Deel via

Lentemoeheid: speelt het zomeruur hierin een rol?

April 2018
Nu de lente eindelijk in het land is, zou je verwachten dat iedereen bruist van energie. Maar niks is minder waar. Veel mensen klagen deze dagen over vermoeidheid. De typische voorjaarsdip, in de volksmond ook gekend als lentemoeheid. Peter Catthoor van Familiehulp vraagt zich af in welke mate het zomeruur hierin een rol speelt.

Lentefris of lentedip?

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar het was lang geleden dat ik zo naar de lente heb verlangd. De donkere, koude en natte wintermaanden leken dit jaar eindeloos te duren. In plaats van een vroeg ontluikende lente kregen we in maart zelfs nog een echte winterprik te verduren. Al schijnt er nu stilaan letterlijk licht aan het einde van de winterse tunnel. De lente is in aantocht, ook al is het voorlopig met de voorzichtige pasjes van een kleine peuter die juist leert stappen.

Voel jij je de laatste dagen ook zo moe?
Dan lijd je allicht ook aan lentemoeheid.

Redenen genoeg dus om vol enthousiasme naar buiten te trekken. Alleen … voel jij je de laatste dagen ook zo moe? De fut is eruit, de laatste restjes energie lijken samen met de winterprik verdwenen en de paasvakantie moest geen dag later beginnen. En ik ben duidelijk niet de enige: verschillende collega’s en familieleden hebben er ook last van. Het is een bijna jaarlijks weerkerend fenomeen: de befaamde voorjaarsdip, ook wel lentemoeheid genoemd.

Lentemoeheid als gevolg van de winter

Eigenlijk is de term lentemoeheid misleidend, want de klachten zijn volgens wetenschappers het gevolg van de afgelopen winter. Een gebrek aan zonlicht, evenwichtige voeding, vitamines en lichaamsbeweging heeft maandenlang een negatieve invloed opgebouwd in ons lichaam. De gevolgen komen dan tijdens het prille voorjaar in hun volledigheid aan de oppervlakte.

young-woman-2194038_640Gelukkig zijn de oplossingen even voor de hand liggend: kom buiten en geniet van het zonlicht, beweeg voldoende, eet gezond en gevarieerd en zorg dat je voldoende vitamines opneemt. Ook al heb je er niet altijd de energie of de motivatie voor, het is de beste remedie om de voorjaarsmoeheid uit je lijf en leden te krijgen. En minstens zo belangrijk: ook uit je hoofd. Want het psychische aspect speelt vaak een grotere rol dan we durven vermoeden.

De schuld van het zomeruur?

Volgens mij is het ook geen toeval dat lentemoeheid meestal plaatsvindt tijdens de periode waarin we overschakelen van het winteruur naar het zomeruur. Vooral de eerste weken na de omschakeling zijn vaak de kwaadste. Ergens logisch, want het zomeruur betekent een uur minder slaap. En laat voldoende slaap nu juist essentieel zijn voor het herstel van lichaam en geest. Daarnaast is het algemeen bekend dat de uurwisseling een impact heeft op het biologische ritme van mens, dier en plant.

Een tijdje geleden pleitte ik op deze website al voor het afschaffen van het verschil tussen zomeruur en winteruur. Ik stel vast dat ik elk jaar meer medestanders krijg. Zelfs vicepremier Kris Peeters liet vorige week een ballonnetje op. Of het snel effect zal hebben, durf ik te betwijfelen. Maar dat het verschuiven van het uur mee invloed heeft op het fenomeen van lentemoeheid, daar twijfel ik geen seconde meer aan.

Auteur: Peter Catthoor

3 reacties

Treibeltje
Voor mij mogen ze dat gerust afschaffen , ik weet daar zeker een paar weken van , moeilijk slapen en s'morgens nog moe en dat is niet van iets anders , heb dit al jaren vanaf dit ingetreden is.
10/04/18 11:39 REAGEER
pioen19
Ik heb absoluut geen probleem met het zomeruur, integendeel dit kondigt het begin aan van een mooie tijd. Je hebt 's avonds toch een uur langer licht en daar geniet ik dubbel van.
Wat als je een reis maakt, daar is toch ook dikwijls een uur of meerdere uren verschil.

Pioen 19


11/04/18 10:50 REAGEER
Cyper
alle wetenschappers zijn het erover eens dat het zomeruur zeer slecht voor de gezondheid is en het winteruur alleen aan beetje minder slecht, en dat het enige onschadelijke uur het natuurlijke uur is. Toch gaan ze nu overan in de EG aan de burgers vragen wat van dedrie ze liever willen! Nogal wiedes dat dat de verkeerde keuze zal zijn, vermits de burger zal kiezen naar zijn pleziertje of zijn gewin, niet gehinderd door enige kennis van zaken. Terwijl de algemene gezondheid eigenlijk de enige maatstaf zou mogen zijn. Je moet niet alles "democratisch" moeten van de kiezers af laten hangen: de kiezer heeft niet van alles verstand...
11/05/20 18:42 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels