Deel via

55-plussers drinken het meeste alcohol, maar zijn ook het kwetsbaarst!

Vanaf 1 februari dagen VAD/De DrugLijn en Stichting tegen Kanker alle Belgen uit om een maand lang geen alcohol te drinken. Ben jij de uitdaging ook aangegaan? Goed bezig! Maar wist je dat alcoholgebruik op latere leeftijd hogere risico’s inhoudt? Dat slaapmutsje elke avond is minder onschuldig dan je dacht. Bovendien neemt het aantal problematische drinkers bij 55-plussers toe. Hoog tijd om je alcoholgebruik onder de loep te nemen ...

Een maand zonder alcohol

share_nlRuim 104.000 mensen hebben zich dit jaar op de website van Tournée Minérale geregistreerd en beloven op die manier om de hele maand februari geen alcohol te drinken. Het is de tweede keer dat VAD/De DrugLijn en Stichting tegen Kanker hun schouders zetten onder de campagne om je te laten nadenken over je alcoholconsumptie. Bij veel Belgen is alcohol drinken namelijk normaal geworden en hoort het bij de, al dan niet dagelijkse, routine. Zowat alle organen in je lichaam ondervinden echter invloed van alcohol en alcoholgebruik wordt ook gelinkt aan verschillende ernstige gezondheidsproblemen, zoals een black-out, hartklachten, leveraandoeningen en kanker. Een maand zonder alcohol leven, kan voor iedereen voordelen opleveren, ook voor wie sowieso ‘met mate’ drinkt. Zo geef je je lichaam de kans en de tijd om te herstellen van je alcoholgebruik.

De vorige editie van Tournée Minérale was alvast geslaagd. Uit een onderzoek van de UGent een half jaar nadien, blijkt namelijk dat voor 80% van de ruim 15.000 bevraagden de campagne een succes was. Een groot deel van hen zegt ook na de campagne hun drinkgewoonten wat aangepast te hebben. Wie voor Tournée Minérale gemiddeld 10 glazen alcohol per week dronk, drinkt er nu nog 8.

Alcoholgebruik op oudere leeftijd

Van de 1681 mensen die vorig jaar een poll over Tournée Minérale beantwoord hebben op SeniorenNet, deed bijna 60% niet mee met de campagne. Slechts een kleine 18% was de uitdaging wel aangegaan, maar 1 op de 4 van hen had het moeilijk of had al gezondigd. Bijna 24% van de mensen die de poll ingevuld hadden, zei sowieso nooit alcohol te drinken.

Toch is het op oudere leeftijd net extra belangrijk om je alcoholconsumptie te beperken, omdat de gezondheidsrisico’s groter zijn en je alcohol ook veel slechter verdraagt dan toen je jonger was. Net omdat er minder aandacht besteed wordt aan alcoholgebruik bij ouderen, lanceerde VAD/De Druglijn er in 2015 een campagne rond. Absoluut de moeite waard om hier nog eens op terug te komen.

Onrustwekkende cijfers

  • Uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid blijkt dat ongeveer 1 op de 4 Vlamingen tussen 55 en 75 jaar dagelijks drinkt. Dat percentage is de voorbije jaren enorm gestegen, want tien jaar geleden was dat nog maar 1 op de 8.
  • Mensen tussen 55 en 65 jaar drinken meer dan alle andere leeftijdsgroepen. Zo drinkt 15,6% van de mannen elke week meer dan 21 glazen alcohol, en 9,2% van de vrouwen meer dan 14 glazen.
  • Het aantal 'zware drinkers' neemt ook toe. Zij drinken minstens 1 keer per week 6 glazen op 1 dag.

‘Als ik al geen glaasje meer mag drinken ...’

Velen van jullie zullen geen graten zien in af en toe een glas alcohol drinken, maar toch is het belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s.

Zo kan je als je ouder wordt minder alcohol verdragen. Dat komt omdat je minder vocht in je lichaam hebt dan vroeger en je lichaamsvet vaak toeneemt. Je lever en je nieren gaan minder goed werken en je weerstand is zwakker. Daardoor zal je sneller dronken zijn en heeft je lichaam ook meer tijd nodig om de alcohol weer af te breken en te recupereren.

beer-820011_640Bovendien nemen de gezondheidsrisico’s toe met de leeftijd. Veel mensen nemen medicijnen, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen, antidepressiva, angstremmers, anti-epilepsiemiddelen, zware pijnstillers en middelen tegen allergieën. Alcohol werkt op zich al verdovend, en als je dat gaat combineren met medicijnen die ook een verdovend effect hebben, zal je concentratie dalen, heb je minder controle over je bewegingen en kan je je sneller duizelig voelen. Zo vergroot de kans dat je valt of een ander ongeluk hebt. Ook wie kampt met een hoge cholesterol, diabetes, bloeddruk- en hartproblemen beperkt maar beter zijn alcoholgebruik.

Uitgebreide informatie over alcoholgebruik op latere leeftijd vind je via deze link van De DrugLijn.

Heb je vragen over je alcoholgebruik, of ben je bezorgd om iemand in je omgeving, dan kan je volledig anoniem terecht bij De DrugLijn. Je kan contact opnemen via de website www.druglijn.be, of je kan bellen naar 078 15 10 20 (ma-vr: 10-20u, niet op feestdagen).

Wat doet een alcoholvrije maand met je?

Je hebt geen kater meer

Het meest voor de hand liggende voordeel is misschien wel de kater die je vermijdt als je geen alcohol aanraakt. Je voelt je dus geen uren belabberd en kan je tijd aan iets leukers of nuttigers spenderen!

Je krijgt meer energie

Als je een maand geen alcohol drinkt, krijgt je lever een welverdiende rustpauze. Alcohol afbreken vraagt meer van je lichaam dan je zou denken.

save-1720971_640

Je geeft minder geld uit

Dat pintje aan de toog en dat flesje wijn in je winkelkar nemen op jaarbasis toch een grote hap uit je budget. Een gemiddeld gezin gaf in 2014 zo’n 462 euro uit aan alcoholische dranken. Daarmee kan je jezelf al eens leuk verwennen!

Je slaapt beter

Alcohol zorgt ervoor dat je slechter en minder vast slaapt. Akkoord, je slaapt allicht sneller in als je een glaasje gedronken hebt, maar de kwaliteit van je nachtrust gaat er wel door achteruit. Als je regelmatig drinkt, zal je trouwens ook niet meer sneller in slaap vallen.

Je verliest gewicht

Alcohol heeft invloed op je gewicht en bevat heel wat suiker. Als je een maand alcohol laat staan, zal je dat merken op de weegschaal.

 

Bronnen: www.vad.be, www.alcoholhulp.bewww.tourneeminerale.be

Auteur: Inneke De Corte

15 reacties

Dicksy
Schol, ik zal mijn glaasje wijn nog eens bijvullen.
16/02/18 20:45 REAGEER
engelinde
Ik drink nooit alcohol,ook nooit gedaan,ben 71jaar.
Mijn leven is alcoholvrij geweest en dat blijft zo.
Ik pak liever gewoon kraanwater voor mijn dorst.
20/02/18 08:42 REAGEER
guidodelforge
Ik drink elke namidag een zevental pilsjes en dit 7/7 Het geeft me een zalig gevoel.
Heb er nog nooit problemen mee gehad,een kater heb ik er nog nooit van gekregen.
Ik ben bijna 65
20/02/18 08:51 REAGEER
Lhudovicus
Als ik zoiets hoor dat iemand alle dagen zo'n portie alcohol drinkt en dat zalig vind, vraag ik me af of degenen met wie men samenwoont dit ook zalig vinden.

Als ik uit ervaring mag spreken vonden wij dit absoluut niet zalig.
21/02/18 19:58 REAGEER
wiwinne
weeral zo een trend van uit de duim gezogen zaken, laat ons daarmee met rust ieder doet wat hij denkt dat het beste is . Vroeger geen goede boter halvarine en margarine beter, nu is het terug tegenovergestelde. Geen roodvlees eten nu zijn er die te weinig rode bloedcellen hebben en pillen slikken. Veganisme nog zo een zotte samenstelling, mijn gebuur loopt er op krukken bij dat een gekke volwassen persoon dit wilt doen tot daar toe maar dat die dan het niet verplicht aan zijn kleine kinderen. Dus ik doe niet mee aan al dat gezever en het zou beter zijn om direct alles te verbieden we gaan meer en meer naar een islamitische land waar, er geen alcohol is, geen varkensvlees, geen auto's (kamelen), geen muziek of dansgelegenheden , geen ziekenkas etc etc.die leven ook geen 80 jaar hé. Juist betalen aan moederke staat zonder iets terug te krijgen
20/02/18 09:19 REAGEER
leopoldgyva
Beste wiwinne,

Het is de vraag wie wat uit zijn duim gezogen heeft...!
Dat van die goei boter blijft nog altijd gelden...met mate te gebruiken dus.
Dat van het rood vlees is een waarheid als een koe..... vraagt dat maar aan mensen die darmkanker hebben overleeft...
Niemand is al dood gegaan van vegetanisch te eten...misschien is even naar Indië gaan om te informeren...
Alles verbieden gaan we niet doen want dat is pas gezever...trouwens in de Islam is het niet verboden van(halal ) vlees te eten !
En auto's vervangen door kamelen is wel erg op het randje (om niet te zeggen, getuigt van een enge geest)...
Géén muziek of dansen... zegt veel over uw povere kennis van de oosterse cultuur...het is blijkbaar gemakkelijk om wat populistische praat hier te ventileren...
Dankzij moederke staat en uw belastingsgeld heb je een ziekteverzekering en kan je gebruikmaken van openbare diensten en openbaar vervoer tegen een prijs die lager ligt dan in de ons omringende landen...goede avond!
20/02/18 18:38 REAGEER
Kattekepoes
Ik (persoonlijk) voel me toch stukken beter met die alcoholstop. Ik begon 20 januari(om te oefenen)en ben NU nog bezig.... 't gaat me héél goed af. 't Plan is ZEKER vol te houden tot 1 maart en daarna ????? Ik overweeg een blijvende stop maar 'k wil niet op de zaken vooruit lopen teneinde mezelf niet te bedriegen. Mijn hoofdje EN lichaam reageren alleszins positef.
20/02/18 09:34 REAGEER
MacLivinus
Mijn maand zonder alcohol is begonnen in 1982 en loopt nog verder, ben de gelukkigste mens van de wereld en mijne geldbeugel ook. Mijn ervaring is wel, plezier komt vanzelf met alcohol, zonder alcohol leer je terug plezier maken, het echte plezier dan wel.
20/02/18 09:37 REAGEER
derek
Derek

Ik spreek als ervaringsdeskundige of gestabiliseerd alcoholist, is iemand die het alcoholprobleem aan den lijve heeft meegemaakt. Over twee maanden zal ik 22 jaar alcoholvrij zijn. Ik ben dus een nieuw en gelukkig leven herbegonnen toen ik tussen 49 en 50 jaar oud was. Het was dan ook meer dan nodig. Enkele adviezen voor zij die graag een glas alcohol nuttigen: houdt uw alcoholconsumptie goed in het oog, houdt er rekening mee dat in bepaalde/vele gevallen alcohol een sluipend gif kan zijn, bent u een dagelijks gebruiker, last dan minimum een alcoholvrije dag per week in en gaat na of dit u probleemloos kunt doen, hebt u vragen over uw drinkgedrag, wendt u indien mogelijk tot een ervaringsdeskundige of ex-alcoholicus (eigenlijk gestabiliseerd alcoholicus), wees niet bang om die stap te zetten, het kan veel mogelijke vermijdbare miserie besparen.
20/02/18 11:04 REAGEER
aronjaco
Allez, vlgd doelgroep : de 55-plussers .Iedereen problemen aanpraten is blijkbaar noodzakelijk. Ik ken er zo eentje die alle alcohol heeft afgezworen en dat kan hij op basis van het slikken van bepaalde pillen. Goed bezig. De lever zal er wel bij varen. Ondertussen is die gast werkelijk totaal asociaal geworden ( was dat voorheen al een beetje , maar dat verbeterde sterk als hij wat alcohol dronk. Nu is hij totaal ongenietbaar , hij kan helemaal niet meer normaal communiceren binnen de groep. Lachen is er al helemaal niet meer bij.
Ik drink ook geregeld wat alcohol en soms wel eentje teveel. Ik sprak daarover met mijn dokter ( je weet wel : van alles aangepraat krijgen ) en weet je wat die zei : " wel het is beter dat ( binnen de perken) dan dat je een ongenietbare cynicus wordt.
Uiteraard : een beetje de grenzen in de gaten houden !!
Trouwens : als ik moet kiezen tussen pillen en een glaasje alcohol , wel dan kies ik voor het laatste. De lever wordt so wie so zwaar belast.
20/02/18 11:23 REAGEER
marc25071955
Ik ben 62 en drink geen alcohol. Heb gezien hoe mijn vader er aan ten onder is gegaan. Hij was er volledig van overtuigd, dat alcohol gezond was en goed was om ziektes in het lichaam te vernietigen. Later was het om zijn verdriet te verdrinken. Alle redenen dienen als uitvlucht voor een alcoholverslaafde om toch maar niet te moeten stoppen met drinken. Daarbij gebruikte hij ook nog zware slaapmiddelen, en pillen om wakker te worden, hij had ook zware astma waar hij medicatie voor gebruikte. Het was zo erg, dat hij zelfs dacht dat men hem wilde vergiftigen, en dat het vele pillengebruik dat zou voorkomen. Eigenlijk heeft hij zichzelf uitgeroeid. Alcohol is vergif voor je lichaam en hersenen. Dus aan iedereen die zulke gedachten heeft, dat alcohol gezond is ??? Ik ga zelfs niet meer naar de dokter, want die zijn nog gevaarlijker dan alcohol, ik zal wel zorg dragen voor mijn eigen gezondheid, doe ik al meer dan 20 jaar.
20/02/18 11:32 REAGEER
Hugoo
Alcohol is vergif, net als cola trouwens. Hoe ik dat weet ?
Ik heb redelijk tot zwaar gedronken, meestal pils, van mijn 16 tot mijn 61. Zonder echter verslaafd te zijn geweest. Toen ben ik daar plots mee gestopt. Zo maar. Ik mis niets, neen, integendeel. En als ik bedenk wat er allemaal had kunnen verwezenlijkt worden als ik toen en toen of toen niet liever zat te drinken of had gedronken... dan weet ik het wel. Neen, dank u, voor mij geen alcohol meer. En ook geen cola. Word straks 65, alive and kicking... Santé.
20/02/18 11:54 REAGEER
Luvano
Ik ben altijd een matige drinker geweest. Soms in het weekend op de voetbal een tweetal pintjes en een glaasje wijn bij het eten.
Op bezoek bij vrienden zou ik nooit, uit beleefdheid , een drankje weigeren.
Vorig jaar deed ik mee aan tournee mineral en sinds dan heb ik geen druppel alcohol meer aangeraakt. Ik voel er mij beter mee. Ik raad iedereen aan het te proberen. Uiteindelijk mis je niets.

20/02/18 18:28 REAGEER
wildlife
Toen ik jong was, bij het uitgaan, had het graag gedaan, door mijn mini zakgeld was het niet haalbaar. Getrakteerd werd ik nooit, dus een drankje, 'n tonic op 'n hele avond. Eens getrouwd, nu en dan 'n mazout, meestal 'n limonade of twee, gene vette. Nu als weduwe met klein pensioen, forget it. Ik heb wel het een en ander staan, kwestie van te doen zoals de meesten.......( bij mij voor de show) Helaas te gierig om er van te drinken, tja petrol zal niemand mij zien, geef me maar 'n choco of fanta...........Om te drinken moet je kwali, dat is duur, goedkope rommel, drink dan niet :-) MVG van 'n gedwongen geheelonthouder + ik rook niet meer, nooit uit eten etc en nog niet rijk ;-) PFFFF
20/02/18 23:13 REAGEER
Peedee
Zelf ben ik nu 16 maanden alcoholvrij.(op aanraden van mijn dokter. Ik kan alleen maar beamen wat velen hier zeggen. Het voelt beter aan.
Zoals altijd en overal heb je ook op dit forum weer mensen die afkomen met enkele dooddoeners zoals: je leeft maar één keer of "ge moet toch plezier kunnen maken in je leven.
Hierop kan ik alleen maar zeggen: JE LEEFT INDERDAAD MAAR EEn KEER. Ik heb ook nog niet ondervonden dat ik door geen alcohol meer te drinken minder plezier maak in mijn leven, integendeel.
Ik voel me véél fitter, ben alerter. Ik wenste dat ik er véél vroeger aan begonnen was.
21/02/18 05:07 REAGEER

Login Registreer

Inneke De Corte

Hoofdredactrice
Hoofdredactrice
Inneke De Corte werkt sinds 2015 bij SeniorenNet. Ze is de hoofdredactrice van SenNet Magazine.

Meer artikels van Inneke De Corte

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels