Deel via

Loop jij risico op osteoporose?

July 2018
Laten we beginnen met het goede nieuws. Osteoporose is steeds makkelijker op te sporen en te behandelen. Maar bij 60-plussers wordt deze stille ziekte nog onvoldoende gediagnosticeerd en behandeld. In België krijgen slechts 2 op de 10 patiënten een behandeling tegen osteoporose na een botbreuk (1). Met een tijdige opsporing en behandeling zorg je voor het behoud van je zelfredzaamheid en bewegingsvrijheid, ook op hogere leeftijd.

Doe de test in 1 minuut!

Doorbreek de stilte rond osteoporose (2,3)

Osteoporose betekent letterlijk ‘poreus bot’. Het is een aandoening die de botmassa vermindert en de structuur van het botweefsel verzwakt. Het gevolg? Minder sterke beenderen die snel breken.

Omdat patiënten niet altijd symptomen of pijn hebben door de aandoening, wordt osteoporose een stille ziekte genoemd. Zonder behandeling blijven de beenderen steeds brozer worden, tot in een latere fase van de ziekte een bot breekt.

Onlangs organiseerden we een korte enquête bij 60-plussers over osteoporose. Daaruit blijkt dat 41,8% van de ondervraagden de ziekte niet of niet goed kent. En slechts 11,3% van de ondervraagden hebben al over de ziekte gepraat met hun arts. Deze alarmerende cijfers tonen duidelijk aan dat er nood is aan veel meer informatie over deze stille ziekte.

3 tips om osteoporose te voorkomen(2,3)

shutterstock_383677336 [Converted]-01_1Tip 1: bewegen

Fysieke activiteit zorgt voor sterkere spieren en pezen die het bot aansturen. Het stimuleert ook de regerenatie van het botweefsel. Hiervoor hoef je geen marathons te lopen. Gewoon regelmatig wandelen zorgt er al voor dat jij en je botten ‘gezond’ blijven.

Tip 2: voeding

Voedingsmiddelen met veel calcium en vitamine D hebben een gunstig effect op osteoporose. Calcium zorgt dat het beendergestel zijn sterkte behoudt. Vitamine D stimuleert de opname van calcium en houdt beenderen en spieren sterk en gezond. Wetenschappers raden aan om 3 keer per dag verschillende types melkproducten te consumeren.

shutterstock_201735353-01Tip 3: een gezonde levensstijl

Stoppen met roken, weinig alcohol drinken en een gezond gewicht nastreven; het heeft allemaal een positieve invloed op het risico op osteoporose.

Duidelijke resultaten(2)

Een behandeling met medicijnen tegen osteoporose doet het risico op breuken gevoelig dalen. Enkele cijfers:

  • het risico op wervelbreuken daalt met 30 tot 70%,
  • het risico op niet-wervelbreuken zakt met 15 tot 20% en
  • het risico op heupfracturen neemt af met 40%.

Test jouw risico op osteoporose

shutterstock_553627831Op de website osteoporosenews.be van Amgen vind je meer informatie terug over osteoporose. Je kan er je risico op de aandoening laten inschatten op basis van de internationaal gebruikte test van de ‘International Osteoporosis Foundation’. In minder dan een minuut analyseer je de klinisch bewezen risicofactoren die aanleiding kunnen geven tot osteoporose en breuken.

Een positief antwoord op een vraag wil niet automatisch zeggen dat je osteoporose hebt of een groot risico loopt op breuken. De test overloopt de risicofactoren en bepaalt zo hoe groot jouw risico is. Print de test uit en bespreek de resultaten met je huisarts.

Doe de test!

 

Referenties:

  1. Prévention médicamenteuse des fractures ostéoporotiques, KCE reports, 2011.
  2. IOF, www.iofbonehealth.org/osteoporosis, laatst geraadpleegd op 16 mei 2018.
  3. Osteoporose Preventie, behandeling en farmaceutische zorg, N. Duquet, Farmaceutisch Tijdschrift voor België, juni 2014, APB.

V.U. n.v. Amgen - Telecomlaan 5-7, 1831 Diegem - BL-NP-162-0518-064796 - creatiedatum 16 mei 2018

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels