Deel via

Muziek beluisteren in 2018: streamen

March 2018
De afgelopen jaren, sinds de grote doorbraak van mobiel internet, is er heel wat veranderd aan de manier waarop mensen, en dan vooral jongeren, muziek beleven. Stany en Frederick van BEEGO lichten kort de evolutie toe, en geven jullie een overzicht van drie populaire streamingdiensten, zodat ook jullie makkelijk je weg kunnen vinden in de online muziekcultuur.

dmitry-bayer-571087-unsplashDe cd is passé

De manier waarop we thuis en onderweg naar muziek luisteren is sinds de jaren ‘50 enorm veranderd. Terwijl jij waarschijnlijk de evolutie hebt meegemaakt van elpee naar cassette tot cd, staan je kleinkinderen allicht met ogen vol verwondering te kijken naar zwarte vinylplaten. Ze kunnen zich niet meer voorstellen om rond te zeulen met een discman, laat staan met zo’n logge walkman! In dit mobiele tijdperk zou je cd’s zelfs al als verouderd kunnen bestempelen, en luistert de jeugd bijna enkel nog op de smartphone naar muziek.

Streamen

Vandaag wordt nog maar weinig muziek echt aangekocht, maar wel gestreamd via internetdiensten. Daardoor kan je muziek afspelen op je computer, je smartphone of tablet, zonder dat je de bestanden moet downloaden of cd's en singles moet aankopen. Dat kan gratis, of met abonnementsformules. Een soort onbeperkte radio waarop je alle muziek naar keuze terugvindt en afspeelt wanneer jij het wil. Een beetje zoals Youtube, maar dan zonder beeld.

Streamen is een beetje als een onbeperkte radio waarop je alle muziek naar keuze terugvindt en afspeelt wanneer jij het wil.

Rol van de radio

rawpixel-com-433711-unsplashOok via de klassieke radio kan je nog steeds naar muziek luisteren. Voorlopig doen de meeste mensen dat nog via de traditionele FM-band, maar ook de radio kan niet ontsnappen aan de digitale revolutie. Het is mogelijk dat rond 2022 de FM-band uit de ether wordt gehaald, en vervangen wordt door de digitale radio DAB+, of Digital Audio Broadcasting. Dankzij dat Europese systeem kan je naar meer zenders luisteren, en het geluid is helderder en ruisvrij.

Of luisteren we tegen dan enkel naar de radio via het internet? Vandaag kan je op www.belgie.fm alle Nederlandstalige radiostations streamen via het internet. Je vindt er ook links naar een aantal andere landen. Handig als je bijvoorbeeld liever naar Nederlandse, Duitse, Spaanse of Italiaanse radiozenders luistert.

Welke streamingdiensten zijn er zoal?

Spotify

spotifyDe koploper in dit lijstje is Spotify. Het is een muziekdienst waarbij je online toegang hebt tot een muziekcollectie van miljoenen nummers, maar je kan een deel van deze nummers ook offline toegankelijk maken (niet in de gratis versie). Het is de populairste streamingdienst ter wereld met bijna 160 miljoen gebruikers, waarvan bijna de helft een betalend abonnement heeft. Spotify is beschikbaar in maar liefst 61 landen.

Een account aanmaken loont. Het kost je niets om een afspeellijst met leuke muziek te starten. Je luistert ook zo naar de nieuwe cd van je favoriete artiest, of zet muziek op van het genre dat je gasten waarderen. De toegang tot zo’n uitgebreide muziekbibliotheek is op zichzelf al de moeite waard. Wil je naar je muziek kunnen luisteren zonder reclame, ook offline, en wil je zoveel nummers kunnen overslaan als je wilt? Dan neem je het beste een abonnement van 9,99 euro per maand.

Als je zonder reclame naar je favoriete muziek wilt luisteren, dan heb je een abonnement nodig.Er zijn apps voor vrijwel elk platform en het gebruiksgemak daarvan is zeer goed. Verder zit Spotify vol met extra functies als bladeren, ontdekken, en sociale opties.

Ontdek Spotify.

Deezer

deezerDeezer is een muziekstreamingdienst van Franse oorsprong. De dienst is een pak minder populair dan Spotify, maar doet eigenlijk min of meer hetzelfde. Ook bij Deezer kan je gratis naar muziek luisteren, maar als je reclamevrij wilt luisteren, heb je ook een abonnement nodig van 9,99 euro per maand.

Ontdek Deezer.

Google Play Muziek

googleOm Google Play Muziek te kunnen gebruiken, heb je een Google-account nodig. Als je bijvoorbeeld een e-mailadres hebt van Gmail, dan heb je dat al. Zo niet, dan kan je makkelijk een account aanmaken. Bij Google Play Muziek kan je naast de nummers in de database beluisteren, ook je eigen liedjes van je computer toevoegen aan het programma. Een abonnement kost je ook hier 9,99 euro per maand.

Ontdek Google Play Muziek.

Dan zijn er onder andere ook nog Apple Music, Tidal, Soundcloud. Het aanbod aan streamingdiensten is dus groot!

Opgelet!

Je kan dan wel onbeperkt liedjes online beluisteren, maar denk eraan dat de data die je via 3G verbruikt op je smartphone of tablet niet gratis is. Als je graag muziek streamt terwijl je onderweg bent, zorg er dan voor dat je wifi gebruikt, of download de liedjes zodat je ook offline kunt luisteren. Vermijd zo een hoge gsm-factuur!

 

Stany en Frederick van BEEGO

beego_basis_opwit_small2Heb jij een probleem met of vraag over je computer, smartphone of tablet? 
BEEGO stuurt slimme ICT-studenten per fiets aan huis, tegen voordelige tarieven (voorlopig enkel in Antwerpen). Meer info?

Auteur: BEEGO

2 reacties

cristel
Graag zou ik willen weten hoe ik deze muziek van mijn smartphone via mijn boxen van mijn geluidsinstallatie zou kunnen laten spelen.
Bedankt !
14/03/18 12:34 REAGEER
BeegoNick
Beste Cristel

Het spijt ons voor de late reactie. Hopelijk is je probleem al opgelost tegen nu, in het geval dit niet is leg ik het even uit. Aan je geluidsinstallatie kan je ergens een hoofdtelefoon aansluiten. Daar zou je een kabeltje moeten insteken en deze dan verbinden met de hoofdtelefoon ingang van je smartphone. Het kan zijn dat je geluidsinstallatie een grotere aansluiting heeft dan de 3.5mm aansluiting van je smartphone. In dat geval moet je een klein tussenstuk gebruiken om de uitgang van de kabel(3.5 mm) naar een groter formaat(6.3mm) te converteren. Hopelijk beantwoord dit jou vraag.

Met vriendelijke groeten
Nick van Beego
https://beego.be
28/08/18 13:02 REAGEER

Login Registreer

BEEGO

Slimme studenten
Slimme studenten
Om ervoor te zorgen dat iedereen digitaal mee is, stuurt BEEGO IT-studenten aan huis om mensen te assisteren in de digitale wereld. Dit kan gaan van uitleg geven over smartphones tot complexe computerproblemen oplossen maar ook de installatie van bijvoorbeeld een nieuwe printer. Kijk snel op www.beego.be en ontdek of BEEGO in uw regio actief is. Meer info op 078 485 400 of www.beego.be.

Meer artikels van BEEGO

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels