Deel via

Gelukkiger leven? Zeg ‘ja’ tegen deze 3 dingen

‘Neen’ zeggen tegen het onbekende en moeilijke is vaak de makkelijkste optie, want je blijft in je comfortzone. Maar ‘ja’ zeggen kan je leven rijker en dieper maken, en meer geluk op je pad brengen. Lifecoach Wim Annerel somt drie dingen op die de moeite waard zijn om volmondig ‘ja’ tegen te zeggen.

1. Openstaan voor wat jou energie geeft

Gelukkige mensen vinden het belangrijk om tijd te vinden voor zaken die hen doen opleven. Hoe je dat doet?

Probeer iets nieuws.

people-3357483_640

Al is het maar een keer per week iets kleins, zoals iets eten dat je nog nooit hebt geproefd, of naar een muziekzender luisteren waar je anders nooit op afstemt, of uitgaan en een film bekijken terwijl je normaal altijd thuisblijft, of omgekeerd.

En waarom ook niet eens iets opnieuw doen dat je al die jaren verwaarloosd hebt: schilderen, gitaar spelen … ? Zet kleine stapjes om je comfortzone groter te maken.

2. Niet perfect zijn

Perfect willen zijn, is de lat te hoog leggen. Onmogelijk om te bereiken. En daardoor verlaag je je eigenwaarde. Ook als het eigenlijk goed gaat in je leven, voel je dat toch niet zo aan. Want perfectionisme is een denkwijze die aan jou en aan je geluk vreet.

Hoe zeg je dan ‘ja’ tegen niet perfect zijn?

  • Realiseer je wat het jou kost als je in de perfectiemythe gelooft. In het echte leven botst het perfectiesprookje met de werkelijkheid waardoor je stress krijgt en stress bij anderen veroorzaakt.

  • Ga voor 'goed genoeg'. Vaak leidt perfectionisme ertoe dat iets gewoon niet afgewerkt raakt. Er bestaat zoiets als ‘goed genoeg’, waarbij je iets kan afwerken zonder verloren te lopen in aanpassingen en verbeteringen.

Wees tevreden met 'goed genoeg'. Perfectionisme leidt ertoe dat iets nooit afraakt.

  • Wees jezelf. Probeer jezelf niet de hele tijd te veranderen of te censureren. Zo beperk je je geluk. Spendeer meer tijd met mensen die jou, je dromen en waarden ondersteunen. En minder tijd met mensen die kritiek hebben op jou of gewoon niet bij jou passen.

3. Een positieve kijk hebben

Pessimisme kan je leven enorm beperken. Maar hoe kan je optimistischer worden?

  • ok-2385794_640Stel jezelf positieve vragen. Als je je in een schijnbaar negatieve situatie bevindt, stel jezelf dan vragen die je helpen om oplossingen te vinden. Vragen zoals: wat is één ding dat positief/goed is aan deze situatie? Welke kans zit er verscholen in deze situatie?

  • Voed je geest ook met positieve zaken: selecteer wat je leest (boeken, blogs, artikels) en met wie je omgaat.

  • Als je een stemmetje in jezelf hebt dat zegt dat je dom of lui bent en je voelt je beperkt en gekleineerd door dat stemmetje, zeg dan ‘stop’. Luidop of in je geest.

  • Stel jezelf de vraag: ‘Waar wil ik echt mijn tijd en energie op focussen?’ Bepaal je prioriteiten in het leven als je je week plant.

  • Vergeef mensen die je onrecht hebben aangedaan. Zolang je iemand niet hebt vergeven, blijf je er sterk mee verbonden en blijft het onrecht in je gedachten. Vergeven doe je dus ook voor jezelf. Maar denk eraan om ook jezelf te vergeven, in plaats van jezelf op de kop te blijven zitten voor iets dat je tien jaar geleden verkeerd hebt gedaan.

  • Maak iemand anders gelukkig. Dat geluk krijg je immers ook terug. Help iemand met iets praktisch. Of luister gewoon.

Tot slot: het is nooit te laat om gelukkig te worden. Als je iets wil veranderen in je leven, begin dan vandaag. Ga aan de slag met waar je nu bent. Start klein en zet de eerste stap naar iets nieuws.

Nu hoor ik graag van jou welke van deze tips voor jou het beste werkt: laat het weten via de reactiemogelijkheid hieronder.

Ontdek meteen ook de 5 stappen om meer voldoening te halen uit je leven.

Auteur: Wim Annerel

4 reacties

TimV
Ik was vroeger een echte perfectionist, en dat leverde mij veel stress en frustratie op. Een goeie tip is 'Goed is goed genoeg'. Dat inzicht brengt zoveel rust!
4/05/18 15:26 REAGEER
mlobelle27
Ik kan mensen vergeven. En weet je Waarom? Omdat ik zelf ook fouten kan maķen en zwakke momenten heb.Ik schrijf dagboeken om als therapeutische middel,zodat ik stabiel en gelukkig kan blijven in mijn leven.
8/05/18 09:59 REAGEER
William1
Het enige wat mij ooit mentale energie gaf was alcohol en cafeine, maar van alcohol val ik vandaag de dag in slaap, zelfs na
31/07/18 20:13 REAGEER
William1
Vervolg: ........ een enkel glas, , en van cafeine ondervind ik wat vervelende bijwerkingen. Wat mij nog rest (behalve waarschijnlijk andere drugsachtige sunstanties maar daar heb ik geen ervaring mee) is up tempo muziek, ongeacht het genre, dat geeft mij meestal een boost, zei het niet meer zo sterk als vroeger in combinatie met drank/cafeine. Een perfectionist heb ik nooit getracht te zijn , dus dat scheelt dan wel weer. Positivist ben ik min of meer, alhoewel met een zeker fatalisme. De enigen die ik vergeef zijn degenen die ik onmogelijk hun verdiende loon zal kunnen geven. Het heeft dan inderdaad geen nut daar nog mee bezig te zijn . Mijn "volledig potentieel" willen ontwikkelen heeft mij nooit bezig gehouden, er is al meer dan genoeg gedaan door anderen. Van meer geld verdienen dan ik nodig heb om in mijn basisonderhoud te voorzien of van een sociaal status/aanzien te bereiken heb ik het nut nooit begrepen. Er is zonder dat alles voldoende om van het leven te genieten. De enige inspanning die je moet doen spijtig genoeg is je lichaam in conditie houden om dat zo lang mogelijk te laten duren. Anderen helpen wil ik gerust doen , alleen willen vrijwillgersorganisaties mensen die dit doen om er zelf mentaal beter van te worden, "gelukkiger", terwijl ik dit louter als sociale plicht zie, niet om wille van mijn plezier. Er zijn vele andere zaken die ik plezanter vind en uren in een dag te kort voor heb
31/07/18 20:40 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels