Deel via

Op uitstap naar Turnhout met de mailgroep Fotografie!

De mailgroep Fotografie heeft er hun eerste uitstap van hun nieuwe creatieve jaar opzitten. Daarvoor trokken ze met z'n allen naar Turnhout. Gelukkig waren de weergoden hen ditmaal wel goed gezind en konden ze onder een staalblauwe hemel van deze dag genieten. Lees hier hun prachtige relaas!

Uit in Turnhout

1

Dinsdag 8 mei. De plaats van afspraak was het Turnhoutse station dat dateert uit de neorenaissance van 1900. Het gezegde ‘Met het openbaar vervoer is altijd een beetje reizen’ werd er nog maar eens bewezen. Toen de rest van de groep om 11 uur aan het station vertrok, stonden her en der in het land nog een paar leden te wachten op bus of trein. Zij zouden hen pas later op de dag kunnen vervoegen.

Eerste halte: het begijnhof

2Het begijnhof in Turnhout is een van de Vlaamse begijnhoven die in 1998 opgenomen werden op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De ganse site was toe aan een grondige renovatie: De riolering werd volledig vernieuwd en de straatjes en pleinen werden heraangelegd. Toen wij er met de groep langskwamen, waren de werken bijna afgerond en was er toevallig net een televisieploeg aan het draaien. Een onverwacht evenement waardoor onze leden onmiddellijk dienst konden doen als figuranten. Een gelegenheid om, hoewel van ver, even in beeld te komen. Kijk maar even mee!

Op bezoek bij de hertogen van Brabant

3

De tocht ging verder richting het kasteel van de hertogen van Brabant. Het kasteel stamt uit de 12e eeuw, en werd herhaaldelijk verbouwd. Tegenwoordig is de rechtbank hierin gevestigd. In de vijver bij het kasteel staat een beeld van Najade, de godin van alle rivieren en bronnen, van de hand van Rik Poot. 

De hongerigen spijzen

De temperatuur was ondertussen al gestegen tot tegen de 30° en dat maakte dat alles wat trager vooruitging dan gepland. Hoog tijd dus om af te zakken naar Brasserie St-Joseph op de Grote Markt.

4We werden bijzonder hartelijk ontvangen door de charmante gastvrouw. Het interieur, volop in de sfeer van een authentieke bistro in Parijs, en de hoge zoldering zorgden voor de nodige verkoeling. Voldoende om de teleurstelling van sommigen dat we niet op het terras gingen zitten, vlot te doen verdwijnen. En de bijzonder lekkere maaltijd maakte ook zeker alles goed. Een kom aspergevelouté gevolgd door een flinke portie Vlaams stoofvlees met witloof, tuinkers en frietjes werden zonder uitzondering door iedereen sterk op prijs gesteld.

Een ingetogen moment

5

De collegiale Sint-Pieterskerk op het marktplein,de oudste kerk van Turnhout, was onze eerste bestemming van de namiddag. Een prachtige preekstoel, het hoogaltaar en mooie beeld- en schilderwerken trokken de aandacht. Het kunstig gebeeldhouwde koorgestoelte stond oorspronkelijk in de Priorij van Corsendonk. Er is ook een prachtig en uniek 16de eeuws drieluik te bewonderen.

Een gezellige afsluiter

6Vervolgens ging het naar de Gasthuisstraat, de voornaamste winkelstraat van Turnhout. Maar de hitte (ondertussen boven de 30°) begon langzaam haar tol te eisen zodat onze groep er meer en meer begon uit te zien als een lange sliert. Daarom hebben we een paar minder belangrijke programmapunten links laten liggen om ons rechtstreeks te begeven naar onze eindbestemming: de jachthaven. Ondanks de mooie jachten en prachtige uitzichten op het water, was het toch vooral het terras van het ‘Bootjeshuis’ dat de meeste aandacht trok.

Het was dan ook daar dat, moe maar voldaan, de dag werd afgesloten. Niets dan blije gezichten na een meer dan perfecte dag. En zoals een van de leden mooi verwoordde, werd aan de drie voornaamste vereisten voldaan: nieuwe dingen ontdekken, mooie foto’s maken, maar vooral de sociale contacten onderhouden. We kijken zeker al uit naar onze volgende uitstap.

7

Mentor HenLo wegens alle deelnemers

Alle foto's bekijken


Wil jij ook lid worden van de mailgroep Fotografie?

Neem eens een kijkje op hun website. Je vindt er alles terug over hoe je kan inschrijven.


 

 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels