Deel via

Slaapverwekkende tips voor een heerlijke nachtrust. Slaapzacht!

March 2018
De meest slaapverwekkende dag van het jaar is allicht vrijdag 16 maart. Dan is het immers Internationale Dag van de Slaap. Op die dag wordt wereldwijd het belang van een goede nachtrust in de kijker gezet. Goed slapen is immers een belangrijke voorwaarde voor een gezond leven! Kan jij soms moeilijk de slaap vatten? Dankzij deze tips kan je morgen heerlijk uitgeslapen aan je dag beginnen!

Moeder, waarom slapen wij?

Na een vermoeiende dag voel je je ogen zwaar worden en kan je je amper nog wakker houden. Dan weet je dat het tijd is om je bed op te zoeken. Als jij aan het slapen bent, herstellen je lichaam en je geest van alle activiteiten van de voorbije dag. Je spieren ontspannen, je hartslag en ademhaling vertragen en je hersenactiviteit daalt. Zo worden je energiereserves ’s nachts aangevuld zodat je er de volgende dag opnieuw fris en fruitig kan invliegen!

Ook je hersenen gaan het ’s nachts wat rustiger aan doen, maar ze blijven natuurlijk wel werken. Ze verwerken en ordenen alles wat je die dag geleerd of meegemaakt hebt.

Een slechte nachtrust maakt je vatbaarder voor allerlei ziektes.

childhood-2923988_640Als je meerdere korten nachten na elkaar hebt, zal je niet alleen moe zijn, maar ook je gezondheid lijdt daaronder. Je immuunsysteem verzwakt, waardoor je vatbaarder wordt voor allerlei ziektes. Je kan je slechter concentreren, en je zou wel eens prikkelbaarder en emotioneler uit de hoek kunnen komen.

Tips voor een zalige nachtrust!

In België kampt één op de drie mensen met slaapproblemen. Iedereen heeft wel eens moeite met inslapen of ligt wel eens wakker ‘s nachts, door bijvoorbeeld stress. Dat is volkomen normaal. Langdurig slecht slapen, kan grotere problemen geven. Gelukkig kan je zelf actie ondernemen om heel wat beter te slapen, want een slaappatroon is iets dat je jezelf kan aanleren.

1. Rustgevende slaapomgeving

Het spreekt misschien voor zich, maar je slaapkamer dient enkel om in te slapen (je vurige liefdesleven mag er zich ook nog afspelen, natuurlijk). Televisie kijken in bed of surfen op het internet bijvoorbeeld is geen goed idee. Zo blijven je hersenen gestimuleerd en zal je lichaam moeilijker in slaapmodus komen.

bedProbeer je slaapkamer elke dag te verluchten, en zet de verwarming er zeker niet te hoog. De ideale temperatuur zou schommelen tussen de 16 en 20°C. Als het in je slaapkamer iets frisser is, is het bovendien extra leuk om onder je warme lakens te kruipen!

Licht en geluid kunnen je slaap verstoren. Zorg er dus voor dat je je slaapkamer goed kan verduisteren en dat het stil is. Maak van je slaapkamer een oase van rust!

Daarnaast is het ook nog heel belangrijk een goed aangepast slaapsysteem te hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de duur en de kwaliteit van je slaap alleen maar ten goede komt. Je bedbodem, matras, hoofdkussen en dekbed zouden allemaal op elkaar afgestemd moeten zijn én aangepast aan je lichaamsbouw, gewicht en slaaphouding.

2. Ontwikkel een slaapritueel

Probeer elke dag rond hetzelfde tijdstip in bed te kruipen en ook weer op te staan. Door je lichaam gewend te maken aan die regelmaat, zal je ’s avonds beter kunnen inslapen en ’s ochtends beter uitgerust zijn.

Dankzij een rustgevend slaapritueel weet je lichaam wanneer het tijd is om te slapen.Wees niet te actief vlak voor het slapengaan! Lees een ontspannend boek, blader door je lievelingsmagazine, luister naar kalme muziek, als het je maar tot rust brengt. Opgelet: ook hier geldt dat tv kijken of surfen op het internet je brein eigenlijk stimuleert in plaats van ontspant!

Door elke dag dezelfde dingen te doen net voor je onder de wol kruipt, geef je je lichaam het teken dat het tijd is om te slapen. Denk bijvoorbeeld aan een glas warme melk drinken, alle deuren op slot doen, enkele ontspannende oefeningen doen.

alexandra-gorn-471463-unsplash3. Sta even op als je niet kan slapen

Als je al een hele tijd ligt te woelen in bed, kan je gefrustreerd raken en duiken er negatieve gedachten op in je hoofd: ‘Ik zal weer geen oog dichtdoen. Ik lig al een uur wakker!’ Probeer die gedachten van je af te zetten en blijf niet piekeren. Sta liever even op, verzet je zinnen door een twintigtal minuten een rustige activiteit te doen en kruip dan terug in bed.

4. Vergeet dat slaapmutsje

Ga niet met een volle maag naar bed, maar ook niet met een hongergevoel. Een klein hapje, zoals een stukje fruit of wat yoghurt kan je gerust eten, maar houd dit beperkt. Drink bijvoorbeeld geen koffie en cola meer voor je gaat slapen, want die hebben een opwekkend effect. Sommige mensen drinken een slaapmutsje om sneller in slaap te vallen, maar dat glaasje alcohol zorgt ervoor dat je minder diep slaapt en vroeger ontwaakt.

 

Heb jij nog tips om heerlijk te slapen? Deel ze hieronder om anderen aan een goede nachtrust te helpen! Slaapzacht!

4 reacties

rdckx
Heeft er iemand speciale tips bij slaapapnoe ??

slaapapneu

De dagen snellen voorbij,
’t zijn enkel de nachten die lang duren
en mij steeds weer in evenveel uren
even wakker maken
om mij te bevestigen dat ik nog leef,
en om vlug na te gaan of
de dageraad nog niet is aangebroken

Slaapapnoe plaagt me onverdroten,
Je zou er voorwaar nog moe van worden,
waardoor ik ’t ochtengloren dikwijls mis.

Maar niet gezeurd,
om de nachtelijk gemiste slaap in te halen,
slaap ik toch wat langer uit,
dan worden de dagen wat korter;
die gaan immers toch te snel voorbij !

14 05 2017 RDCKX
13/03/18 15:16 REAGEER
Lievenvh
naar het lichaam luisteren , krijg je vaak , ga slapen
21/03/18 20:08 REAGEER
rdckx
AVONDGLOREN
Aan ‘t einde van de dag wanneer je gaat mijmeren,
open je ziel voor mooie herinneringen,
voorbode van mooie dromen
Als 't even kan, verzoen je met de minder goede dingen
Slaap dan zacht, nacht wacht,
laat nachtmerries dan voor wat ze zijn,
duistere spinsels, van ons brein
en weet dat altijd een nieuwe dageraad volgt
met nieuwe ervaringen, goede of slechte,
zo is nou eenmaal het leven
22/03/18 12:36 REAGEER
engelinde
Als je naar bed gaat,niet. liggen te prakkizeren.
Verstand op nul en slapen maar!
30/03/18 00:14 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels