Deel via

Nieuwe trend: Verkoop je huis sneller via ‘Vastgoedstyling’

September 2012
Binnenhuisarchitect
Ann De Weerdt
Ann De Weerdt
'Home staging' of 'vastgoedstyling' kennen we via tv-programma's als 'De Huizendokter'. Bij ons is het een nieuwe trend. Maar in bijvoorbeeld Amerika krijgt 95 % van de huizen een 'make-over' voor verkoop of verhuur. Je huis krijgt een meerwaarde, oogt aantrekkelijker en wordt sneller verkocht. SenNet Interieurarchitecte Ann De Weerdt vertelt je alles over de troeven van 'vastgoedstyling'.

De badkamer VOOR

De badkamer NA

De inrichting met karton maakt de slaapkamer ruim, aantrekkelijk en neutraal

De living VOOR

De living NA

De slaapkamer VOOR

De slaapkamer NA

De vastgoedstylist heeft de kamer alvast leeggehaald. Nu is het tijd voor een likje verf en de inrichting

Deze keuken oogt eigentijds. Vergis je niet... de inrichting is in karton

Een donkere foto van de keuken 'VOOR'

Een aantrekkelijke foto van de keuken NA de make-over van de vastgoedstylist

Foto 1 - lege kamer

foto 2 - Deze woonkamer is helemaal gerestyled met kartonnen meubelen

Foto van een ruimte NA aanpak van de vastgoedstyliste

Wat is 'Home staging'?

Vastgoedstyling is het verfraaien van onroerend goed om de verkoop of verhuur te stimuleren en te versnellen. Het concept 'Home staging' werd in 1972 bedacht in de Verenigde Staten door Barb Scharw. Ondertussen is het zeer populair in Canada, Frankrijk maar vooral in de Verenigde Staten. Daar worden 95% van de huizen onder handen genomen, gerestyled, voordat ze verkocht of verhuurd worden. In ons land staat het concept nog in de kinderschoenen. Het komt zeer langzaam opgang.

Interieurarchitecte Ann De Weerdt is aangesloten bij een netwerk van vastgoedstylisten. SenNet Magazine peilde bij haar naar de meerwaarde van dit concept, hoe je het moet aanpakken én het kostenplaatje.

SenNet Magazine: 'Ann, waarom zou ik een vastgoedstyling laten doen als ik mijn huis wil verkopen of verhuren?'

Ann De Weerdt: 'Anno 2012 staan er heel veel woningen te koop, het aanbod is groot en de keuze ook. Kandidaat kopers kijken naar de staat van de woning, het onderhoud van het pand maar ook de aantrekkelijkheid van de woning'.
Als je een correcte en goede prijs voor je woning wenst kan homestyling misschien wel een goed idee zijn.

SenNet Magazine: ' Gaat het dus om de centjes?'

Ann De Weerdt: 'Het blijkt inderdaad gewoon financieel interessant als je nuchter het cijferplaatje bekijkt'. Er is vastgesteld dat vastgoedstyling de waarde van je onroerend goed tot 15% kan doen stijgen. Er is vastgesteld dat vastgoedstyling de waarde van je onroerend goed tot 15% kan doen stijgen. En vertaald naar de woningmarkt gaat het met die procenten om fikse bedragen die je met dit concept als verhuurder of verkoper verdient.

SenNet Magazine: 'Gaat het om verleiding bij met vastgoedstyling?'

Ann De Weerdt: (lacht) De eerste indruk is gewoon zéér belangrijk en blijkt ook doorslaggevend. Wist je dat 85% van de mensen hun huizenjacht begint op internet? Dat is net zoals bij andere dingen. De potentiële koper moet zich op slag kunnen inbeelden dat hij woont in het pand dat hij bezoekt. Wist je dat 85% van de mensen hun huizenjacht begint op internet? In het rijkelijke aanbod hebben ze tussen de 30 sec en 1 min nodig om te weten of een pand hen al dan niet interesseert. Naast het enorme vastgoedaanbod hebben we ook eens te maken met almaar kritischere kopers. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Een propvolle of donkere woning? Onscherpe foto's? De koper klikt al snel door naar de volgende woning en wég is jouw verkoopkans. Jouw woning verkopen begint dus met goede foto's op internet. En die kunnen alleen gemaakt worden als jouw huis verkoopklaar is. M.a.w. als je woning mooi oogt is er al een hele stap genomen. Een gespecialiseerde vastgoedstylist kan daarvoor zorgen."

SenNet Magazine: 'Dus een woning is als om het even welk product dat je aanbiedt?'

Ann De Weerdt: 'Je moet het onroerend goed inderdaad bekijken als om het even welk product dat wordt verkocht'. Het gaat natuurlijk om de kwaliteit, maar een product mag nog zo goed zijn, het is onbetwistbaar dat je een 'fraai' product gemakkelijker verkoopt. In het geval van 'Homestyling' maak je het onroerend goed mooier en kan je het verschil maken t.o.v. andere producten. Zo kan je het pand gemakkelijker verkopen of verhuren.

SenNet Magazine: "Maar kan ik mijn woning dan niet zélf mooier maken?'

Ann De Weerdt: 'Natuurlijk kan dat.' Opruimen en grote kuis houden voor je de woning te koop aanbiedt of foto's op het internet zet is al een goede tip. Je wast en stofzuigt je auto immers toch ook, voordat je die te koop zet?

Maar voor veel mensen is het lastig om zelf onbevooroordeeld hun woning te bekijken. Je huis verkopen is hoe dan ook een emotionele gebeurtenis. Opruimen en grote kuis houden voor je de woning te koop aanbiedt of foto's op het internet zet is al een goede tip. Je wast en stofzuigt je auto immers toch ook, voordat je die te koop zet? Vastgoedstylisten kijken objectief, gewoon door de ogen van de potentiële koper. Zonder emotionele binding kunnen we aanpassingen doorvoeren waardoor jouw pand aantrekkelijker wordt voor een breed publiek. En hoe meer mensen jouw woning aantrekkelijker vinden, des te groter de kans dat je snel een koper vindt. Home staging of Vastgoedstyling zorgt er dus voor dat de potentiële koper te zien krijgt wat hij wil zien.

SenNet Magazine: 'Maar hoe gaat de vastgoedstyling dan in zijn werk? Het is toch zo dat smaken verschillen?'

Ann De Weerdt: Daar sla je de nagel op zijn kop. Bij Home staging wordt een pand dan ook ontdaan van zijn persoonlijk karakter. Zo krijgt het de nodige neutraliteit. De make-over wordt zo gedaan dat elke persoon of familie zich kan voorstellen hoe het is zich om in het pand te huisvesten.

De make-over wordt zo gedaan dat elke persoon of familie zich kan voorstellen hoe het is zich om in het pand te huisvesten.

Het pand wordt helemaal opgeruimd en de persoonlijke 'touch' van de bewoners wordt verwijderd. Het 'Home staging team' doet kleine herstellingen en/of kleine renovaties. En nadien zorgt het voor een aangename en ruime sfeer in de woning. De pluspunten van het pand worden in de kijker gezet. Denk aan een haardvuur dat knappert en een aangekleed terras. Donkere kamers krijgen een likje verf, lege kamers worden bemeubeld. De potentiële koper mag niet afgeleid worden van het potentieel en de sterke eigenschappen die de woning heeft. De koper moet zich kunnen concentreren op de kamers zelf en niet afgeleid worden door iets anders! Bijkomend voordeel van vastgoedstyling is dat al jouw spullen al uitgezocht en ingepakt zijn voor de verhuizing. Zo houd je meer tijd over om energie in je nieuwe woning te stoppen." Bijkomend voordeel van vastgoedstyling is dat al jouw spullen al uitgezocht en ingepakt zijn voor de verhuizing.

SenNet Magazine: "Dat klinkt goed, Ann. Maar kost dat geen fortuinen? "

De kosten van 'Home staging' zijn goed voor ongeveer 1% van de verkoopprijs.

Ann De Weerdt: (enthousiast) De kosten van 'Home staging' zijn goed voor ongeveer 1% van de verkoopprijs. Het is een investering, meer bepaald een 'rendabele investering'. We stellen vast dat panden die een home staging kregen, meer aandacht krijgen op de vastgoedmarkt. De verkooptermijn is twee maal korter dan bij andere panden. En zoals ik al zei kan je woning een verkoopprijs behalen die tot 15% hoger is dan voor een niet aangepast pand."

SenNet Magazine: 'Maar je hebt het over inrichten met meubels. Die kosten toch sowieso al een aardige duit?'

Ann De Weerdt: (trots)' Daar hebben we iets op gevonden'. We leveren een totaalconcept; keukens, woon-, slaap- en badkamers... in karton! Die kartonnen meubelen zijn de max. Ik gebruik ze vooral voor leegstaande panden in de verkoop, voor modelappartementen, maar ook in huizen. We leveren een totaalconcept; keukens, woon-, slaap- en badkamers …in karton! De kartonnen meubelen hebben een professionele en realistische uitstraling en zijn bijna niet van echt te onderscheiden. De lichtgewicht modules zijn voor ons eenvoudig te vervoeren, te monteren en te (ver)plaatsen. En voor de verkoper maakt het de prijs goedkoper."

SenNet Magazine: 'Kan je dus stellen dat vastgoedstyling zichzelf terug verdient?'

Ann De Weerdt: 'Inderdaad.' Een woning die lang op de markt staat kost veel geld. Zak dus niet met de vraagprijs, maar investeer in vastgoedstyling en krijg snel voor de woning wat deze echt waard is. De keuze is dus aan jou: bijvoorbeeld €1200 besteden aan vastgoedstyling of (na maanden) de vraagprijs met bijvoorbeeld €12.000 verlagen. Vastgoedstyling levert in de meeste gevallen veel meer op dan het kost. Zak dus niet met de vraagprijs, maar investeer in vastgoedstyling en krijg snel voor de woning wat deze echt waard is.

SenNet Magazine: "Stel ik wil gebruik maken van de diensten van een vastgoedstylist en ik contacteer jou. Wat is dan de procedure?"

Ann De Weerdt: 'Ik kom natuurlijk kijken in je woning en maak een grondige analyse'. Afhankelijk van de werkwijze ontvang je een adviesrapport. Dan kan je zelf voor de uitvoering instaan of ik ga voor je aan de slag. Resultaat is een neutraal ingerichte woning met de optimale beleving van ruimte en licht. Alle ruimtes hebben een functie gekregen. De pluspunten van de woning zijn goed zichtbaar en de woning ademt een welgekomen sfeer. Ook van buiten. Zo kan iedere potentiële koper zichzelf zien wonen in jouw woning.

SenNet Magazine: 'Bedankt voor je uitleg, Ann. En veel succes met de 'make-overs!'

Bekijk meer foto's

 
binnenhuisarchitect Ann De Weerdt
Ann De Weerdt is gerenommeerd interieur- en exterieurspecialiste. Voor decoratie en styling, kleuradvies en inrichting, tot de totale aankleding van je woning.
 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels