Deel via

Boost je zelfvertrouwen met deze 5 tips

Zelfvertrouwen is niet iets waarmee je geboren wordt. Het is iets dat je ontwikkelt. Maar velen van ons zijn grootgebracht door volwassenen die ons herinnerden aan onze fouten en gebreken, meer dan aan onze successen en vaardigheden. Als je zo’n jeugd hebt gehad, dan is het als volwassene een bijzondere uitdaging om je zelfvertrouwen te ontwikkelen. Dat merkt lifecoach Wim Annerel vaak in zijn praktijk.

5 tips om je zelfvertrouwen een boost te geven

Werd jij vroeger ook vaker op je gebreken gewezen dan op de dingen die je goed deed? Dan kunnen de volgende 5 tips je helpen om je zelfvertrouwen op te bouwen.

adult-beautiful-face-774866

1. De belangrijkste gesprekken zijn die met jezelf

Of je je er bewust van bent of niet: je praat met jezelf vanaf het moment dat je wakker wordt tot wanneer je weer inslaapt. Dat ‘gesprek met jezelf’ wordt gevormd door je gedachten en ideeën. Voer daarom ook gesprekken met jezelf die ondersteunend en versterkend zijn.

2. Liever eigenwaarde dan ‘anderenwaarde’

Realiseer je dat jouw idee over jezelf het belangrijkst is, en veel belangrijker dan wat anderen over jou denken. Uiteindelijk is niemand anders dan jij verantwoordelijk voor je leven en je handelingen. Daarom is niemands mening over jou belangrijker dan je eigen mening. Als je je eigenwaarde laat afhangen van anderen, dan wordt het ‘anderenwaarde’.

Niemands mening over jou is belangrijker dan
je eigen mening.

3. Jij bent niet jouw mislukkingen

Falen is een omweg, geen doodlopend straatje. Het is tijdelijk, niet permanent. Falen is een leerervaring, geen persoon. Wentel je niet in je fouten. Versterk je mislukkingen niet. Corrigeer ze en ga verder.

4. Vraag geen perfectie van jezelf

driving-2732934_640

Zelfs de grootste topscorers schieten meer naast het doel dan erin. Het is niet realistisch om perfectie te verwachten, laat staan te bereiken. Bovendien verzwakt de drang naar perfectie je mogelijkheden om vooruit te gaan. Wie voortdurend over zijn of haar schouder kijkt naar wat er beter kon, kan zich niet focussen op de toekomst. Rijd niet terwijl je in de achteruitkijkspiegel kijkt. Kijk vooruit.

5. Kijk naar het grote plaatje van het leven

Zoom even uit op het landschap van je leven vandaag. Je bent deel van een groter geheel. Een ruimere blik helpt je om meer ontspannen om te gaan met je dagelijks leven.

Om zelfvertrouwen te ontwikkelen, moet je jezelf uiteindelijk als een uniek wezen zien. Je hebt waarde op jezelf. Ongeacht wat anderen zeggen of denken.

Nu hoor ik graag welke tip voor jou het belangrijkst is: dat kan via de reactiemogelijkheid hieronder. Ontdek ook de 9 dingen die zelfverzekerde mensen nooit doen.

Auteur: Wim Annerel

3 reacties

bicquet
naar het grote plaatje kijken is niet evident, tenzij je misschien een metafoor zou tekenen, waarin je bob 5 symbolen mag tekenen die tekenend waren voor dat leven (geen herinneringen, geen feiten)
22/05/18 21:40 REAGEER
TimV
Belangrijk voor mij is mezelf de toelating te geven om dingen te proberen die ook kunnen mislukken. Het hoeft niet perfect te zijn. Dat geeft een enorme rust en zelfvertrouwen.
Bedankt voor de tips, ze inspireren me!
22/05/18 22:29 REAGEER
rdckx
"Ik deed het beste wat ik kon met wat ik had." (bokser Joe Louis op het einde van zijn leven)
23/05/18 23:47 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels