Deel via

De Tuindokter: Het is tijd om je buxus te verwennen!

September 2012
De Tuindokter
Stefaan Bingé
Jan Schils
September is dé maand bij uitstek om je buxus te verzorgen. Meer nog, het is nu dat je deze mooie plant moet snoeien. Tegelijkertijd kan je extra voeding geven. Onze Tuindokter Stefaan legt je in een filmpje precies uit hoe je deze karweitjes aanpakt en wat je daarvoor nodig hebt.
 

Het snoeien van de buxus kan twee maal per jaar. Maar nooit in volle zon

Mooie groene buxussen in pot

...en pas als je de haagschaar ook hebt ontsmet kan je hem gebruiken. Zo breng je geen ziektes over

Aangetaste Buxus (schimmel)

Buxus pyramide 120 - 130 cm

De bruine plekken en verdorde bladeren zijn een teken van schimmelaantasting

De gele randjes tonen dat deze buxus een gebrek heeft aan kalk

Opnieuw wijzen de gele randjes aan de bladeren op tekort aan kalk

De haagschaar moet je eerst altijd reinigen...

De Tuindokter tijdens opnames. Doe de vloeibare mest in een gieter met water en overgiet de buxus hiermee na de snoei

Een gezonde buxus naast een gebrekkige buxus... Het verschil is duidelijk. Hier is De Tuindokter nog niet geweest...

Welke soorten buxus zijn er? Hoe moet je deze snoeien en wanneer? Wat heb je daarvoor nodig? Waarom moet je gereedschap ontsmetten? Welke voeding heeft je buxus nodig en hoeveel?

Op al deze vragen geeft Tuindokter Stefaan je antwoord in volgend filmpje.

En hieronder kan je alles over de buxus nog eens op je gemak nalezen.

Mooie buxus is een zorgenkindje.

Het palmboompje -jou misschien beter bekend als "buxus"- is en blijft een favoriete tuinplant. Je vindt deze wintergroene schone bijna in elke tuin! Helaas is hij ook een zorgenkindje. Of beter gezegd, een "zorgenplantje". Deze plant kan eigenlijk niet zonder de nodige aandacht en de juiste verzorging.

Buxus 'toont' wat er mis is.

Als de buxus extra zorgen nodig heeft, toont hij je dat meteen. Zo zijn de gele bladrandjes een teken dat er kalktekort is. Zo zijn de gele bladrandjes een teken dat er kalktekort is. Het is een soort eerste waarschuwingsteken dat deze plant honger heeft en dat er een voedingstekort is!

Buxus is dol op kalk.

Buxus is een kalkminnende plant. Dat betekent dus dat ze houdt van kalkrijke meststoffen. En dat ze die ook op regelmatige tijdstippen nodig heeft.

Een plant leeft!

Een plant is zoals ons, mensen -en zoals een dier- een levend organisme. Er is een stofwisseling; dus er worden allerlei stoffen opgenomen (uit de grond en via de bladeren) en er worden vervolgens ook stoffen (overbodige - en afvalstoffen) uitgescheiden. Zoals elk dier zijn specifieke voedingsbehoefte heeft hebben ook de planten zo hun eisen.

Geef die extra meststoffen!

Buxus houdt dus van kalk, maar dat is uiteraard niet het enige noodzakelijke voedingsbestanddeel!

Hij heeft plantenvoeding nodig. Die bestaat in verschillende vormen vloeibaar en korrel (of granulaat) en in verschillende soorten en merken. De ene is ook al iets goedkoper dan de andere, maar vermoedelijk werkt de goedkopere minder langer dan de duurdere meststof.

Kijk eens naar de verpakking.

Laten we 's kijken wat er eigenlijk op die verpakking van meststoffen staat vooraleer we ze toedienen!

Het allerbelangrijkste van meststoffen is de samenstelling. Slechts weinig tuiniers of plantenliefhebbers kijken naar de samenstelling van de inhoud.

Allereerst helpen de meeste fabrikanten ons door op de verpakking via een duidelijk opschrift en/of foto te zeggen voor welke planten de meststoffen bedoeld zijn. Maar het allerbelangrijkste van meststoffen is de samenstelling. Slechts weinig tuiniers of plantenliefhebbers kijken naar de samenstelling van de inhoud, meestal gewoon omdat ze het niet goed begrijpen wat die letters en cijfers willen zeggen.

Cijfers en letters.

N – P – K . Dat zijn de letters die staan voor (N) stikstof; (P) fosfor en (K) kalium. Het zijn de hoofdvoedingsbestanddelen. Zoals op ons bord vlees, groenten en patatten zeg maar...

De samenstelling van de meststof varieert naargelang het seizoen. In de nazomer en tijdens de herfst hebben planten minder stikstof nodig dan tijdens de lente en de zomermaanden. Dus de samenstelling van de meststoffen moet dan ook anders zijn!

Daarnaast bevatten meststoffen ook nog sporenelementen; zoals ijzer en magnesium,... vergelijk het met de kruiden en de saus op je bord!

De sporenelementen zorgen vooral voor een goede bloei en kwalitatieve vruchtontwikkeling.

Korrels werken langer.

Korrelmeststoffen of granulaatmeststoffen werken langer dan vloeibare mest.

Korrelmeststoffen of granulaatmeststoffen werken langer dan vloeibare mest. Vaak kiezen tuiniers hiervoor omdat we dan voor langere tijd goed zijn maar helaas vergeten diezelfde tuiniers wel eens om de voedingsbeurt te herhalen na vb. 2 of 3 maanden! Want dan zijn die korreltjes natuurlijk uitgewerkt. Of zeg maar, volledig opgenomen door de planten.

Hoeveel voeding is er nodig?

Gelukkig tonen sommige planten ons door de gele randjes wanneer ze honger hebben!

Afhankelijk van de omvang van de plant zijn 2 tot 3 handen mest per voedingsbeurt voldoende.

1 hand meststof is ongeveer 50 gram (tenzij je heel grote handen hebt natuurlijk). Afhankelijk van de omvang van de plant zijn 2 tot 3 handen mest per voedingsbeurt voldoende. In de volle grond zijn meststoffen sneller uitgespoeld dan in potten! Zeker wanneer het overvloedig regent, zoals de voorbije weken!

Rijkelijk groeien.

Hoe meer je geeft, des te rijkelijker de planten zullen groeien! Voeding is daarenboven vitaliteit. Een goed gevoede, gezonde plant is beter bestand tegen allerlei ziekten en belagers, want de meeste problemen bij planten duiken op wanneer ze in zwakke –of verzwakte- conditie verkeren!

En drinken natuurlijk!

Sommige verzwakkingen en plantenprobleempjes heb je zelf in de hand. Zorg er steeds voor dat de planten voldoende water krijgen maar overdrijf niet. Buxussen en andere potplanten zijn écht geen waterplanten!

De wortels willen lucht in de pot.

Zorg er steeds voor dat de plantenwortels ook voldoende lucht krijgen! Zorg er dus steeds voor dat de Buxussen niet met de wortels onder water staan! Dan krijg je kans op wortelrot en verzuring van de (pot)grond!

Andere noden in volle grond.

Voor planten in volle grond geldt vaak het omgekeerde! Vaak denken mensen dat via regen voldoende water tot bij de planten komt maar dat is zeker niet altijd het geval! De omvang van de bladeren werken soms als een paraplu en daardoor komt er soms onvoldoende water tot aan de wortels.

Buxus wil water aan de voetjes.

Buxus krijgt eigenlijk het liefst water langs onder, aan de voet! De kans op bladschimmels is daardoor ook aanzienlijk kleiner.

Buxus naar de kapper.

Snoeien doen we steeds met een reden. Zo spreken we van een verjongingssnoei om meer bloemen of vruchten te hebben of snoeien we om meer licht in de woning te hebben, enzovoort. Bij de buxus gaat het om het "modeleren" of vormgeven van de (verwilderde) plant.

Je kan niet altijd snoeien.

Buxussen worden het best gesnoeid als het weer bewolkt is en wanneer ze vochtig staan. In geval van droogte kan je de buxus voor de snoeibeurt nat spuiten. Als er felle zon is wacht je beter met snoeien tot 's avonds of tot de felle zon verdwenen is! De kans bestaat namelijk dat de Buxussen verbranden (= zonnebrand).

E.H.B.O. bij snoeiwonden.

De kans is groot dat de snoeiwonden van de plant uitdrogen. De verdamping via de snoeiwonden is immers zeer groot. Bescherm de planten na de snoei daarom met een gaas (vliesdoek vb. jute). In de winter komt dit vliesdoek goed van pas om gevoelige tuin- of terrasplanten te beschermen tegen de vrieskoude!

Dit is geschikt gereedschap.

Gebruik steeds goed scherp snoeigereedschap! Een goede snij kwaliteit van het snoeigereedschap zorgt voor gave wonden en een gunstig groeiherstel! Een goede snij kwaliteit van het snoeigereedschap zorgt voor gave wonden en een gunstig groeiherstel! Door bot snoeigereedschap zijn de wonden niet alleen bruut en minder mooi, maar kunnen de planten allemaal gele blaadjes krijgen.

Zoals de chirurg.

Reinig en ontsmet het gebruikte snoeimateriaal na de snoeibeurt. En als je dat niet hebt gedaan, doe het dan -net als de chirurg- voor het gebruik. Tuinmateriaal is nog altijd de grootste overdrager van ziekten, bacteriën en virussen! Ontsmetten kan zeer eenvoudig door het materiaal te reinigen met een beetje Dettol in water.

 
De Tuindokter Stefaan Bingé
Onze tuinspecialist Stefaan Bingé werkt gepassioneerd als "De Tuindokter", tuinarchitect en tuinadviseur. Hij is tv-gezicht, geeft lezingen, lessen en cursussen.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels