Deel via

Kleine aandelen verdienen een plaats in je portefeuille!

Guy Sips, analist bij KBC Securities, volgt al tientallen jaren kleine aandelen op. Heel vaak noteren die aandelen goedkoper dan grote beurswaarden. Niet omdat ze minder goed zijn, integendeel: kleinere bedrijven hebben een hoger groeipotentieel. Professionele beleggers laten die aandelen links liggen, maar ze passen wel perfect in een particuliere portefeuille! Ontdek hier 5 interessante kleine aandelen.

Kleine aandelen, groot groeipotentieel

De reden dat kleine aandelen ondergewaardeerd worden, is dat professionele beleggers zoals pensioenfondsen of fondsen van banken er niet in kunnen beleggen. Ze beheren daar simpelweg te veel geld voor. 

Daar hebben kleine particuliere beleggers geen last van. Met hun centjes kunnen ze overal terecht. Door hun aankopen zal een koersnotering van een klein aandeel (= aandeel met een kleine beurskapitalisatie, dat is minder dan 1 miljard euro) niet snel uit evenwicht geraken.

Sinds een aantal jaren maakt Guy Sips telkens een update van zijn studie over de prestatie van kleine aandelen tegenover de grote aandelen sinds 2001. In zijn recentste update bevestigde hij alle bevindingen uit het verleden. In Europa presteerden de kleine aandelen per jaar gemiddeld 7,8% beter dan de grote aandelen. In België deden kleine aandelen het per jaar 7,1% beter (dan de aandelen uit de Bel20). Dat blijkt ook heel duidelijk uit de grafiek:

 vfb

Het is opvallend dat deze betere prestaties zich bijna volledig in de eerste zes maanden van het jaar voordoen. Zo presteren Europese small- en midcaps in de eerste jaarhelft 15 op 17 keer (en gemiddeld 5,9%) beter dan grote aandelen. In de tweede jaarhelft doen kleine en grote aandelen het ongeveer even goed.

In België is de outperformance van het eerste halfjaar nog sterker. De jaarlijkse extra klim van 7,1% werd gemiddeld voor 5,7% gerealiseerd in de periode januari tot juni. Dat heeft mogelijk te maken met de bekendmaking van de jaarresultaten. De Belgische beursgenoteerde bedrijven zijn ook verplicht hun jaarverslag voor 30 april op hun website te publiceren. Voor sommige kleine aandelen concentreert het nieuws zich rond of voor deze periode.

Ook de Vlaamse Federatie van Beleggers beveelt aan om zeker Belgische kleine aandelen te bestuderen. Ze komen ruim aan bod in het VFB-magazine de Gids voor de Beste Belegger, de VFB-congressen, de beleggingscursussen … Zie voor meer info www.vfb.be.

5 interessante kleine aandelen op een rij

agfaAgfa-Gevaert

Na een sterk vierde kwartaal in 2016 overschaduwde de impact van voorraadaanpassingen van de hardcopyproducten (afdruk van digitaal gemaakte röntgenopnames) van Agfa HealthCare de goede prestaties van de IT-business. Maar gemiddeld zou de recurrente EBITDA de komende jaren dichtbij 10% van de omzet kunnen blijven. Twee zaken zijn erg positief: met een aantal omzetprojecten wordt enerzijds de achteruitgang van de traditionele activiteiten afgeremd en anderzijds krijgen de nieuwe groeimotoren meer vaart. Ook de afsplitsing van de IT in de gezondheidsdivisie kan de echte waarde van die activiteiten nu sneller naar boven brengen. Het blijft een werk in uitvoering, maar Agfa genereert hoge cashstromen en het aandeel weerspiegelt vooral het negatieve imago bij beleggers.

logo-materialiseMaterialise (Nasdaq)

Over Materialise geef ik graag meer uitleg, want door zijn notering op Nasdaq in de VS blijft het aandeel hier onderbelicht en onderschat.

Materialise ontwikkelt software voor het 3D-printen van objecten, bijvoorbeeld brilmonturen en vervangstukken van machines. Ook de medische sector is een grote markt voor het printen van implantaten, gaande van schedelonderdelen tot heupen, of hulpstukken waarop chirurgen operaties kunnen inoefenen. De derde tak is de eigen 3D-productie voor industriële klanten. De focus ligt op de ontwikkeling en het testen van prototypes, engineeringstukken of productie-onderdelen, vaak voor de automobielsector, maar ook voor producenten in andere sectoren. Zo werkte Materialise onlangs samen met Adidas voor de ontwikkeling van de eerste 3D-geprinte sportschoen.

De sterke positie van Materialise is te danken aan een combinatie van interne technologische knowhow, een breed aanbod en de commerciële ervaring. Door de jarenlange aanwezigheid in de 3D-sector kan het bedrijf onderdelen produceren voor klanten uit de auto-, consumptie- en industriesector. Over het algemeen gaat het om kleinere onderdelen. Vandaag heeft het bedrijf alleszins een product- en dienstenaanbod kunnen ontwikkelen waarmee de klant in elk stadium, van concept tot afgewerkt onderdeel, kan worden bediend. Hoewel de softwaredivisie voorlopig nog het minst bijdraagt tot de omzet, is het wel de snelste groeier én de winstmotor bij uitstek. De medische divisie vergt meer tijd om opnieuw een mooie EBITDA op te leveren door de lange goedkeuringsprocedures.

Recent werd het Duitse AC Tech voor 36,3 miljoen euro overgenomen, een producent van complexe, hoogwaardige metalen onderdelen voor de autosector. Toeleveranciers hebben steeds vaker complexere metalen onderdelen nodig. En het gaat snel in Leuven. Materialise opende recent enkele nieuwe gebouwen achter het bestaande hoofdkwartier in het technologiepark in Haasrode, goed voor 10.000 vierkante meter. 5.500 vierkante meter daarvan zijn kantoren, en 4.500 vierkante meter extra productie- en R&D-labo's. Ook in Polen opent het bedrijf een productiefaciliteit. Waar ze in Haasrode (560 mensen) vooral aan onderzoek en ontwikkeling werken, gaan ze in Polen echte series van onderdelen produceren. Maar massaproductie zullen ze nooit doen.

melexis_logoBaselineMelexis

Melexis is een specialist in ‘mixed signal’ geïntegreerde halfgeleiders. De vernieuwende producten van Melexis zijn noodzakelijk voor de slimme, veilige, duurzame en stijlvolle auto's van de toekomst. Het bedrijf mag daardoor met een premie noteren ten opzichte van zijn sectorgenoten. De halfgeleidersector groeit wereldwijd sneller dan de wereldeconomie en in de autosector gaat de groei het hardst.

Melexis rekent voor heel 2017 op een omzetstijging van 'rond 12 procent'. Dat is een groei waar het gros van de bedrijven van droomt, maar het is de onderkant van de vork van 12 tot 14 procent die Melexis in augustus aangaf. Boosdoener is de zwakke Amerikaanse dollar (meer dan 50% van de omzet). En in de zomer steeg de euro verder. In het derde kwartaal steeg de omzet jaar op jaar 11 procent tot 127,1 miljoen euro, iets minder dan de verwachtingen van analisten en 1 procent minder dan tijdens het tweede kwartaal. Zonder de dollarimpact zou de omzetgroei 13 procent geweest zijn, in lijn met het eerste halfjaar.

De spectaculaire groei zit intussen in grote mate in de beurskoers verrekend: na een verzevenvoudiging van de koers in de voorbije vijf jaar waarderen beleggers Melexis nu op 3,4 miljard euro. Over die periode verdubbelde de omzet ook ruim, van 230 miljoen over 2011 tot meer dan een half miljard dit jaar. Melexis rekent op een bedrijfsmarge van 25 procent over heel 2017. Dat zou bij een omzet van 511 miljoen 12 procent meer zijn dan de 456 miljoen over 2016, en de bedrijfswinst op 128 miljoen euro of 3,17 euro per aandeel doen uitkomen.

realRealDolmen

RealDolmen is een onafhankelijke leverancier van ICT-oplossingen. Het is een kennisbedrijf met bijna 1400 IT-professionals en meer dan 1.000 klanten in de Benelux. We zien vier trends in IT (cloud computing, Big Data, Bring your own device en SaaS) die een grote impact kunnen hebben op de bedrijven in de komende jaren. RealDolmen positioneert zich als een single-source ICT-integrator, hoofdzakelijk toegespitst op de zogenaamde mid-market. Kort samengevat, RealDolmen start in polepositie om te profiteren van deze IT-trends.

De groep wil ook dit jaar een winstmarge van 5 procent benaderen. Na zes maanden staat de teller op 4,6 procent. RealDolmen zag zijn omzet in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar (2017-'18) stabiliseren. De bedrijfswinstmarge (ebit) ging wel omhoog, van 3,3 tot 4,6 procent. De groep komt dus in de buurt van de immer beoogde 5 procent. De consultingafdeling zag de omzet met 1,1 procent groeien tot 51,1 miljoen euro. De periode waarin de paasvakantie viel, remde dit jaar het aantal te factureren dagen.

De marge van de 'people business' verdubbelde ruim van 1,4 naar 3,6 procent omdat ze meer mensen hebben ingezet en hun uurtarieven hebben opgekrikt. Daarnaast plukte Realdolmen ook de vruchten van 'efficiëntieverbeteringen'.

De productenafdeling had last van lagere verkopen van mobiele producten en werkplekproducten. Datacenters en storage zaten wel in de lift, maar niet genoeg om de daling van de andere producten te compenseren. Outsourcing van applicaties en infrastructuur groeide sneller dan de markt. Margegewijs profiteert de divisie van betere efficiëntie en schaalvoordelen in de outsourcing.

KINE_CMYKKinepolis

Door de recente overnames, steeg het jaarlijks aantal bioscoopbezoekers van 22 naar 27 miljoen. Na de overname in Canada zal dat klimmen tot 38 miljoen. Zoals genoegzaam bekend (zie interview in Beste Belegger van november, red) is Kinepolis veel meer dan een verkoper van cinematickets. Dat levert wel  nog het grootste deel van de omzet, maar de vooruitgang in voeding- en drankverkopen, verhuur van ruimte aan derden (o.a. horeca), B2B-evenementen en filmdistributie is indrukwekkend.

Na de recent aangekondigde overname van het Canadese Landmark Cinema’s, zal Kinepolis Group 92 bioscoopcomplexen tellen (waarvan 42 in eigendom), goed voor 802 schermen en meer dan 180.000 zitplaatsen.

Kinepolis wil zijn uniek bioscoopconcept introduceren in nieuwe markten en bij nieuwe doelgroepen. De voorbije drie jaar heeft Kinepolis belangrijke stappen gezet om de expansiestrategie uit te voeren. Het aantal bioscopen groeide van 23 tot 49. Ook 2016 was een uitzonderlijk expansiejaar voor Kinepolis met de opening van vijf nieuwe bioscopen in Nederland, Spanje en Frankrijk, en de succesvolle integratie van eerder overgenomen complexen.

Landmark Cinema’s telt 44 grote en kleinere bioscoopcomplexen in het centrum en het westen van Canada. Met een marktaandeel van 10% is het bedrijf de tweede grootste bioscoopuitbater van Canada.  De toetreding tot een nieuw continent zorgt ook voor nieuwe groeimogelijkheden voor Kinepolis. Vanuit financieel oogpunt beschouwt het bedrijf de overname als middelgroot. De op jaarbasis genormaliseerde EBITDA-bijdrage per bezoeker in 2017 bedraagt tussen 1,7 en 1,8 Canadese dollar of tussen 1,2 en 1,25 euro per bezoeker, wat lager is dan het gemiddelde van Kinepolis Group. Dat komt onder meer omdat 95% van de omzet gerealiseerd wordt in gehuurde complexen. De omzet van Landmark Cinema’s bedroeg in 2016 156,3 miljoen Canadese dollar en bestond voor 58,3% uit de verkoop van tickets, 37,8% uit de verkoop van in-theater sales (ITS), 2,5% uit schermreclame en 1,4% uit overige inkomsten. De overname vertegenwoordigt een ondernemingswaarde van 122,7 miljoen Canadese dollar, wat aan een wisselkoers van 1,46 overeenkomt met een overnamebedrag van ongeveer 84,2 miljoen euro.

Auteur: VFB

1 reactie

DGBel
Wanneer je op je eentje moet beginnen met beleggen, is dat geen gemakkelijke klus.
Als je wel iets ziet in het beleggen in aandelen, maar je durft er niet goed in je eentje aan te beginnen, is een beleggersclub misschien een aantrekkelijk alternatief.
Je betaalt een intredesom die gebaseerd is op de waarde van de portefeuille op dat moment, gedeeld door het aantal leden en verder een maandelijkse inleg van € 50,-.
Wij komen maximum één keer per maand bij elkaar om de gang van zaken te bespreken en alle beslissingen worden op democratische wijze genomen.
Voor wie hierin is geïnteresseerd en woont in de omgeving van Roeselare, kan contact opnemen via beleggers@mail.be
6/02/18 18:38 REAGEER

Login Registreer

VFB

Vlaamse Federatie van Beleggers
Vlaamse Federatie van Beleggers
De Vlaamse Federatie van Beleggers vzw is een non-profit organisatie die individuele beleggers en beleggingsclubs op een onafhankelijke manier informeert over het beheer van financiële activa. De communicatie, informatie en vorming focust voornamelijk op aandelen. Meer info vind je op www.vfb.be

Meer artikels van VFB

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels