Deel via

Umberto Tozzi: ‘En zeggen dat ik eerst voetballer wou worden!’

Het is al meer dan 40 jaar geleden dat Umberto Tozzi ‘Ti Amo’ uitbracht. Je weet wel: die Italiaanse tegelplakker waar menig verliefd koppeltje elkaar diep in de ogen keek in de jaren tachtig. Volgende week is de man die verantwoordelijk is voor zoveel liefde, de blikvanger op Het Schlagerfestival in Hasselt! Als kind wou hij voetballer worden, maar gelukkig is hij een andere weg ingeslaan!

Voetballer of muzikant?

a_DSC1700bb

Umberto Tozzi is net bekomen van een blindedarmoperatie waarvoor hij deze zomer zijn wereldtournee moest onderbreken. ‘Dat was even lastig, zeker voor een artiest als ik die graag op het podium staat. Muziek maken is mijn leven’, maar het had anders kunnen lopen met de carrière van de 65-jarige wereldster. ‘Als kind wou ik voetballer worden. Uren heb ik tegen een bal getrapt en getraind, maar ik had op een gegeven moment door dat een professionele carrière in de voetballerij voor mij niet was weggelegd. Ja, dat was even slikken, want ik besefte dat ik op zoek moest gaan naar iets waar ik goed in kon zijn. Iets dat mij voldoening schonk, waar ik misschien wel mijn beroep van kon maken. Ik ging muziekles volgen. Een tijdje later zat ik in de zetel met mijn eerste gitaar en ik tokkelde een liedje van The Beatles. Toen wist ik dat ik later muzikant en songwriter zou worden, want ik wou een wereldhit schrijven. Het idee om als frontman op het podium te staan en zelf te zingen kwam pas toen ik 16 was en mijn bandje “Off Sound” stichtte. Toen kon ik niet anders’, zegt Tozzi lachend.  

Bijzondere band

Met 80 miljoen verkochte albums is Umberto Tozzi nog steeds een van de best lopende Italiaanse muzikale exportproducten en ook al bereikte hij de pensioengerechtigde leeftijd, aan stoppen of afbouwen denkt Tozzi voorlopig niet. ‘Ik blijf optreden en songs schrijven zolang mijn gezondheid het toelaat. Ik zit graag in de studio met mijn muzikanten om nieuwe muziek op te nemen, maar dat gevoel wil ik niet inruilen voor de energie en de dankbaarheid die je krijgt van je publiek wanneer je op het podium staat. Het is een bijzondere chemie die ontstaat. Ik kan het moeilijk uitleggen, maar zodra ik begin te spelen, voel ik de zaal en ontstaat er tijdens mijn optredens een bijzondere band. Ook met de talrijke fans die ik in België heb. Ik voel mij geen buitenlander maar een Belg als ik bij jullie te gast ben en concerteer. De mensen zijn zo lief en vriendelijk voor mij. Ik kijk nu al uit naar mijn doortochten op Het Schlagerfestival, eind maart in de Hasseltse Ethias Arena. Begin dit jaar was ik in Oostende en Hasselt voor twee concerten en toen heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om te gaan eten bij mijn goede vriend Pépé, chef van La Botte. Binnenkort ben ik vier dagen in Hasselt en dan neem ik zeker de tijd om mijn vele Belgische vrienden te bezoeken.’

Nieuw, maar toch Tozzi

a_DSC1868bSinds vorige maand is Umberto opnieuw op concerttournee en werkt hij aan nieuw materiaal. ‘Ik ga tien optredens doen in de grote steden, waaronder Het Schlagerfestival in Hasselt. Tijdens de concerten zing ik “Ti Amo”, “Gente di Mare”, “Gloria”, maar ook covers van andere artiesten die ik leuk vind én nieuwe nummers die later terug te vinden zijn op mijn nieuwe cd. Songs schrijven is een continu proces, maar ik amuseer mij daarmee. Ik vind het fijn om nieuwe dingen te proberen, alhoewel ik moet toegeven dat ik snel verval in de typische Umberto Tozzi-stijl want die is er doorheen de jaren toch ontstaan.’

Het Schlagerfestival 2018

Umberto Tozzi is blikvanger op Het Schlagerfestival 2018 dat plaatsvindt op 23, 24, 25 en 31 maart 2018 in de Hasseltse Ethias Arena.

Tickets kan je bestellen op www.hetschlagerfestival.be

schl

Foto's: (c) Roland Hermans

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels