Deel via

Belangrijke beleggingslessen van een ervaren belegger

Guido Van Herrewegen heeft bijna 40 jaar ervaring met sparen en beleggen. Als zelfstandige in een kantoor van het Gemeentekrediet maakte hij de, wat later zou blijken, fatale omvorming tot Dexia mee. Hij wierp zich op tot de specialist in sparen en beleggen en is twee jaar gedelegeerd bestuurder van VFB geweest. Ook nu blijft hij als bestuurder aan de kar trekken van de Federatie. Jan Reyns van VFB vroeg hem naar zijn beste beleggingslessen.

Wanneer bent u begonnen met beleggen?

beleggerIn aandelen? Dat was met de wet Cooreman-Declercq begin de jaren tachtig. Daarvoor waren de beurs en aandelen nog compleet onbekend. Maar toen was de omgeving ook compleet anders. De rente was veel hoger. Mensen spaarden met kasbons, obligaties en op spaarrekeningen. En velen doen dat vandaag nog altijd, zelfs al is er geen rente meer. Pas op, vastrentende producten waren toen niet slecht, hé. Er waren obligaties met een rente van 13%. Dat kan je je vandaag niet meer voorstellen, maar dat tikt uiteraard behoorlijk aan. Ik heb zelf ook belegd in tak 21-producten die een behoorlijke hoge rente garandeerden, zoals de beruchte ‘First’ van Ethias. Dat zijn zogenaamd verzekeringsproducten, die ook steevast fiscaal bevoordeeld worden tegenover beleggingsproducten. De Belg is daar zeer gevoelig voor, wat soms verstandig beleggen afremt.  

Kon u bij de bank klanten adviseren om te beleggen in aandelen?

Dat kon ik, maar het is een publiek geheim dat de hoofdzetels van de banken dat niet graag hebben. Zij willen vooral hun bank- en verzekeringsproducten verkopen. Ze proberen met de actie van het moment zoveel mogelijk de eigen producten te promoten. Er spelen vele verschillende belangen: die van de bank, die van de kantoorhouder en die van de klant. Jammer genoeg zijn die soms tegenstrijdig. Dan heb je nog de overheid en de toezichthouder (FSMA, red) die almaar strengere regels over sparen en beleggen oplegt. Het resultaat is helaas dat men mensen daardoor nog meer afremt om in aandelen te beleggen.

Hoe hebt u leren beleggen in aandelen?

Dat is een van de redenen waarom ik lid ben geworden van de VFB. Het is de perfecte manier om een onafhankelijke en brede kijk te krijgen op beleggen. Ik heb vooral veel geleerd van de NAIC-cursussen in het VFB-trefpunt van Brugge (NAIC = National Association of Investors Corporation, de grote Amerikaanse broer van VFB). Het is heel belangrijk om als belegger een stramien te hebben, want een mens is heel vlug afgeleid, de draad kwijt of hij reageert te veel op kortetermijnimpulsen. Dat is erg moeilijk te bedwingen. Het goede aan die NAIC-methode is dat ze je de jaarcijfers tot tien jaar terug laat bekijken. Zo krijg je meer perspectief en zicht op periodes waarin het minder ging. Je moet als belegger echt een langetermijnperspectief hebben. Te snel kopen en verkopen is heel menselijk, maar niet goed voor je rendement. De beurskoersen gaan niet altijd omhoog, maar dat is geen reden om uit te stappen. Soms moet je echt jaren geduld hebben. Alleen als het echt fundamenteel slecht gaat met een bedrijf, moet je niet twijfelen, maar verkopen.

Wat is voor u de belangrijkste beleggingsles?

byeNiet te vroeg verkopen, zonder enige twijfel. Ik heb mooie winsten geboekt met wat toen nog Corona Lotus heette (Lotus Bakeries, red), maar ik heb vaak te vroeg verkocht. Goede bedrijven kunnen heel lang blijven klimmen. Ze zakken wel mee in een beurscorrectie of zeker als er een zware baisse is, maar ze komen altijd sterker terug. Geduld hebben dus. Maar het is zo moeilijk om aan winst op korte termijn te weerstaan. Ik herinner me dat ik nog maar pas aandelen Financière d'Obourg had gekocht (controleholding boven UCB, red) toen er een uitkoopbod op kwam. Ik blij met de forse winst, maar ik verzuimde om over te stappen op Tubize (de andere controleholding boven UCB, red), wat ik als langetermijnbelegger wel had moeten doen. Er was immers niets veranderd: de perspectieven voor UCB waren even goed als daarvoor.

Ik ben meer verloren door te vroeg te verkopen dan met Dexia en Lernout & HauspieWat was uw slechtste belegging ooit?

Ik ben waarschijnlijk meer geld misgelopen door goede aandelen te vroeg te verkopen. Lernout & Hauspie en Dexia zijn zeker mijn grootste verliezen. Ik vertelde daarstraks dat banken niet graag hebben dat de klanten in aandelen beleggen, maar hun eigen aandeel is daar een uitzondering op. Zodoende was ik ook bij de slachtoffers. Gelukkig met een gediversifieerde portefeuille. Dan kom je zo’n tegenslag wel te boven. Bij mij heeft het drie jaar geduurd.

Wat adviseert u beginnende beleggers?

ipad-407799_640Je moet spreiden, maar niet overdrijven, want je moet zien dat je elk bedrijf waarin je investeert begrijpt. Beperk je tot die bedrijven. Zelf begrijp ik biotech niet en ik blijf daar dus grotendeels af.  Je moet weten waarom het bedrijf waarin je belegt waarde creëert of winst maakt. Hoe het businessmodel werkt. Als je plots een groot bedrag te beleggen hebt, spreid dan je aankopen over maanden of zelfs jaren. Volg dan zelf je aandelen op met een systeem of de principes ervan. Let er bijvoorbeeld op dat je in aandelen belegt die hun dividenden kunnen verhogen, waarvan de boekwaarde of intrinsieke waarde stijgt. En voer bijvoorbeeld ook een systeem in dat vastlegt wanneer je verkoopt. Dat is vooral belangrijk voor de slechte aandelen. Daar mag je niet eindeloos geduld mee hebben. De twee belangrijkste beleggersfouten zijn, zoals ik al zei, te vroeg winnaars verkopen, maar ook blijven zitten met verliezers.

Waar haalt u uw informatie?

Probeer veel te lezen over bedrijven. De info die zij geven is een eerste bron. In de gewone pers verschijnt er eigenlijk vrij weinig over ondernemingen en wat ze doen. Buiten af en toe eens een uitschieter, komt je niet zoveel te weten over het bedrijfsproces. De informatie is vaak ook weinig diepgaand, en zelden geschreven voor beleggers. Beleggingsbladen kosten geld, maar als je zelf in individuele aandelen belegt, spaar je de hoge kosten van beleggingsfondsen uit. Pas op: neemt nooit zomaar tips over, ook niet uit beleggingsbladen. Je moet ze zelf begrijpen en erachter staan. Ik lees ook heel graag ons eigen VFB-blad, de Gids voor de Beste Belegger. Daar krijg ik inzichten die ik elders zelden tegenkom. In het vorige nummer bijvoorbeeld dat uitgebreide interview met UCB (met cfo Detlef Thielgen en ir Antje Witte, BB januari 2018, red).

Kan u aanbevelingen doen voor aandelen?

Zowel beginners als ervaren beleggers kunnen veel hebben aan holdings, zoals oud-professor Roland Van der Elst al zoveel jaren aanbeveelt. Holdings zijn professionele beleggers. Je kan zo instappen in een gespreide portefeuille die tegen beperkte kosten wordt beheerd. De namen zijn bekend: Sofina, Ackermans, Brederode, GBL. Ackermans & van Haaren heb ik al vijftien, twintig jaar. Al vaak heb ik getwijfeld om ze te verkopen, maar gelukkig heb ik daar wel aan kunnen weerstaan. Ik begin het te leren (lacht).

vfb

5 tips van Guido Van Herrewegen

  1. Koop alleen wat je kent en begrijpt.
  2. Spreid aankopen in de tijd.
  3. Lees veel over ondernemingen.
  4. Word lid van VFB en Lees de Gids voor de Beste Belegger
  5. Houd je winnaars lang bij.

Meer info over starten met beleggen vind je op de website van VFB, de Vlaamse Federatie van Beleggers: www.vfb.be.

Concrete aandelentips van Guido Van Herrewegen (en van vele anderen) kan je lezen in het recentste VFB-magazine De Beste Belegger van VFB van februari. Leden van VFB krijgen dit elke maand gratis in de brievenbus (lidgeld 60 euro per jaar).

 

Interview door Jan Reyns

Auteur: VFB

3 reacties

DGBel
Wanneer je op je eentje moet beginnen met beleggen, is dat geen gemakkelijke klus.
Als je wel iets ziet in het beleggen in aandelen, maar je durft er niet goed in je eentje aan te beginnen, is een beleggersclub misschien een aantrekkelijk alternatief.
Je betaalt een intredesom die gebaseerd is op de waarde van de portefeuille op dat moment, gedeeld door het aantal leden en verder een maandelijkse inleg van € 50,-.
Wij komen maximum één keer per maand bij elkaar om de gang van zaken te bespreken en alle beslissingen worden op democratische wijze genomen.
Voor wie hierin is geïnteresseerd en woont in de omgeving van Roeselare, kan contact opnemen via beleggers@mail.be
13/02/18 10:08 REAGEER
Hugoo
De bedoeling van ''beleggen'' lijkt mij: Anderen zo veel mogelijk laten profiteren van uw centen. Troost: misschien krijgt ge zelf ook iets...
13/02/18 11:02 REAGEER
wildlife
Juist, om te beleggen is geld nodig, en nog jong genoeg zijn om de vruchten voor u te kunnen plukken........
14/02/18 02:40 REAGEER

Login Registreer

VFB

Vlaamse Federatie van Beleggers
Vlaamse Federatie van Beleggers
De Vlaamse Federatie van Beleggers vzw is een non-profit organisatie die individuele beleggers en beleggingsclubs op een onafhankelijke manier informeert over het beheer van financiële activa. De communicatie, informatie en vorming focust voornamelijk op aandelen. Meer info vind je op www.vfb.be

Meer artikels van VFB

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels