Deel via

‘Ik ben te dom, ik kan dat niet.’ Wat is jouw excuus?

De meeste mensen vinden altijd wel een reden om hun dromen niet na te jagen, om toch geen actie te ondernemen, om geen risico’s te hoeven nemen. ‘Ik kan dat niet’, ‘ik heb geen tijd’, ‘ik wacht op het goede moment …’ Excuses of smoesjes genoeg, maar die zijn nefast voor je leven. Lifecoach Wim Annerel confronteert je met typische excuses en spoort je aan om die kans toch te grijpen!

Redelijke redenen?

hammer-1629587_640Onze redenen lijken perfect … redelijk. Wij beschikken nagenoeg allemaal over de ongelofelijke vaardigheid om te rechtvaardigen waarom we iets niet kunnen doen, vooral tegenover onszelf. Zo kunnen we onszelf overtuigen van bijna alles: ‘Dit is helemaal geen smoesje, ik ben gewoon realistisch, verantwoordelijk of verstandig. Het is waarschijnlijk beter zo. Ik wilde het eigenlijk toch niet echt.’

Striptekenaar Don Wilder zei ooit: Excuses are the nails used to build a house of failure. Excuses zijn de nagels waarmee een huis van mislukking wordt gebouwd. En daarmee sloeg hij de nagel op de kop.

Excuses are the nails used to build a house of failure.Ik heb bij mijn coachingklanten, en ja, ook bij mezelf, enkele van de meest gebruikte excuses bijeengeraapt die we gebruiken om aan onze toekomst van mislukken te timmeren.

Tip: Neem er een blaadje papier bij en schrijf de drie excuses op die jij ook het meeste gebruikt. Ga daarna even na of die uitvlucht wel terecht is, en zoek een manier om het te weerleggen.

‘Ik heb niet genoeg tijd.’
‘Ik ben daar niet slim genoeg voor.’
‘De economie is nu juist slecht.’
‘Het gaat te veel tijd kosten.’
‘Het is te laat, ik had vroeger moeten starten.’
‘Het is te moeilijk.’
‘Het is te riskant.’
Het is niet voorbestemd, want anders zou het al gebeurd zijn.’
‘Ik ben niet zeker dat het wel de goede keuze is.’
shield-417828_640‘Ik ben te bang.’
‘Ik ben te jong.’
‘Ik ben te oud.’
‘Ik ben te moe.’
‘Ik ga morgen/volgende week/volgende maand/volgend jaar starten.’
‘Ik heb al te veel tijd geïnvesteerd in wat ik nu doe.’
‘Ik heb de goede middelen/bronnen niet.’
‘Ik heb het te druk.’
‘Ik heb niet de nodige ervaring.’
‘Ik heb niet genoeg geld.’
‘Ik heb niet genoeg talent.’
‘Ik heb te veel op mijn bord liggen.’
‘Ik kan niet op tegen de concurrentie.’
‘Ik mis de competenties.’
‘Ik mis de goede connecties.’
‘Ik wacht op de juiste inspiratie.’
‘Ik weet niet hoe je dat doet.’
‘Ik weet niet waar te beginnen.’
‘Ik zal het doen als de (klein)kinderen ouder zijn.’
‘Ik zou de mensen die me nodig hebben moeten verwaarlozen.’
‘Mensen zeggen me dat het niet mogelijk is.’
‘Niemand heeft dit al gedaan.’
‘Niemand zal me steunen.’
‘Te veel mensen hebben dat al geprobeerd en het is hen niet gelukt.’
‘Wat als het me niet lukt?’
‘Dit is niet het goede moment.’

En het zal nooit het goede moment zijn … zolang je smoesjes blijft zoeken. Dat zijn immers geen echte redenen. Ze zijn een manier om te rechtvaardigen dat je niet nastreeft wat je echt wilt in het leven.

positive-2470506_640Je kan enkel slagen als je stopt met jezelf te vertellen waarom je iets niet kan, en als je start een leven te leiden dat toont dat je het wél kan! Of het nu gaat om een nieuwe hobby starten, een nieuwe taal leren, nog een eigen zaak oprichten, gezonder te leven … Geloven in jezelf kan je al een heel stuk verder brengen.

Heel vaak doen we iets niet omdat het moeilijk is. Ontdek daarom hier de 7 redenen om net datgene te doen dat moeilijk is. 

Wat zijn jouw meest gebruikte excuses? Deel je reactie hieronder.

Auteur: Wim Annerel

12 reacties

annyvanloon
Ik ben inderdaad te oud en twee keer kanker gehad. ben 77 jaar, dus dit is mijn smoes
2/03/18 22:35 REAGEER
Dicksy
Veel mensen, ook ik, komen op een ouderdom waar ze nog maar één droom najagen en dat is liefst zo oud mogelijk worden en dit ook nog in een zo goed mogelijke gezondheid. Welke drie smoesen kan ik hierbij bedenken om deze droom niet te moeten najagen? .......euh, ik kan er geen bedenken.
5/03/18 08:08 REAGEER
rdckx
Onze toekomst van mislukken ? Dat mag je misschien voorleggen aan MIN-50 plussers, maar is voor vele gepensionneerden wraakroepend en een slag in het gezicht. Misschien ben ik inmiddels inderdaad te dom, te oud en te moe (lui, mag ik ?) om te begrijpen dat ambities de motor van het leven (zouden moeten) zijn. Voor velen onder ons is morgen, volgende week, volgende maand, volgend jaar al te laat om ermee te starten en ligt onze enige betrachting nog erin om een oude dag te slijten waar het ons gegund wordt in tevredenheid en langzaamheid, gezondheid te kunnen genieten van kinderen, kleinkinderen, familie, de enkele vrienden en kennissen als die er nog zijn, de kleine dagdagelijkse dingen die ons hart nog kunnen doen zingen, zonder voortdurende
confrontatie met al de kleine kwalen die eigen zijn aan ouderdom. Vele ouderen “lijden” inmiddels ook onder het “alleen zijn”, niet dat dat altijd leidt tot eenzaamheid, maar toch…. Onze toekomst van mislukken, hoe kan je dit aan mensen voorleggen die enkel nog de hoop in zich dragen op een “goede dood” op het goede moment en dat, dat heb je niet zelf in de hand (als dat geen excuus is).
5/03/18 09:17 REAGEER
TimV
Wat een pessimisme bij sommige mensen! Gladys Burrell is een dame die op haar 92ste een marathon uitliep! Teiichi Igarashi, een houthakker geweest, beklom Mount Fuji toen hij 100 jaar was. Grandma Moses BEGON te schilderen toen ze 76 jaar was. Enkele van haar schilderijen hangen in musea, enzovoort, enzovoort. Als jullie enige droom is om een "mooie dood" te sterven, hoe zielig is dat dan? Je hebt in elk geval vandaag nog, maak er iets moois van, en laat die excuses voor wat ze zijn, zoals de auteur van het artikel zo duidelijk stelt. Hij heeft de verdienste om mensen wakker te schudden. Het is niet omdat we al "op leeftijd" zijn, dat alles nu gedaan is. Het hoeven geen grootse dromen te zijn. Het kan ook het doorgeven van jouw levenswijsheid aan jouw kleinkind zijn, of een mooie tuin onderhouden, of helpen in jouw buurt/gemeente/vereniging. Maar als je liever de hele dag in de zetel blijft suffen, dan is dat jouw keuze natuurlijk.
6/03/18 09:23 REAGEER
rdckx
Aan TimV en gelijkgestemden : Iemand een toekomst van falen aanpraten, getuigt voor mij van een arrogante respectloosheid voor ieders eigenheid, waar ik mij niet in kan vinden. Je zal weinig mensen vinden die meer optimistisch zijn dan ik en ondanks vele beslommeringen positief door ’t leven zijn gegaan, overigens nog steeds, ik blijf optimist tot in de kist. Voor een Gladys Burrel, Teiichi Igarashi, en grandma Moses neem ik mijn hoed af, wees gerust, MAAR verplicht mij er niet toe, ikzelf wil niet meer meedoen aan die prestatiedrift die ons door onze omgeving als het ware opgelegd wordt een heel leven lang van bij onze eerste stappen in de kleuterklas in het gareel lopen (als kind is overigens een leidraad wel nodig, ok), presteren ook ik moest daaraan meedoen, presteren om te presteren, met voor velen een schulgevoelen, een minderwaardigheidscomplex tot gevolg. Dromen najagen…. De jacht alleen zorgt reeds voor zoveel onrust, terwijl het leven in al zijn sereniteit zo mooi kan zijn. ’t Is spijtig als men dit pas in ouderdom ontdekt. En vele uitgekomen dromen blijken achteraf enkel zelfbedrog. Een klein bloempje in de tuin, een roodborstje op bezoek, wat onkruid wieden, sneeuwruimen op de stoep, een wandeling in de buurt, een praatje op de hoek, koffietje met gebak, een boek, de krant lezen, mee debatteren op tv (of erbij in slaap vallen), aan je kleinzoon verhaaltjes vertellen, absurde dingen of deugenietendingen met hem doen met als dank een dikke natte kleffe zoen, op je borst je kleindochter koesteren al zittend in je luie(!) zetel, je kinderen helpen waar je kan in raad en daad (tenminste als je fysiek dit nog toelaat, sorry), de dagen zijn tekort. Heb ik geen dromen meer ? Toch wel, een wereldreis over zeven zeeën, een wereld ontdekken waar ieder tevree is en in harmonie met elkaar verderleeft. Dat is mijn droom, een utopie al miljoenen jaren bewezen. Ik ben als klein soldaatje (excuus, excuus hiervoor) pion in een wereldoorlog …. onmachtig dit te verwezenlijken, Maar laat het toch volstaan dat ik dit doe (naar mijn gevoel met enig succes) in mijn eigen kleine omgeving. Ik ben nu eenmaal geen oorlogsheld. En dood, dood gaan wij allen ooit, laten we dus toch maar hopen op een mooie dood. En als dit alles niet als “prestatie” kan tellen, mogen alle anderen mij hierin overtreffen, ik gun hen de voldaanheid van hun overwinning, maar ‘k laat niemand toe mijn droomwereld hiermee te verstoren.
7/03/18 10:18 REAGEER
lusstevens
Beste,
Wat heeft u dit hier knap geformuleerd én geschreven!
7/03/18 12:56 REAGEER
Tja, als het "najagen van dromen" (dus stappen ondernemen om dat te doen wat je nog graag zou doen, in de context van het artikel wat minstens nog theoretisch mogelijk is) op zich al zodanig onrust en stess meebrent zou men eerst daar een mouw aan moeten passen. Maar niet iedereen heeft daar last van, als men begint iets aan te pakken geeft dat meestal net meer energie en goesting om verder te doen. Voor wie geen realistische droom, wens , verlangen meer heeft dat nagejaagd kan worden om het nog klaar te krijgen behalve de wens dat wat hij/zij nu heeft zo lang mogeljk te behouden, of voor wie geen probleem heeft met de jacht te beginnen , is dit artikel niet bestemd.
Bovendien kan het net de droom zijn van sommigen om te bekomen wat jij nu hebt,
zoals van grootouders die door omstandigheden weinig of geen contact hebben met kleinkinderen, ouderen die in de stad leven maar eigenlijk liever in de natuur, etc...zaken waar misschien wel een mouw aan te passen valt indien dit of dat eindelijk eens aangepakt wordt. Maar hoe langer je daarmee wacht hoe moeilijker, nuttelozer het zal aanvoelen om er nog iets aan te doen.
Ik kan mij overigens geen dood voorstellen die mooi is, enkel dat de ene minder lelijk, ergerlijk, pijnlijk, vervelend is dan de andere.
27/10/18 09:12 REAGEER
aronjaco
Iedereen heeft recht op zijn eigen excuses waarom iets niet kan. Wij , met zijn allen , hebben daar geen oordeel over te vellen. Zo ja , dan begeeft men zich op het pad van de roddel , en dat omdat niemand weet in hoeverre die excuses ook een ware grond hebben. En dat laatste is een zeer ingewikkeld gegeven.
Beoordeel uw naaste niet , want dan ga je gewoon in de fout. Probeer begrip op te brengen en de ware grond waarop die excuses zijn gebouwd , te ontdekken. De rest is roddel en nog eens roddel, en dat met als achterliggende gedachte : ik ben veel beter.
Op café kan men van alles horen over anderen , en dat met als doel te stellen dat " ik de roddelaar" veel beter ben. De diskundigen aan het woord ( neen , dit is geen schrijffout).
6/03/18 11:36 REAGEER
Hugoo
Waarom moeten wij ons persé aantrekken wat iemand anders doet, of juist niet doet en zich daarvoor zelfs excuseert ipv ronduit te zeggen ''moei u niet''...?
6/03/18 11:55 REAGEER
mlobelle27
Een zogenaamde gevoel alsof een papegaai op je schouders zit die je loop te zieken en zeggen, prrrrrr, dit kan je niet, meerdere keren dus. Maar zodra je merkt dat dit de negatieve stem is leg je het zwijgen op. Gelukkig heb ik geen papegaai als huisdier en zal ik nooit willen ook. Het enigste is ook de stem te volgen vaan je geweten, ik volg de stem vanuit mijn geloof. Een papegaai liegt maar het geloof niet.
6/03/18 17:46 REAGEER
rdckx
SELFIES, –egotrip van de massa–

Spitsvondige Psychologie

In ’t onderbewuste
verdoken onzekerheid
vertwijfeld op zoek naar zelfbehoud,
uit angst voor bevestiging
openbarstende zweren :
Ik ben lelijk ik ben dik.. ik ben dom !
Smekend om ontkenning :
Néé, jij bent mooi
Néé, jij bent juist goed zoals je bent
Néé, jij wéét toch dat ik van je hou,
slim toch ? of ..wist je dat niet ?
Kom nou zeg,
maak nog een SELFIE

Psychologische spitsvondigheid

2014 rdckx
12/03/18 09:35 REAGEER
Hugoo
Hahaha...
13/03/18 11:41 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels