Deel via

Ultieme reis- en leestips van ambassadeurs uit de hele wereld!

Om van een authentieke reis te genieten, is advies van locals altijd handig. TravelBird vroeg ambassadeurs uit de hele wereld naar hun ultieme reistips. Als vertegenwoordigers van hun land kunnen zij natuurlijk uniek reisadvies geven. Dat deden zij op basis van twee vragen: ‘Als je jouw land voor 48 uur bezoekt, wat moet je dan zeker doen, zien en eten?’ en ‘Welk boek vertegenwoordigt jouw land het beste?’ Ontdek hier hun antwoorden!

De beste reis- en leestips!

Hier vind je de beste reis- en leestips op basis van de antwoorden van meer dan 50 ambassadeurs.

De 5 beste reistips

Als echte landvertegenwoordigers, bevinden ambassadeurs zich in de ideale positie om unieke aanbevelingen te geven over hun thuisland. Zo antwoordden zij op de vraag ‘Als je jouw land voor 48 uur bezoekt, wat moet je dan zeker doen, zien en eten?’:

1. Oostenrijk

schonbrunn-palace-1735571_640Als er een reis naar Oostenrijk op je programma staat, moet je zeker naar Oberndorf bei Salzburg gaan en de kapel bezoeken waar het lied Stille Nacht in 1818 voor het eerst gezongen werd op kerstavond. Dat adviseert Elizabeth Elison-Kramer, de Oostenrijkse ambassadeur die gevestigd is in Hongarije. ‘Als je in Wenen bent, moet je het Schönbrunnpaleis bezoeken. Dat is het voormalige keizerlijke zomerverblijf dat gebouwd werd tijdens het bewind van keizerin Maria Theresia. Het is een van de populairste bezienswaardigheden in Oostenrijk en absoluut een bezoekje waard.’

2. Kroatië

dubrovnik-512798_640De Kroatische ambassadeur Tomislav Bošnjak gaf heel wat tips voor wie graag de authentieke Kroatische keuken wil proeven. Als je twee dagen in Kroatië bent, bezoek je volgens de ambassadeur het best eerst Dubrovnik. ‘Loop langs de stadsmuren, drink malvazijawijn, eet traditionele gegrilde vis met snijbiet en aardappelen en eindig je maaltijd met rožata, een soort crème brûlée. Loop in Plitvice langs de watervallen, drink šljivovica (pruimenbrandewijn) en geniet van lička pita, een biscuit met vanillecrème. In Zagreb kan je de kathedraal, de Gornji Grad (de bovenstad) met de Sint-Marcuskerk, het Jelačićplein en de stadsmarkt bewonderen. Geniet van štrukli (kaasflap) en een Zagrebačkischnitzel en les je dorst met een gemišt, een Kroatische mix van een lokaal biertje of een lokale droge wijn met bruisend mineraalwater van (het merk) Jamnica.

3. Dominicaanse Republiek

caribbean-1033906_640Ambassadeur Aníbal de Castro, die werkt op de ambassade in Brussel, raadt een catamaranexcursie naar het eiland Saona aan. ‘Het is een onvergetelijke ervaring om er te zwemmen in het heldere water en te wandelen op het witte zand. Je kan ook afreizen naar Palmar de Ocoa Bay, waar je kan genieten van een spectaculair uitzicht. Proef de wijnselectie van Ocoa Bay, een van de belangrijkste wijngaarden van het land.’ Zondag is de beste dag om de Dominicaanse Republiek per fiets te ontdekken, en terwijl te genieten van  de cultuur, lokale designwinkels en cafés. Om te proeven van het brede aanbod van lokale gastronomie, moet je in de Colonial Zone zijn. Ten slotte raadt de ambassadeur aan ‘de dag mooi af te sluiten door de Son of Merengue te dansen op de klanken van de muziekgroep Bonyé voor de koloniale ruïnes van het San Franciscoklooster.’

4. Italië

architecture-3343833_640Ambassadeur Giorgio Novello raadt Venetië, Florence en Rome aan als must sees in Italië. Naast die drie steden, geeft hij nog tips voor nabijgelegen regio’s die ook een bezoekje waard zijn. Zo raadt hij aan om in de buurt van Venetië een binnenvaart te maken op de rivier de Brenta. Daar mag je een boottocht door een idyllisch landschap verwachten, langs Venetiaanse landhuizen en de eerste universiteit van Europa. Ten slotte vaar je richting de Euganische Heuvels en de middeleeuwse stad Monselice. ‘Rondom Florence kan je gaan wandelen in het literaire landschap van dichter Giosuè Carducci in Castagneto Carducci. In literaire landschappen kan je een bezoek brengen aan het geboortehuis van een auteur, de school waar hij studeerde en de kamers waar zijn meesterwerken werden geschreven. Je kan ook lezingen bijwonen van hun werken, evenementen zoals concerten en theaterstukken bijwonen, en traditionele gerechten proeven in gerenommeerde restaurants.’ In de buurt van Rome moet je Tolfa bezoeken. Dat dorpje ligt op een heuvel, en ‘is sinds 20 jaar een prestigieus Noors-Italiaans cultureel instituut. Daarom is het een trekpleister voor culturele, literaire en wetenschappelijke uitwisselingen tussen Zuid- en Noord-Europa. Het Archeologisch Museum met Etruskische vondsten is ook een bezoekje waard’.

5. Noorwegen

house-3097664_640Bezoek in Oslo het Munchmuseum, het Vigelandpark en het Frammuseum. ‘Er zijn weinig plekken waar je beter een drankje langs het fjord kunt drinken dan bij het Operahuis met zijn schitterende architectuur’, zegt de Noorse ambassadeur Jørn Eugene Gjelstad. In het Sørengazeewaterzwembad kun je zwemmen in een prachtige stedelijke oase en het Astrup Fearnleymuseum is ook zeker het bezoeken waard. ‘Neem de trein naar Bergen en loop vanaf de charmante visserwerf naar Fløyen. Het is een fantastische, idyllische route door een historische woonwijk. En uiteindelijk kun je genieten van een adembenemend uitzicht over Bergen, het fjord en de bergen.’ Je kan ook de kabelbaan omhoog nemen en de route naar beneden lopen, wat even mooi is. Daarnaast kan je natuurlijk niet vertrekken uit Noorwegen zonder te proeven van de lokale zalm, garnalen en mosselen, zowel traditioneel als modern bereid. ‘Probeer ook geitost, een zoete geitenkaas die elke Noor op zijn matpakke (zelfgemaakte broodjes) smeert.’

De 5 beste leestips

boek

Daarnaast gaven de ambassadeurs antwoord op een minder eenvoudige vraag: ‘Welk boek vertegenwoordigt jouw thuisland het beste?’ Met een boek kan je een lezer namelijk onmiddellijk kennis laten maken met een andere cultuur. Het geeft je een voorproefje van een bestemming nog voordat je er geweest bent, of het kan je inspireren voor een toekomstige reis.

1. Spanje: Don Quichot van Miguel de Cervantes

Spaanse ambassadeur Manuel de La Cámara Hermoso beveelt een echte klassieker aan als boek dat Spanje het beste vertegenwoordigt: de tweedelige roman Don Quijote de la Mancha van Miguel de Cervantes. Het is en blijft erg leuk om te lezen hoe de edelman, die zich voordoet als ridder, komische avonturen beleeft met zijn schildknaap Sancho. Wist je trouwens dat het Engelse woord 'quixotic' voortkomt uit dit boek? 'Quixotic' betekent: zeer idealistisch, vooral op een romantische, verheven of extravagante ridderlijke manier. A la don Quijote, dus.

2. Nieuw-Zeeland: Maori Myth and Legend van Alexander Wyclif Reed

‘Wie meer te weten wilt komen over de mythes van Nieuw-Zeeland, moet Maori Myth and Legend van Alexander Wyclif Reed lezen’, zegt ambassadrice Nicole Roberton. Dit boek dompelt je helemaal onder in de Nieuw-Zeelandse cultuur met de legendes en mythische figuren die inherent zijn aan het land. Zo leeft bijvoorbeeld de legende van de halfgod Māui: hij zou bij het ontstaan van de wereld North Island uit de zee gevist hebben, South Island zou ontstaan zijn uit Māui’s kano, Stewart Island uit zijn anker en ziezo, Nieuw-Zeeland was geboren.

3. Denemarken: Out of Africa van Karen Blixen 

Deense ambassadeur Jetter Nordam ging voor de klassieker Den afrikanske farm, die bij ons beter bekend is als Out of Africa, waarop ook de gelijknamige Hollywoodfilm werd gebaseerd. In de autobiografische roman lees je over de ervaringen van de auteur als Deense vrouw in Kenia. Karen Blixen heeft het over haar liefde voor de cultuur en de Keniaanse inwoners.

4. Oostenrijk: De Weense sigarenboer van Robert Seethaler 

Ambassadeur Peter Huber uit Oostenrijk beveelt Der Trafikant van Robert Seethaler aan. Dit boek vertelt het verhaal van de zeventienjarige Franz, die zijn rustige leventje op het platteland inruilt voor een baan in Wenen als sigarenverkoper, waar Sigmund Freud een van zijn vaste klanten is. Je komt heel wat te weten over de Oostenrijkse geschiedenis omdat de roman zich afspeelt tijdens de annexatie van Oostenrijk, die het leven van zowel Franz als Freud volledig op zijn kop zet.

5. Mexico: Where the Air is Clear van Carlos Fuentes

La Región más Transparente is volgens de Mexicaanse ambassadeur Jorge-Castro Valle het boek dat zijn land het beste representeert. Deze roman speelt zich af binnen de hogere klasse van Mexico City en toont hoe zelfs de rijken bezwijken aan het harde leven in de stad. De auteur past op een vakkundige manier Mexicaanse mythes toe op een hedendaagse omgeving. Naar dit boek wordt ook wel verwezen als de ‘biografie van Mexico’ en het is dus ideaal om het Zuid-Amerikaanse land te leren kennen.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels