Deel via

Week van de Vrijwilliger: vooral 60+ vrijwilligt!

Zo’n 750.000 mensen zetten zich in Vlaanderen vrijwillig in voor anderen. Tijdens de Week van de Vrijwilliger, tussen 3 en 11 maart, worden al die mensen extra in de bloemetjes gezet voor hun fantastische werk. Door je tijd en je talent vrijwillig te gebruiken om anderen te helpen, draag je je steentje bij aan de maatschappij én het is een waardevolle verrijking voor jezelf! Vrijwillig jij al?

60+’ers grootste groep vrijwilligers

Om een zicht te krijgen op het aantal vrijwilligers in ons land en hun profiel, heeft de Koning Boudewijnstichting in 2015 het vrijwilligerswerk in kaart laten brengen. Uit dat rapport blijkt dat maar liefst 1.166.000 Belgen zich vrijwillig inzetten voor een organisatie. Dat komt overeen met 12,5% van de bevolking van 15 jaar en ouder. Meer dan 750.000 van hen komen uit Vlaanderen.

Vooral in de oudere leeftijdscategorie wordt aan vrijwilligerswerk gedaan: ongeveer 1 op de 4 Belgische vrijwilligers is 60+ en 1 op de 5 is gepensioneerd.

Bakken ervaring

Volgens Eva Hambach, directeur van de vzw Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, is het niet verwonderlijk dat een hogere leeftijd een waardevolle factor is bij vrijwilligerswerk. Je kan immers je ervaring, levenswijsheid en een heleboel andere talenten gebruiken waarover jongere vrijwilligers nog niet beschikken. Vandaar allicht dat het ook vooral oudere personen zijn die een vrijwillige bijdrage leveren in leidinggevende functies en/of intellectuele, wetenschappelijke en artistieke beroepen.

Je haalt zelf ook veel voldoening uit vrijwilligerswerk.boom_1Naarmate de leeftijd stijgt, gaan vrijwilligers bovendien meer uren per week een helpende hand aanbieden en ze blijven zich ook langer inzetten voor een organisatie. Ze halen er zelf ook veel voldoening uit omdat ze hun talenten kunnen gebruiken, hun tijd zinvol besteden, iets betekenen voor iemand anders en omdat vrijwilligen gewoon leuk is! Voor wie met pensioen is, is het de uitgelezen kans om isolatie tegen te gaan. Je blijft deel uitmaken van de actieve maatschappij, je leert nieuwe mensen kennen, en je hebt iets om handen.

De vzw Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk ziet maar liefst 8 voordelen van vrijwilligerswerk:

Mag iedereen vrijwilligerswerk doen?

Vanaf het jaar waarin je 16 jaar wordt, mag je vrijwilliger worden. Als je een vervangingsinkomen krijgt, bijvoorbeeld als je werkloos bent met bedrijfstoeslag (wat vroeger brugpensioen heette), dan moet je wel aan de RVA melden dat je vrijwilligerswerk gaat doen. Dan vul je een formulier in, dat je laat ondertekenen door de organisatie waarbij je wilt werken.

Meer info over de wetgeving, rechten en plichten en meer vind je op de website www.vrijwilligerswerk.be.

Voel je het kriebelen?

Er zijn zoveel verschillende organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers, dat er voor iedereen wel iets te vinden is dat perfect op zijn of haar lijf geschreven is.

Hier kan je op zoek gaan naar een vacature die bij jou past.  

bedankt_0023Bedankt!

Een ‘dikke merci’ aan alle vrijwilligers die zich met veel toewijding inzetten voor anderen. Ook bij SeniorenNet zijn een heleboel mensen achter de schermen in de weer om de website en de community draaiende te houden. Jullie zijn geweldig!

Doe jij aan vrijwilligerswerk? Wat doe je? Waar haal jij het meeste voldoening uit?

Bronnen: vrijwilligerswerk.be, Koning Boudewijnstichting, bijlage Focus 50+ bij Het Nieuwsblad (29 juni 2015)

10 reacties

annyvanloon
Ben vrijwilliger en mantelzorger sinds mijn 27 jaar en nu ben ik 77 dus ik vier jubileum, maar nog niemand heeft mij ooit in de bloemetjes gezet!!
2/03/18 22:38 REAGEER
rdckx
Ja, Anny, dankbaarheid is een bloempje dat in weinig hoven bloeit. Daarom bij deze van mij een bloem voor jou. Alhoewel ik zeker ben dat de zelfvoldoening van jouw 27 jaren inzet, zeker opwegen tegen het gebrek aan veruiterlijkte dankbaarheid. Doe wel en zie niet om. Het geluk ligt niet in het krijgen, maar in het geven. Veel platitudes, maar er zit waarheid in.
13/03/18 15:04 REAGEER
rdckx
Sorry, het zijn geen 27 jaren inzet, maar !!!!! 77 - 27 = 50 JAAR , dus het wordt een
bouquet bloemen. rdckx
13/03/18 15:07 REAGEER
Miraja
Mijn dochter had een job : onthaalmedewerker bij een natuurpark. Ze is ontslagen en vervangen door vrijwilligers : die zijn veel goedkoper !
Dit heeft voor mij er voor gezorgd dat ik vrijwilligerswerk met heel andere ogen ben gaan bekijken.
6/03/18 09:44 REAGEER
jail
Heel jammer voor uw dochter. Goed dat je dit schrijft. Vrijwilligers kunnen er eens over nadenken. Voor uw dochter wens ik snel een fijne job.
6/03/18 18:10 REAGEER
Lettebie
Sedert ik met pensioen ben doe ik middagopvang bij de kleutertjes in de plaatselijke vrije basisschool. Ik ben nu 67 jaar.
Ook ga ik iedere week als leesmoeder in het 1e, 2e of 3e leerjaar in diezelfde school.
Ik wordt erg geapprecieerd !
Ik voel me daar héél goed bij !! Zoveel genegenheid dat je van die kleintjes krijgt is enorm
hartverwarmend !
6/03/18 09:52 REAGEER
friedahimpe
Toen ik pas gepensioneerd was gaf ik computerles aan senioren op vrijwillige basis. Eerst volgde ik daarvoor een opleiding bij stad Antwerpen en daarna werden we regelmatig bijgeschoold wanneer er nieuwe ontwikkelingen waren op computergebied. Nu ga ik nog 1 dag per week vrijwilliger-bibliothecaris zijn bij Pax Christi. Ik ben de enige die daar de bib doet. De relaties met uitgeverijen vind ik boeiend. Ik vraag namelijk recensie-exemplaren aan voor het team en stuur daarna de gepubliceerde besprekingen op. Ik volg er de vormingen en vergaderingen en hoor tot het team. Een aanrader op sociaal vlak en ook geeft het structuur aan je week.
FRIEDA
6/03/18 11:24 REAGEER
jacqueselst
Ik ben vrijwilliger bij Hop-in, dit is een organisatie binnen het Liberale Ziekenfonds Oost-Vlaanderen. Hop-In is van start gegaan begin vorig jaar. De vrijwilligers verzorgen NIET dringend vervoer naar ziekenhuizen, dokters, kinesist, oogarts, tandarts ed. De mensen die ons vragen hebben zelf geen vervoer of zijn slecht te been. De waardering die je krijgt van de mensen is enorm en veelal is het voor hen dikwijls ook een uitlaatklep en zijn ze blij dat ze met hun zorgen bij een luistert oor terecht kunnen.
Jacques
6/03/18 19:22 REAGEER
Railwayman
Ben lid van de bescheiden organisatie "Shijyaa" die met aaihonden bejaarden gaan bezoeken Geeft enorm voldoening een glimlach te toveren bij mensen die soms in een gans jaar niemand op bezoek krijgen. Doe dit nu al meer dan 10 jaar en hoop nog vele jaren de kans te hebben dit werk verder te zetten.
Willy.
6/03/18 23:03 REAGEER
engelinde
Doe veel oppassen op mijn 3 kleinkinderen,bijna iedere dag.
Dat noem ik ook vrijwilligers werk.
Dat geeft me veel voldoening,nu ik alleen ben.
Het zijn de lichtpuntjes in me leven!
Nadat ik mijn man en ook mijn dochter verloor jaren geleden!
7/03/18 10:26 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels