Deel via

Wij doen het licht uit voor een beter klimaat! Jij ook?

Ieder jaar wordt op de laatste zaterdag van maart wereldwijd aandacht gevraagd voor de gevolgen van de klimaatopwarming. Het WWF roept iedereen op om op 24 maart deel te nemen aan Earth Hour en tussen 20u30 en 21u30 alle lichten te doven en elektrische apparaten uit te schakelen. Miljoenen mensen gaan dat alvast doen, en ook wij doen mee met deze symbolische actie door de startpagina van SeniorenNet zwart te maken! Gaat bij jou thuis ook het licht uit?

Earth Hour

Colosseum_Earth_HourIn 2007 riep het WWF (World Wide Fund for Nature) voor het eerst op om de lichten te doven voor een beter klimaat. Toen deden zo’n 2 miljoen mensen in Australië mee met de actie, maar na 10 jaar sensibiliseren nemen nu meer dan 170 landen en 7000 steden deel over de hele wereld. In meer dan 10.400 bekende gebouwen en monumenten, waaronder het Colloseum in Rome, de Eiffeltoren in Parijs en het Kremlin in Moskou gaat het licht ook een uurtje uit.

De strijd tegen de klimaatverandering is voor ons allemaal van belang.Omdat de bezorgdheid over het klimaat overal ter wereld stijgt, is het niet verwonderlijk dat de actie steeds populairder wordt. Met een uurtje de elektriciteit uit te schakelen, besparen we met z’n allen energie, maar de actie is vooral symbolisch bedoeld. Ze toont dat de strijd tegen de klimaatverandering ons allemaal aangaat en dat er dringend aan oplossingen moet worden gewerkt.

Daling biodiversiteit

De opwarming van de aarde is een van de grootste bedreigingen van de natuur. Het WWF zet zich al tientallen jaren in voor de strijd tegen de klimaatverandering, en voegt nu nog een ander probleem toe aan het actieplan, namelijk de drastische achteruitgang van de biodiversiteit. Deze twee problemen versterken elkaar, want de biodiversiteit daalt doordat het klimaat opwarmt, en een lagere biodiversiteit zorgt dan weer voor een grotere klimaatverandering.

Zo drogen natuurlandschappen uit en gaan ze verloren, koralen verbleken, vispopulaties verdwijnen ... Tegen 2020 zullen er zelfs al 67% minder populaties van gewervelde dieren zijn dan 50 jaar geleden. Het is hoog tijd om dit verlies aan biodiversiteit aan te pakken, want het brengt schade toe aan het ecosysteem van de hele wereld. Als het aantal soorten blijft dalen, zullen al deze ecosystemen niet meer kunnen zorgen voor zuivere lucht, zoet water, voedsel en klimaatdiensten zoals opslaan van CO² en regulering van het weer).

Biodiversiteit in klimaatplannen

Behoud en herstel van natuurgebieden met al hun biodiversiteit is een van de meest efficiënte wapens tegen de klimaatverandering. Daarom vraagt WWF ter gelegenheid van Earth Hour aan onze bevoegde ministers om biodiversiteit op te nemen in hun klimaatplannen, en roept het grote publiek op om een cartoon te delen binnen hun sociale netwerken, waarbij ze de milieuministers van dit land taggen:  @McMcMarghem@JokeSchauvliege@celinefremault@CarloDiAntonio.

cartoon

Toon dat je de aarde belangrijk vindt!

De mens heeft geen toekomst op een uitgeputte planeet. Doe mee aan Earth Hour en help een krachtig signaal de wereld in te sturen.

Wil je daarnaast ook nog weten hoe je bij je thuis minder energie kan verbruiken? Deze 10 tips kunnen je daarbij helpen.

10x minder energie verbruiken

1. Zet je verwarming 1°C lager

Het grootste deel van je energieverbruik gaat naar verwarming. Soms loopt het aandeel zelfs op tot maar liefst 60 – 70%! Door de verwarming 1°C lager te zetten, bespaar je al snel 7% energie.

lampje2. Dump gloei- en halogeenlampen

Gloei- en halogeenlampen verbruiken een heleboel elektriciteit. Daarom vervang je die energievreters het beste door spaarlampen of nóg energiezuinigere ledlampen. Denk eraan: de zuinigste lamp is uiteraard de lamp die niet brandt. Vergeet je lampen dus niet uit te schakelen als je weggaat!

3. Pak sluipverbruik aan

Zet apparaten zoals computers, tv’s, opladers, digicorders … volledig uit als je ze niet gebruikt. De lampjes, tijdsaanduidingen en dergelijke slorpen dag en nacht energie op omdat je die apparaten meestal niet volledig hebt uitgeschakeld.

4. Was enkel volle wasmachines

Wacht tot je voldoende vuile was hebt om je wasmachine volledig te vullen. Een volle wasmachine verbruikt even veel als een halfvolle, dus laat je er beter maar eentje draaien.

laundry-1559231_640

5. Laat je was buiten drogen

De droogkast is een enorme verbruiker. Laat daarom zo veel mogelijk je was buiten drogen op een rekje of aan de waslijn: verbruikt helemaal niets!

6. Diepvriezer: zo vol mogelijk

Vul de lege ruimte in je diepvriezer op met piepschuim. Zo kan er minder warme lucht naar binnen stromen als je de diepvriezer opent en moet hij minder hard werken om die lucht afgekoeld te krijgen.

7. Koelkast: zo leeg mogelijk

In tegenstelling tot bij een diepvriezer, verbruikt een koelkast veel meer energie als hij vol is. Je koelkast volproppen met allerlei lekkers is dus niet het beste plan!

8. Laat producten ontdooien in de koelkast

Haal bevroren producten een paar uur op voorhand uit de diepvriezer en laat ze ontdooien in de koelkast. Het zal iets langer duren voor ze ontdooid zijn, maar je koelkast krijgt er ‘gratis koude’ door én je hoeft minder energie te verbruiken om je product daarna op te warmen.

Schakel elektrische kookplaten iets sneller uit. De platen blijven nog even warm en laten je eten verder garen.ei

9. Kook op elektrische inductiekookplaten

Elektrische kookplaten blijven nog even warm nadat je ze hebt uitgeschakeld. Schakel ze dus iets sneller uit en gebruik die warmte. Inductiekookplaten zijn de zuinigste en verbruiken 40% minder energie dan gewone elektrische kookplaten.

10.Onderhoud je afzuigkap

Reinig en/of vervang de filters van je afzuigkap regelmatig. Als er tussen je filters vet opgehoopt blijft zitten, kan er minder lucht door en daardoor vermindert het rendement van je afzuigkap!

Heb jij nog tips om energie te besparen of om je in te zetten voor een beter klimaat? Laat het ons weten in de reacties.

 

Bronnen: wwf.be, Test-Aankoop

5 reacties

denbeste
Ja ik heb nog een goede tip voor het klimaat.
STOP met reizen per vliegtuig en je kan gerust thuis het licht aan laten, het effect zal veel groter zijn.
En koop enkel seizoens fruit en groenten.
20/03/18 10:59 REAGEER
rivanho
Klopt absoluut, er zijn veel te veel korte vliegreizen die perfect met de trein kunnen gebeuren, je ziet dan ook veel meer. De overheid kan helpen door onmogelijk te maken dat je voor 50 euro heen en terug naar de middellandse zee kan reizen, dat moet véél duurder. Treinreizen moeten dan weer goedkoper. Koop ook enkel groenten en fruit dat uit je buurt of hoogstens uit de EU komt, enkele uitzonderingen kan (ananas, kiwi, banaan,...) omdat we die in de EU niet hebben maar beperk dat en eet meer appels en peren... je steunt er onze eigen boeren in Haspengouw ook mee ;-))
21/03/19 07:29 REAGEER
Hugoo
Naïef, belachelijk zelfs.
''WIJ'', de gewone man in de straat, moeten het klimaat redden. Even het licht uit doen dus.
Dit terwijl de verantwoordelijken, de ''daders'', - zij noch hun daden worden in dit artikel vernoemd - in hun vuistje lachen en rustig voort doen met de natuur te vernietigen en grote winsten te boeken, gesteund door de regeringen. De economie moet groeien, niet (want ten koste van) de natuur. Hun ''bezorgdheid'' om de natuur is louter marketing of (kies)propaganda.
Wij, om ons geweten te zuiveren, zullen even de lichten doven. Of ''een cartoon delen''. Jawel.
Vechten tegen de bierkaai ? Neen, ik doe niet (meer) mee. Zelfs niet ''symbolisch''...
20/03/18 11:10 REAGEER
Julieke
De kleine man zal het weeral moeten oplossen......... waarom worden de elektrische wagens gepromoot? Het vreet energie. We kunnen misschien teruggaan naar kaarsen branden (ook niet goed voor de uitstoot) of alles te voet doen (maar dan kunnen de gehandicapten ons viseren) ook niet goed dus, of ...... of..... of.
Wie vervuilt nu het meest onze ministers, want auto (grote) met chauffeur kost wel wat en ook de vliegtuigen, de boten en de camions vervuilen.
Ik kijk met weemoed terug naar onze jonge tijd ik zal oud worden zeker?
20/03/18 11:45 REAGEER
rivanho
Julieke, in onze jongen tijd (ik ben ook 66) reden we met stinkende 2-takt brommerkes, verwarmden ons met kolen, reden met auto's en vrachtwagens die vaak een rookpluim achter lieten, waren de waterlopen zo vervuild dat je aan zwemmen in de natuur een ziekte over hield.
Ik ben volledig akkoord met jou dat wij als kleine man/vrouw het niet alleen kunnen oplossen, dat moet globaal en op alle niveau's gebeuren (industrie, overheden)... Maar om nu met weemoed terug te denken aan "onze jonge tijd" ??? Ik vond dat veel dingen toen vaak veel vervuilender waren dan nu. Nu zijn we met veel meer, "te veel meer"...
21/03/19 07:36 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels