Deel via

Voel je weer goed over jezelf in 3 stappen!

February 2018
Als je je goed voelt over jezelf, heeft dat een positieve invloed op je welzijn en zelfs op je gezondheid. Je zelfbeeld zou je immers kunnen beschouwen als de basis van je geluk. Worstel jij met een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen? Ontdek in dit artikel van lifecoach Wim Annerel hoe je stap voor stap je zelfbeeld kan opkrikken.

Ik hou van … mezelf!

Niemand voelt zich 24 uur per dag en 7 dagen per week perfect gelukkig over zichzelf en zijn of haar hele leven. Je voelt je af en toe wat minder goed. En dat is oké, maar gelukkig zijn je gedachten en gevoelens niet permanent! Er zijn zo veel manieren om jezelf (weer) graag te zien, te aanvaarden en je goed te voelen om wie je bent.

Wie zich goed voelt over zichzelf, is ook actiever, en over het algemeen ook gelukkiger en gezonder dan wie zich waardeloos voelt. Met deze drie stappen kan je jezelf weer wat beter voelen, wanneer het moeilijker gaat. 

Stap 1: Denk anders over jezelf

Als ik je zou vragen om jezelf te beschrijven, wat zou je dan zeggen? Wat zijn de eerste adjectieven waarmee je zou komen? Beantwoord eerst deze vraag, vooraleer je verder leest.

De eerste vijf woorden die je gebruikt om deze vraag te beantwoorden, reflecteren grotendeels je zelfwaarde. Heb je negatieve eigenschappen opgesomd, dan begin je het best met anders over jezelf te denken.

positief

In plaats van je te focussen op je tekortkomingen, richt je je beter op de eigenschappen die jou bijzonder maken. Schuif al die zelfkritiek aan de kant, want je wordt er niet gelukkiger door. In plaats van te zeggen ‘Ik ben maar een gewone gepensioneerde,’ kan je trots zijn op jezelf als een ‘fijne oma’ of een ‘toffe vader’ bijvoorbeeld. Wees liever trots op wat je bereikt hebt en tevreden met wie je bent, dan je zwaktes in de schijnwerpers te zetten.

Stap 2: Betwist negatieve zelfspraak

We hebben allemaal een stemmetje in onszelf dat elke situatie becommentarieert. Die ‘zelfspraak’ is gebaseerd op je waarden, overtuigingen en (on)bewuste gedachten. Als je zelfspraak vooral negatief is, dan is het heel moeilijk om je goed te voelen over jezelf.

Wat je daaraan doet? Leer om je bewust te worden van die negatieve zelfspraak en trek de negatieve en irrationele gedachten in twijfel. Stel vragen als ‘Is dit waar?’, ‘Is het echt zo erg?’ of ‘Wat kan ik doen om dit op te lossen?’. Overwin zelfbelemmerende gedachten door stimulerend en realistisch te denken.

Stap 3: Maak tijd voor jezelf

lezenIn deze hectische wereld maken we vaak geen prioriteit van onszelf. We zorgen voor anderen, en geven hen zo een goed gevoel. Welnu, geef ook jezelf een goed gevoel: maak er een gewoonte van om elke dag wat tijd te reserveren om dingen te doen die jij echt graag doet. Aandacht voor jezelf verbetert je gevoel van eigenwaarde, want je bent het waard om tijd aan te besteden.

Wat doe jij om jezelf goed te voelen? Deel het hieronder. En ontdek hier nog5 manieren om meer van jezelf te houden.

Auteur: Wim Annerel

7 reacties

epicurio
Het is uiteraard goed een positief zelfbeeld te hebben. Maar als ik zie hoe er tegenwoordig te pas en te onpas selfies worden gemaakt, zou je haast denken dat de wereld nu vol zit met narcisten.
19/02/18 09:01 REAGEER
rdckx
woord van 2013
–egotrip van de massa–
SELFIES,

Spitsvondige Psychologie
In ’t onderbewuste
verdoken onzekerheid
vertwijfeld op zoek naar zelfbehoud,
uit angst voor bevestiging
openbarstende zweren :
Ik ben lelijk ik ben dik.. ik ben dom !
Smekend om ontkenning :
Néé, jij bent mooi
Néé, jij bent juist goed zoals je bent
Néé, jij wéét toch dat ik van je hou,
slim toch ? of ..wist je dat niet ?
Kom nou zeg,
maak nog een SELFIE
Psychologische spitsvondigheid

2014 rdckx
8/03/18 22:22 REAGEER
Nick
Positief denken: ik ben er helemaal voor. Alleen slaan Vlamingen een beetje door in het zichzelf op de borst kloppen, vooral de jongere generaties. Zo krijg je deelnemers aan de Olympische Spelen die uiterst tevreden zijn met hun 14de plaats, dat ze nog nét de finale hebben gehaald of dat ze buiten de finale vallen, wànt "beter zat er echt niet in"... Voor zo'n reacties gaan sponsoren geen geld steken in Vlaamse sportclubs, hoor.
20/02/18 10:02 REAGEER
aronjaco
Ja Nick , misschien kun jij dat allemaal wel veel beter. Eeen beetje respect graag . Je hebt het hier wel over de wereldtop !!!! En , mocht er in België wat meer mentale en financiële begeleiding zijn , wel dan wordt die " veertiende straks misschien wel vijfde of beter. Dat vingertje wijzen naar mensen die hub uiterste best doen met de mogelijkheden die zij hebben en krijgen , dat lijkt mij wel heel veel gebrek aan zelfrespect. Werk eraan man : waardeer en respecteer : het zal uw zelfbeeld een boots geven.
20/02/18 11:32 REAGEER
Nick
Als die winnaarsmentaliteit ontbreekt, zal ook de financiële steun ("sponsoren", remember?) wel uitblijven, jaco. En "zelfrespect" is mooi, maar respect van anderen is mooier.
20/02/18 15:35 REAGEER
Camilla
In mezelf geloven, en mezelf aanvaarden zoals ik ben, geen komedie spelen, dan kan ik ook anderen aanvaarden.
Niet iedereen naar de mond praten, maar gewoon zijn wie ik ben, dat is gelukkig zijn.
20/02/18 21:31 REAGEER
Ik ben mega gelukkig op m'n eentje, je kan het zo hei niet geloven, aan mijn plezier kan niets tippen :-)
20/02/18 23:48 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels