Deel via

Hart gezocht: hoe ontmoet je een potentiële nieuwe partner?

February 2018
Misschien ben je al een tijdje vrijgezel, maar vind je nu de tijd rijp om opnieuw te gaan daten. Een ‘goed lief’ vinden, hoe doe je dat eigenlijk? Wat is de beste manier om een nieuwe partner te ontmoeten? Psychologe Julie Maertens van Altero geeft je enkele nuttige tips om je kans op een nieuwe liefde te vergroten. Ze vertelt je hoe je je het best gedraagt als begeerlijke single en welke trucjes kunnen helpen om een date te versieren.

Deze blog is gebaseerd op het nieuwe boek van Mieke Mievis en Hilde Martinez, 'Hart gezocht: 15 manieren om een lief te vinden'. Graag geef ik jullie mee wat ik na het lezen van dit boek vooral zelf onthoud. Het is een mix van alternatieve zoekkanalen, tips en leuke psychologische weetjes. Veel leesplezier!

Alternatieve zoekkanalen

wandelVeel mensen vinden een nieuwe partner via Facebook, online datingkanalen of een relatiebureau zoals het onze. Maar daarnaast kan je ook nog op andere manier je ware jakob ontmoeten. Volgens het onderzoek dat VRT in 2016 liet uitvoeren, vindt bijvoorbeeld 5% van de Vlamingen zijn of haar partner via een gemeenschappelijke hobby of sport. Door je aan te sluiten bij een vereniging, vergroot je niet alleen de kans om een partner te vinden, maar je leert ook nieuwe mensen kennen, die op hun beurt hun netwerk kunnen aanspreken en je in contact brengen met hun single vrienden (weet dat 15% van de Vlamingen zijn of haar geliefde vindt via de vriendenkring). Volgens relatietherapeut Alfons Vansteenwegen is de beste partnerkeuze nog altijd iemand met wie je zoveel mogelijk gemeenschappelijk hebt (Het Nieuwsblad, zaterdag 10 februari 2018).

Ook aan vrijwilligerswerk doen geeft je de perfecte gelegenheid om iemand nieuw te leren kennen. We weten dat mensen die aan vrijwilligerswerk doen, gemiddeld gelukkiger zijn en dat is aardig meegenomen als je op zoek bent naar een nieuwe partner. Geluk straalt immers van je af en maakt je aantrekkelijker. Bovendien is 30,1% van de Belgische vrijwilligers ongehuwd. Ben je op zoek naar een vrouw via vrijwilligerswerk, dan sluit je je het best aan bij een socio-culturele vereniging of bij eentje die te maken heeft met het onderwijs of maatschappelijke dienstverlening. Wil je een mannelijke partner, dan kan je je het best als vrijwilliger aansluiten bij een sportclub. Blijf als single op je lege momenten dus niet langer in de zetel zitten, maar doe aan vrijwilligerswerk en vergroot je kansen om je levenspartner tegen het lijf te lopen.

Geluk straalt van je af en maakt je aantrekkelijker. 

speeddate

Speeddaten is vervolgens ook nog een mogelijkheid om een partner te vinden, maar uit onderzoek blijkt dat hoe meer mogelijkheden we krijgen, hoe lastiger het wordt om de juiste keuze te maken. Door die keuzestress is de kans dus kleiner dat je een duurzame relatie kan vinden via een speeddate. Nochtans beweert Speeddating Vlaanderen dat er elke speeddate-avond gemiddeld een à twee relaties uit voortvloeien.

Singles just wanna have fun! Daar zorgt de organisatie Singles voor. Zij willen niet in de eerste plaats singles matchen, maar hen wel meer mogelijkheden bieden om andere singles te ontmoeten. Hoe meer plezier je beleeft aan het single zijn, hoe sneller je de juiste persoon zal aantrekken. Ze bieden vier thema’s aan: cultuur, ontspanning, avontuur en sport. Door die opdeling kan je sneller mensen ontmoeten met dezelfde interesses, wat een zeer goede basis is voor een goede match!

Hoe vergroot je je kansen bij je zoektocht?

Volgens een studie zouden we mensen aantrekkelijker vinden die wat gek zijn. Doe dus gerust maar een beetje zot, je hoeft niet altijd even serieus te zijn!

Zorg er verder voor dat je er verzorgd uitziet: haren gewassen zijn, propere kleren aan. En natuurlijk: fris ruiken is daarbij ook belangrijk.

Kijk in de ogen van je gesprekspartner, vooral in het linkeroog, want dat is verbonden met de emotionele kant van onze hersenen.

lachLach! Geluk is een van de aantrekkelijkste emoties bij een vrouw. Je straalt plezier uit en komt over als een positieve persoon. Bovendien maakt lachen endorfines vrij in de hersenen. Die geven je een goed gevoel, verminderen het stresshormoon (zoals cortisol) en je wordt er rustiger van. Voor de mannen is het anders: mannen die er té gelukkig uitzien, worden niet als viriel beschouwd. Een man scoort beter als hij wat hard to get en stoer is. Volgens mij is een gezonde mix nog altijd het beste! 

Niet klagen! Oeverloos zeuren is de doodsteek voor elke relatie.

Stap binnen de drie seconden op iemand af die je leuk vindt. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat je verstijft.

Ben je al een tijdje single en heb je een drukke agenda, dan is het wel belangrijk om toch wat tijd vrij te maken als je beslist om te daten. Niets is zo vervelend om lang te moeten wachten op een afspraakje met jou. Zo verklein je je kansen en toon je te weinig interesse. Dus leegmaken die agenda als je beslist om de datingkanalen af te schuimen.

Leuke psychologische datingweetjes

Wil ze gekust worden?

De meeste vrouwen vinden nog steeds dat de man het initiatief moet nemen om hen te kussen. Maar hoe weet je als man dat ze dat wilt? Let er eens op hoe vaak ze lacht. Tijdens een ontmoeting van bijvoorbeeld een uur, is het zeker een goed teken als ze minstens een kwartier aan het lachen geweest is. Vaak lacht ze zeer spontaan en hoef je geen grappenmaker te zijn om haar zover te krijgen. Ze glimlacht alleen van blijdschap. Als ze jou op de date aanraakt, betekent dat dat ze je graag mag. Hoe vaak ze lacht en of ze je aanraakt zijn dus belangrijke signalen waar je kan op letten om te weten of een vrouw gekust wilt worden. Je kan ook proberen haar hand te nemen en al wandelend er eens zachtjes in te knijpen. Knijpt zij terug, dan voelt ze zich vast goed bij jou. Een laatste goede test is om haar te vragen of je haar mag begeleiden naar de auto na jullie afspraakje. Als ze dat niet afslaat, is de kans groot dat ze gekust wilt worden. Durven is dus de boodschap!

Let erop hoe vaak ze lacht en of ze je aanraakt tijdens
jullie date

Ben je bang om je opnieuw te binden?

Als je last hebt van bindingsangst, ben je bang om je aan iemand te hechten, omdat je niet wilt verliezen. Soms is het uit schrik om gekwetst te worden (omdat je dat bijvoorbeeld al eerder hebt meegemaakt), maar soms ben je gewoon bang om mogelijkheden te verliezen. Een keuze maken om voor een bepaalde partner te gaan en je ermee te verbinden, betekent per definitie verlies van andere partneropties. Mensen met bindingsangst zijn bang om de ‘verkeerde beslissing’ te nemen of denken dat er misschien wel een partner zou kunnen zijn die nog beter is.

Hoe kun je daar nu het beste mee omgaan?

lotte-meijer-142578

Loop niet meer weg bij de eerste paniekaanval of het eerste angstgevoel. Blijf staan en ga eens na waar je eigenlijk zo angstig voor bent. Doe de realiteitstoets en vraag aan jezelf ‘vraagt deze relatie dat ik alles opgeef in mijn leven?’. Dikwijls is het antwoord ‘neen’. In een goede relatie moet het zeker kunnen dat elke partner zijn ruimte en vrijheid heeft. Kies ervoor om niet weg te lopen en om de goede en mooie dingen te blijven zien. Praat erover met je partner en zorg dat je angst minder in de weg komt te staan. Stel jezelf eens open voor de mogelijkheden die je creëert als je niet wegloopt. We leven in het NU, geniet dan ook van het NU en loop niet te snel vooruit in de tijd.

Daten is niet gemakkelijk. Het is jezelf blootgeven, kwetsbaar durven opstellen, durven voor jezelf op te komen en tegelijk je toch mogen verliezen in de ander … Maar het loont, want de liefde … die is zo mooi en zo fundamenteel!  


Deze blog is geschreven door psychologe en psychotherapeute Julie Maertens, werkzaam in Centrum voor Persoons- en Relatietraining te Damme en tevens zaakvoerder van relatiebureau Altero. Altero matcht singles, coacht en organiseert toffe events. Meer informatie kan je vinden op www.altero.be. Meer informatie over het boek van Mieke Mievis en Hilde Martinez kan je vinden op deze pagina

3 reacties

Na 42 jaar mistrouwd, 14 jaar gelukkige weduwe.........Mogen de dates aan m'n reet roesten, de meesten willen toch maar komen profiteren . De tijd van betalende inwonende meid en verpleegster heb ik achter mij gelaten. Vrijheid blijheid zeg ik maar, weinig geld , ja , neem het er graag bij. Geen man meer in huis !!!!!!!! Voor gezelschap, niet nodig, ben graag alleen, en de S** vind ik vies .Nicky Moed aan diegenen die het nog proberen ;-) ;-)
20/02/18 23:23 REAGEER
Snowbird
Hier hoor ik een ‘ervarings terapeuthe’ met een klare kijk op de zaak. Ludovic
3/09/19 22:20 REAGEER
Toby
Als ik de rubriek "Vrijwilligers" zie staan, rijzen de haren van mijn kaalkop ten berge. Hoe men die samenkomst van halve garen wil promoten voor een ideale ontmoeting met een nieuwe partner, begrijp ik niet goed.
Ik heb jaren als vrijwilliger gewerkt in een rust- en verzorgingstehuis in de afdeling "animatie" voor de ouderlingen en ben zo mijn vrouw kwijtgeraakt aan een idioot die dacht het warm water uitgevonden te hebben. Toegegeven, mijn vrouw zag het al lang niet meer zitten na 35 jaar huwelijk en gedroeg zich als een ijskast. Best mogelijk toen ze die gek bezig zag en hoorde met zijn seksistische en suggestieve praat, ze plotseling als een oude schuur ontbrandde en prompt de scheiding regelde en alleen ging wonen. Een beetje gek doen, is dan goed beweert men hierboven.
23/09/19 00:42 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels