40 jaar met ‘Je m’appelle Jacques Brel’

Op 12 en 13 mei 2018 is Vorst Nationaal het toneel voor een indrukwekkende muzikale hommage aan de grootste chansonnier uit onze vaderlandse geschiedenis. Op 9 oktober 1978 overleed de ‘Franstalige Vlaming’ Jacques Brel aan de gevolgen van longkanker. 40 jaar na zijn dood brengen Music Hall, regisseur Dirk Decloedt en gelauwerd Brel-vertolker Filip Jordens gepast hulde aan de legendarische chansonnier, componist en tekstschrijver.

‘We willen geen documentaire maken, noch musical of theater brengen. We willen een vernieuwing brengen, door aan de kracht van het oeuvre van Brel twee dimensies toe te voegen: orkest en beeld. Enerzijds hebben we het het talent van Filip Jordens en zijn band, versterkt met het Brussels Philharmonic Orchestra. Anderzijds, de stem van Brel, geleend uit authentieke audio- en video-archieven. Het wordt een collage, zowel auditief als visueel, die de ziel van Brel wil aanraken. We willen geen chronologie, geen koude logica, maar inspirerende momenten ten tonele brengen. We zoomen in op de ziel van Brel, zijn energie, zijn passies en intensiteit.’ - Dirk Decloedt, regisseur

Indrukwekkende muzikale hommage

13 fj pic 02 hi (© tine de wilde)Naar aanleiding van het overlijden van dé chansonnier van ons vlakke land 40 jaar geleden, creëert Music Hall een ultiem eerbetoon aan Jacques Brel. Filip Jordens zal in deze Je m’appelle Jacques Brel niet enkel bijgestaan worden door zijn eigen sublieme muzikanten, maar krijgt met het Brussels Philharmonic Orchestra ook een groot symfonisch orkest achter zich, onder de muzikale leiding van chef-dirigent David Navarro Turres. Door het karakter van het oeuvre van Brel, de prachtige arrangementen geschreven door Michel Bisceglia en Maarten Lingier, en de stijlvolle interpretatie van Jordens en zijn muzikanten, krijgt dit indrukwekkende muzikale eerbetoon toch een verrassend intiem karakter. Prachtige authentieke foto- en videobeelden van Jacques Brel vullen de muziek harmonisch aan. Regisseur Dirk Decloedt giet dit alles in een indrukwekkend en ultiem Brel-totaalconcept, en gunt het publiek letterlijk een unieke blik op zijn bewogen, intrigerende levensverhaal. (Foto Filip Jordens, (c) Ellen Smeets)

Brelscene3Conceptschets (c) Drop The Spoon

Filip Jordens, zoon van een Vlaamse moeder en een Franstalige Leuvenaar, lijkt voorbestemd om Brel te vertolken. Een ‘Franse Vlaming’, zoals Jacques Brel zich ook noemde, met dezelfde jongensachtigheid en de unieke combinatie van verlegenheid en flair. Jordens beweegt als Brel, laat zijn handen wapperen, en - vooral - werkt zich ook in het zweet als Brel. Hij krijgt Brel-fans in binnen- en buitenland al geruime tijd op het puntje van hun stoel met zijn fenomenale interpretatie van Brel. Pers en publiek zijn keer op keer overdonderd. Jordens’ vertolking van het beroemde repertoire doet de pers uitroepen: 'Brel leeft weer'. Tegelijk is voor iedereen duidelijk geworden dat Filip Jordens een artiest is die de geest van Brel in zich meedraagt en daar op zijn beurt grootse dingen mee doet. Jordens reconstrueert, en dat op een manier dat het heel even lijkt alsof Brel terug is.

afficheJe m’appelle Jacques Brel

Zaterdag 12 en zondag 13 mei 2018 
Vorst Nationaal


Tickets & info: www.musichall.be

Foto header: (c) Jean-Pierre Leloir

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels