Deel via

Europa bekroont Nijmegen tot Groene Hoofdstad

February 2018
Elk jaar reikt de Europese Commissie awards uit aan Europese steden met een vooruitstrevend milieubeleid. Dit jaar ging de wisselbeker bij de grote steden voor het eerst naar een duurzame stad bij onze noorderburen: Nijmegen. Bij de steden tot 100.000 inwoners viel ons eigen Leuven in de prijzen, onder andere dankzij de ambitie om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn!

European Green Capital Award

groenHet idee van een erkenning van Groene Hoofdstad van Europa ontstond tijdens een vergadering in mei 2006 in de Estse hoofdstad Tallinn. Vijftien steden stelden toen op initiatief van de burgemeester van Tallinn, Jüri Ratas, het zogenaamde Tallinn Memorandum voor aan de Europese Commissie. Het behelsde het voorstel dat Commissie ieder jaar een wisselbeker zou toekennen aan een stad op grond van haar ambitieus milieubeleid. Zo gaat men ieder jaar op zoek naar een stad die vooroploopt qua  milieuvriendelijk beleid, zoals maatregelen voor duurzame energie, groene economie, duurzaam openbaar vervoer en fietsvervoer, duurzaam afval- en waterbeheer.

De Commissie was zich er al geruime tijd van bewust dat lokale autoriteiten veel kunnen betekenen voor de verbetering van het milieu. Daarom ging zij gretig in op het voorstel om een erkenning van Groene EU-Hoofdstad uit te reiken, in de hoop dat die onderscheiding andere steden zou aanzetten dezelfde weg in te slaan.  

Steden die zich kandidaat stellen, moeten in een EU-lidstaat liggen en meer dan 100.000 inwoners tellen. Steden uit de EVA-landen (Europese Vrijhandelsassociatie) komen ook in aanmerking: IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein.

Officieel ging het initiatief van start in mei 2008. Toch was het wachten tot 2010 vooraleer Stockholm de eerste Groene Hoofdstad van Europa werd. Daarna volgden Hamburg, Vitoria-Gasteiz (Spaans Baskenland), Nantes, Kopenhagen, Bristol, Ljubljana, Essen en Nijmegen dit jaar. Gent was samen met Oslo, Lahti (Finland) en Talinn kandidaat voor 2019, maar moest de Noorse hoofdstad laten voorgaan. 

Nijmegen Groene Hoofdstad 2018

Green_Capital_Award_2012Op zaterdag 20 januari werd Nijmegen officieel de Groene Hoofdstad 2018. Een Europese jury heeft de Gelderse stad de Green Capital Award toegekend, omdat ‘Nijmegen als geen ander in staat is om inwoners, bedrijven en overheid bij elkaar te brengen onder de noemer van een groene stad’.

Een betere wereld begint bij jezelf.

De Nijmeegse burgemeester, Hubert Bruls, is trots op de erkenning: ‘Deze prijs is te danken aan een enthousiaste groep “groene doeners” die ervoor zorgen dat onze stad steeds duurzamer wordt. Zij bewijzen dat een betere wereld bij jezelf begint. Bij je gezin, je eigen buurt. Bij je werkplek, je eigen bedrijf.’ Een jaar lang zal er in de stad een programma lopen met tal van groene evenementen.

European Green Leaf Award voor Leuven

Het succes van de wisselbeker van Groene Hoofdstad heeft in 2015 geleid tot een nieuw initiatief van de Europese Commissie. Zo wordt er jaarlijks nog een gelijkaardige onderscheiding toegekend aan steden met 20.000 tot 100.000 inwoners die een actief milieubeleid voeren: het European Green Leaf. Het motto is: ‘Smaller Cities, Growing Greener!

In het eerste jaar mochten Mollet del Vallès (Catalonië) en Torres Vedras (Portugal) de prijs opstrijken. Daarna was het de beurt aan het Ierse Galway en dit jaar ging de onderscheiding naar Leuven en Växjö in Zweden.

Leuven 2030 wil van de stad een van de meest leefbare en gezonde steden van Europa maken.

leuven_2030_kleurenspel_rgbLeuven heeft de ambitie om tegen 2030 CO²-neutraal te zijn. Daarvoor werd de vzw Leuven 2030 opgericht, met meer dan 300 maatschappelijke partners zoals de KU Leuven, burgers, bedrijven, VOKA, enz. De jury vond dat een grote troef, naast het circulatieplan van 2016 met daarin autoluwe zones, een nieuw fietsbeleid en inspanningen op het vlak van autodelen en fietsinfrastructuur.

Mohamed Ridouani, de Leuvense schepen van Leefmilieu, vond de toekenning van het Europese Groene Blad een memorabel moment voor de stad en de vzw Leuven 2030. Hij oordeelde dat de wisseltrofee een pluim is op de hoed van iedere Leuvenaar omwille van de unieke samenwerking tussen inwoners, bedrijven, organisaties en instellingen met als streefdoel van Leuven een van de meest leefbare en gezonde steden van Europa te maken.

Auteur: Theo Lansloot

0 reacties

Login Registreer

Theo Lansloot

Na een lange carrière in de Belgische buitenlandse dienst, is Theo Lansloot nu ambassadeur op rust. Hij is een specialist in internationale politiek, en de EU in het bijzonder, en volgt de verhoudingen tussen Vlaanderen en Nederland op de voet.

Meer artikels van Theo Lansloot

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels