Deel via

Maak op tijd korte metten met je verliesposten!

May 2018
Het is perfect menselijk om moeilijk fouten toe te kunnen geven. Als je een slecht aandeel niet verkoopt, is dat een beetje hetzelfde als de weg niet willen vragen als je verkeerd gereden bent. Dat zegt Sam Hollander van Beursloper, die die les liever zelf ook veel eerder had geleerd. Niemand verkoopt graag een aandeel met verlies, maar het is wel noodzakelijk om dat snel te doen zodat je verlies de pan niet uit rijst.

Beleggen is leren

Een van de zaken die ik zo leuk vind aan beleggen, is dat het een constant leerproces is. Niet alleen valt er technisch gezien steeds iets bij te leren over hoe je belegt, maar ook bij de analyses van bedrijven steek je altijd wat op.

Een les die ik echter graag veel eerder had willen leren, was om verlies te nemen. Of beter, om verliezen veel sneller te nemen als ze nog klein zijn. Een zeer bekende zegswijze onder beleggers is ‘cut your losses and let your profits run’. Zeer goed advies dat je vaak in het begin van je beleggingscarrière al meekrijgt. Maar toch lijkt het bij iedereen (te?) lang te duren voordat je dat echt snapt.  

Een les die ik vroeger had willen leren: 
let your profits run (laat je winsten oplopen = bijhouden),
cut your losses (ontdoe je van je verliezen = verkopen).

Vaak zie je namelijk het tegengestelde gebeuren: aandelen met relatief kleine winsten van 30%-40% worden verkocht en aandelen met 20%-30% verlies worden bijgekocht, waarna de eerste verder stijgen en de laatste verder dalen. Dan worden wel eens de woorden van meesterbelegger Warren Buffett bovengehaald: ‘Wanneer een prijs zakt, betekent dat dat ik meer kan kopen van iets goeds’. Maar wie zegt dat het iets goeds is?

Niemand zal met opzet een aandeel kopen waarvan hij of zij denkt de prijs later zal dalen of dat minder waard is dan wat hij of zij ervoor betaald heeft. Maar anderzijds hoort aandelen kopen die in prijs dalen gewoon bij beleggen. Het is dus onmogelijk verliezen te vermijden, maar wat wel binnen je mogelijkheden ligt, is verliezen beperken.

Hoop is een slechte raadgever

Iets wat ik al vaak gehoord heb na dalingen van 60% en 70%, is: ‘Het belang is nu zo klein, ik laat het maar zitten, we zien wel wat ervan komt’. Deze beleggers begaan twee grote vergissingen. Ten eerste, wie zegt dat je verliezen moet goedmaken met hetzelfde aandeel? En ten tweede, bij 50% verlies moet je al een aandeel vinden dat verdubbelt om je verlies goed te maken. Bij een verlies van 80% moet dat aandeel al 400% stijgen. Ter verduidelijking de volgende tabel:

 vfbtabel

(afbeelding BizNews)            opgelopen verlies - vereiste winst om break-even te komen

Hierbij is ook de studie van Pacific Capital interessant, die aangeeft hoe lang het gemiddeld duurt om zulke verliezen te recupereren in de S&P500-aandelen. Ik zie geen reden waarom het sneller zou gaan voor wie meer in Europa en België belegt.

vfb2

(afbeelding BizNews)

En van een verlies van 100% kan je nooit meer wegkomen.

Ik begrijp dat verkopen met verlies niet aangenaam is. Volgens verschillende psychologische studies is de pijn van een verlies twee keer zo sterk als de vreugde bij een winst. Daarom nemen veel beleggers niet snel genoeg een verlies. Zolang ze niet verkopen, blijven ze hoop hebben. Maar hoop is een slechte raadgever.

De pijn van een verlies is twee keer zo sterk als de vreugde
bij een winst.
Hoewel de beurzen in het algemeen altijd wel terug opveren, geldt dat niet voor individuele aandelen. Ik moet niemand herinneren aan L&H of Dexia, en het hoeft zelfs zo erg niet te zijn, ook zonder failliet te gaan, blijven sommige aandelen jaren laag staan.

Het zit in de mens ingeworteld om moeilijk fouten toe te kunnen geven. Een slecht aandeel niet verkopen, is hetzelfde als de weg niet willen vragen als je verkeerd gereden bent (in het prenavigatietijdperk).

Maar wanneer is het tijd om te verkopen, en wanneer is een daling net een koopkans? Dat kan je enkel bepalen door de waarde van het bedrijf te kennen. Maar bij twijfel, neem dan het zekere voor het onzekere. Blijkt na extra studie dat je het toch aan het juiste eind hebt, dan kan je altijd terug aankopen!

 

Sam Hollanders, value belegger en uitgever van Beursloper.com

Auteur: VFB

0 reacties

Login Registreer

VFB

Vlaamse Federatie van Beleggers
Vlaamse Federatie van Beleggers
De Vlaamse Federatie van Beleggers vzw is een non-profit organisatie die individuele beleggers en beleggingsclubs op een onafhankelijke manier informeert over het beheer van financiƫle activa. De communicatie, informatie en vorming focust voornamelijk op aandelen. Meer info vind je op www.vfb.be

Meer artikels van VFB

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels