Deel via

Sporten in het water: alle voordelen op een rijtje

Wil je graag fysiek actief zijn, zonder je lichaam te veel te belasten? Dan is sporten in het water een goed idee! Naast zwemmen zijn er nog een heleboel andere sporten die je in het water kan uitoefenen: aquagym bijvoorbeeld! Het water helpt je om je lichaamsgewicht te dragen, waardoor je je enkels, knieën en heupen veel minder belast. Tegelijk kan je wel elke spier van je lichaam trainen! Maaike van Sportdienst Gent zet de voordelen op een rijtje.

Aquagym is hip!

Aquagym is heel wat meer dan de klassieke watergymnastiek die je vast al kent. Tegenwoordig zijn er verschillende varianten, zoals:

  • zwemaquapilates,
  • aquacycling (fietsen in het water),
  • aquasculpt (krachttraining in het water),
  • aquazumba,
  • en zelfs aquapole (paaldansen (!) in het water).

Bij elke variant horen attributen die speciaal gemaakt zijn voor het water. Zo heb je ballen, noodles (lange schuimrubberen rollen), handschoenen, gewichtjes voor aan de enkels, maar ook steps en fietsen en noem maar op.

Je vindt vast wel een vorm van aquagym die bij je past!Het is een gemakkelijke en toegankelijke work-out en tussen alle variaties vind je vast en zeker eentje die bij je past! Aquagym is geschikt voor iedereen: jong en oud, zwangere vrouwen die in vorm willen blijven, sporters die moeten revalideren … én je maakt je oefeningen zo zwaar of intensief als je zelf wilt. Je kan je eigen tempo volgen en de muziek zorgt voor een gezellige en actieve sfeer.

Aquagym is goed voor je gezondheid en conditie!

De voordelen van aquagym zijn al meermaals aangetoond. Door wekelijks aan aquagym te doen, kan je je spieren verstevigen, je hartritme stimuleren en bloedsomloop verbeteren. Bovendien belast je je lichaam amper, waardoor het risico op letsels erg klein is tegenover bij een ‘grondsport’. Door de bewegingen in het water uit te voeren, voel je een bepaalde weerstand. Daardoor train je je spierkracht, maar voorkom je spierverrekkingen, verstuikingen en spierpijn. Je ondervindt bovendien bijna geen impact van de grond omdat het water de schokken dempt. Er zijn maar weinig tegenargumenten om aan aquagym te doen, maar als je twijfelt, praat je er het best vooraf over met je huisarts.

Aquagym maakt je blij!

zwem3Als je beweegt in het water, voel je je zo licht als een veertje. Het water draagt je en laat je je eventuele overtollige kilootjes eventjes vergeten. Daardoor word je natuurlijk al goed gezind! Maar het water heeft ook een kalmerende werking. Het zou ons doen terugdenken aan hoe het allemaal begon: warm en geborgen in de baarmoeder. Net zoals bij elke andere sport, komt er tijdens het beoefenen van aquagym ook endorfine, het gelukshormoon, vrij in je hersenen.

Door te sporten in het water, voel je je warm en geborgen.Het is bovendien een leuk ontspanningsmoment dat je samen met vrienden en vriendinnen kan beleven. Het groepseffect werkt stimulerend en geeft je zin om naar het zwembad te gaan. Je kan er samen bewegen, een beetje babbelen en genieten van de leuke deuntjes waarop je beweegt. Het enige wat je nodig hebt, is comfortabele zwemkledij en je bent vertrokken!

Nooit te laat om te leren zwemmen

Als volwassene is het niet evident om te leren zwemmen. ‘Waarom zou ik dat nu nog leren?’ Maar dan ben je op reis en wil je zo graag een baantje trekken of eens met de kleinkinderen gaan zwemmen. Wat houdt je nog tegen om toch te leren zwemmen? De sportdienst van Gent biedt elke zaterdagnamiddag zwemlessen aan voor volwassenen in zwembad Rooigem. Inschrijven voor de cursusreeks in september kan vanaf 16 juni voor Gentenaars en vanaf 18 juni voor niet-Gentenaars. Tijdens de eerste week van juli kan je ook in zwembad Strop terecht voor een avondcursus ‘leren zwemmen voor volwassenen’. Hiervoor kan je inschrijven vanaf 23 mei. Meer informatie hierover vind je terug op de website bij sportcursussen en ons zomersportaanbod. Neem zeker een kijkje in ons aanbod.

Samen sportief in Gent

zwem2sportdag 55+

Op donderdag 4 oktober 2018 organiseert de Sportdienst van Gent een sportdag voor 55-plussers in het prachtige sportcomplex Lago Rozebroeken, Sint-Amandsberg. Iedereen vanaf 55 jaar is welkom om aan tal van leuke en gevarieerde sportsessies deel te nemen. 

In het zwembad zullen vier activiteiten plaatsvinden:

  • Aquapilates: tijdens deze sessie ligt de focus op het verstevigen van de diepe buik- en rugspieren, de onderrug, het lichaamsbewustzijn en het evenwicht. Er wordt gewerkt met trage en gecontroleerde bewegingen.
  • Aquacycling: fietsen, maar dan in het water! Je gebruikt een ‘hydrobike’ voor een cardiovasculaire work-out.
  • Leren zwemmen: een ervaren lesgever leert je helemaal van nul af aan hoe je moet zwemmen.
  • Begeleid zwemmen: ideaal om je zwemtechniek eventjes op te frissen of te verbeteren.

Deze activiteiten kan je uiteraard combineren met andere sportsessies ‘op het droge’.

Kom jij ook?

Prijs?

10 euro voor de hele dag inclusief ontbijt, koffie en gebak
of 5 euro voor de voormiddag inclusief ontbijt
of 5 euro voor de namiddag inclusief koffie en gebak

Schrijf dit evenement alvast in je agenda!

Lijkt het je wel leuk om deel te nemen aan deze sportdag? Vul dan hieronder alvast je gegevens in. Sportdienst Gent zal later contact opnemen om je inschrijving te bevestigen.

Sportdienst Gent vraagt jullie mening!

Welke sporten zouden jullie graag uitoefenen op deze sportdag?  
Laat het ons weten via het contactformulier of door een reactie onderaan het artikel te plaatsen.

Ik wil deelnemen

1 reactie

brileo
Waarom zulke interessante gebeurtenissen nooit plaatsvinden in gemeenten die onbestaand zijn in Vlaanderen zoals Wemmel is een politische vraag? Nee ,zou niet moeten en toch is het zo!
25/07/18 15:24 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels