Deel via

Smakelijk genieten met deze 5 recepten met rode bieten!

March 2018
Foodblogger Judith Pagrach is verzot op rode bietjes. Ze zijn niet alleen erg lekker en gezond, je kan er ook alle kanten mee uit: van hartige tot zoete gerechten, rode biet past overal bij. En van de kleur word je instant vrolijk! Kook jij vaak met rode biet? Deze 5 heerlijke gerechten kunnen je alvast inspireren!

5x rode biet op tafel!

Bietengalette met rode ui en geitenkaas

Kan jij ook perfect smullen van een lekker vegetarisch gerecht? Probeer dan eens deze galette met rode ui en geitenkaas, gegarneerd met honing en rozemarijn. 's Avond eet je hem met een groene salade, 's middags eet je hem gewoon zo. En heb je nog wat over? Dan smaakt het de volgende dag koud ook prima!

Ingrediënten

  •  4 rode bieten
  •  2 rode uien
  •  100 gram zachte geitenkaas
  •  3 takjes rozemarijn
  •  1 tl gedroogde tijm
  •  1 el honing
  •  zwarte peper

bietenVoor het deeg:

  •  190 gram witte tarwebloem
  •  50 gram speltmeel
  •  170 gram roomboter
  •  snuifje zout

Receptinformatie

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Baktijd: 20-25 minuten
Voor 2-4 personen

Benodigdheden

deegroller
bakplaat bekleed met bakpapier
mengkom

Instructies

  1. Meng de bloem, het meel en zout. Wrijf met de vingertoppen de boter erdoorheen en vorm het deeg tot een bal. Zorg ervoor dat je niet te lang kneedt. Bedek de bal met plasticfolie en leg hem in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C.
  3. Snijd de bieten en de uien in kwarten.
  4. Haal het deeg uit de koelkast. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een cirkel van circa 1 centimeter dik.
  5. Leg het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  6. Verdeel de bieten, ui en geitenkaas over het deeg. Laat daarbij circa 5 centimeter vanaf de kant onbedekt.
  7. Vouw de randen naar binnen, zoals op de foto te zien is.
  8. Maak de galette af met honing, tijm en rozemarijn en bak hem in 20-25 minuten gaar.

Smakelijk!

Rodebietenrisotto

risotto

Veel mensen denken dat risotto erg moeilijk te maken is, en ze beginnen er dan ook niet aan. Maar eigenlijk valt dat reuze mee. Je hebt er wel wat geduld voor nodig. Het water giet je er namelijk beetje bij beetje bij en laat je tussentijds elke keer verdampen. Deze rodebietenrisotto ziet er prachtig uit en smaakt ook nog eens heerlijk! Door de paddenstoelen in balsamicoazijn te bakken, worden ze lekker fris en dat past weer bij de romige smaak van de risotto en de zoete smaak van de bietjes.

Bekijk het recept hier.

Bijzondere bietenstamppot

stamppot

Een lekker gezellige stamppot past perfect bij een koude druilerige dag. Deze variant met rode bieten is net wat anders dan anders: door er appel aan toe te voegen, wordt het licht zoet én krijg je een beetje bite. De kaas en worstjes zorgen voor wat extra hartigheid. 

Bekijk het recept hier.

Pasta met kwarteleitjes en zalm, gemarineerd in bietensaus

zalm

Van deze vrolijk roze zalm met schattige kwarteleitjes begin je toch meteen te watertanden? Het ziet er én leuk uit én het smaakt ook nog eens heel erg lekker. Het maakt je zalm net even wat zoeter! Het beste kun je de zalm al de avond voordien marineren. Dat is ook nog eens lekker makkelijk, want dan kun je de zalm op de avond zelf gewoon zo in de oven schuiven!

Bekijk het recept hier.

Bieten als dessert: frisse panna cotta van rode biet

panna

Als je denkt aan rode bieten, denk je waarschijnlijk niet meteen aan een dessert. Toch is het eigenlijk zo gek nog niet. Bietjes zijn van nature een zoete groentesoort, en de mooie kleur zorgt alvast voor een mooi nagerecht. Bovendien kan je van gekookte bieten makkelijk een gladde puree maken, en dat zorgt voor een prettige structuur voor een dessert.

Bekijk het recept hier.

Ben jij ook fan van rode bieten? Wat is jouw favoriete bietjesrecept?

Auteur: Judith Pagrach

0 reacties

Login Registreer

Judith Pagrach

Foodblogger
Foodblogger
Een liefde voor lekker eten is haar met de paplepel ingegoten en zij staat dan ook graag in de keuken. Oude klassiekers of experimenten, alles krijgt een eigen twist. Haar missie is om mensen bewust te laten worden van wat ze eten en te laten zien dat koken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Naast haar eigen foodblog schrijven, werkt ze als marketingconsultant, reist ze graag en doet ze aan CrossFit.

Meer artikels van Judith Pagrach

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels