Deel via

Vlaanderen koopt natuurgebied aan abdij van Postel

Op 24 maart maakte Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, bekend dat Vlaanderen een groot natuurgebied van 289 hectare heeft gekocht voor 11 miljoen euro. Het domein is 289 hectare groot en bevindt zich in Mol-Postel, vlakbij de abdij van Postel. Volgens de minister is deze aankoop ‘een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van een uniek stuk Europese topnatuur’.

Topnatuurgebied

Het natuurdomein aan de abdij van Postel bestaat uit bossen, waterpartijen, dreven en landbouwgronden. Het verbindt verschillende bestaande gebieden die al eigendom zijn van het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos. Door de aankoop ontstaat nu een groot aaneengesloten stuk natuur van 1.050 hectare, dat in handen is van de Vlaamse overheid.  

Het hele gebied maakt deel uit van een speciale Europese beschermingszone, waarin doelstellingen gelden om specifieke plant- en diersoorten in stand te houden.

Op termijn zullen de naaldhoutbossen er omgevormd worden tot loofhout en er komen ook nieuwe bosaanplantingen. Ook vennen en heide moeten er tot ontwikkeling komen. Het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij zullen instaan voor het beheer van het domein.

PostelabdijkerkDe abdij van Postel

De abdij van Postel is een norbertijnenabdij diep in de Kempen te midden van bossen en velden. In juli vorig jaar woonden er 19 paters en broeders. Nog zes andere religieuzen verbleven buiten de abdij. Samen leiden zij een gemeenschapsleven toegespitst op de dagelijkse beleving van de eucharistie en het koorgebed.

Abdijbezoek

Voor een nadere kennismaking met de abdij organiseert de Molse Gidsenkring rondleidingen voor groepen van anderhalf tot twee uur.

Tijdens de rondleiding kom je alles te weten over de werking van de abdij, het leven van de norbertijnen en de historische en beschermde gebouwen. In de toonzaal van de abdijbibliotheek kan je miniaturen, wiegendrukken (15de eeuw) en Plantijndrukken zien. Daarnaast toont een kort maar mooi filmpje je de vele facetten van de abdij.

Groepen kunnen tegen betaling een rondleiding in de Norbertijnenabdij van Postel aanvragen bij:

Toerisme Mol
Tel.: 014/33.07.85 (tijdens de kantooruren)
E-mail: toerisme@gemeentemol.be 

Auteur: Theo Lansloot

2 reacties

Surenco007
Toch prijzig voor een 'topnatuurgebied' dat men dan nog volledig moet omvormen!! De helft was meer dan voldoende geweest, en laat de Natuur zich dan zelf vormen, dit wordt nu een 'kunst'natuurzone!!
24/04/18 07:45 REAGEER
Julieke
Och Surenco OO7 beter het geld uitgeven aan de natuur en bosrijke omgeving dan aan nutteloze en verkeerde dingen (zoals gewoonlijk).
Minister Schauvliege is nu eenmaal voor natuurbehoud dus.....
24/04/18 11:21 REAGEER

Login Registreer

Theo Lansloot

Na een lange carrière in de Belgische buitenlandse dienst, is Theo Lansloot nu ambassadeur op rust. Hij is een specialist in internationale politiek, en de EU in het bijzonder, en volgt de verhoudingen tussen Vlaanderen en Nederland op de voet.

Meer artikels van Theo Lansloot

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels