Deel via

Oud of niet oud: dat is de vraag!

June 2018
De beeldvorming over ouderen is vaak niet positief. Nochtans beschikken senioren over veel levenservaring en wijsheid die ze aan jongeren kunnen doorgeven. Maar wanneer ben je nu écht oud? En welke pijlers bepalen het welzijn op je oudere dag? Het zijn een paar thema’s die de Nederlandse communicatiespecialist Alet Klarenbeek aanreikt. Peter Catthoor van Familiehulp woonde haar presentatie bij en pikte er enkele interessante inzichten uit.

Onlangs was ik aanwezig op het congres De helden van Kortom. Daar kwamen talrijke communicatieprofessionals uit de overheid en de socialprofit samen om te luisteren naar gastsprekers uit diverse domeinen. Een van de presentaties kwam van Alet Klarenbeek. Als communicatiespecialist heeft zij zich verdiept in communicatie en beeldvorming rond ouderen. Enkele van haar inzichten vond ik dermate interessant, dat ik ze hier graag deel.

Oud versus nieuw

senior-2642041_640Wanneer is iemand oud? Op zijn 65e? Of vanaf zijn 80e? Een uniform antwoord op deze vraag bestaat niet. Ik ken senioren die er op hun 82e fris en monter uitzien, wekelijks vele kilometers fietsen of in een partijtje tennis amper of niet te verslaan zijn. Ik ken ook mensen van 68 jaar die nauwelijks nog actief zijn, er letterlijk moe en afgeleefd uitzien of geen zin meer hebben om de herfst van hun leven nog mooi in te kleuren.

Veel hangt dus van de persoon zelf af. Toch ziet Alet Klarenbeek enkele opvallende verschillen tussen mensen die ouder zijn dan 80 jaar en de generatie tussen 65 en 80 jaar. Die laatsten behoren tot de babyboomgeneratie: ze willen vaak levenslang leren, blijven zelf veel initiatief nemen, hechten veel belang aan autonomie en beschikken vaak over een open geest. De huidige 80-plussers daarentegen hebben een meer vast maatschappijbeeld, zien zichzelf in een rol die anderen voor hen gekozen hebben, hebben weinig zelfontplooiing en denken meer collectief. Dat verschil in ingesteldheid uit zich duidelijk in consumptiegedrag en communicatiebeleving. Iets waar reclamejongens nu al gretig op inspelen. Ook op de digitale snelweg …

Babyboomers tussen 65 en 80 jaar hebben een totaal andere ingesteldheid dan de generatie ouder dan 80 jaar. 

Zes pijlers van geluk

Of mensen op een gelukkige en comfortabele manier oud kunnen worden, is volgens wetenschappelijk onderzoek afhankelijk van zes pijlers. Deze factoren zijn op verschillende manieren met elkaar verbonden. Zo spelen zij, elk apart en in combinatie met elkaar, een rol bij het lichamelijke en geestelijke welzijn van een oudere persoon. Concreet gaat het om:

  • De werking van de lichaamsfuncties
  • Het mentale welbevinden
  • Het dagelijks functioneren
  • De sociaal-maatschappelijke participatie
  • De zingeving van het leven
  • De levenskwaliteit

Hoe beter een persoon op elk van deze factoren scoort, hoe groter zijn geluk en welzijn. Zo is het uiteraard belangrijk dat je nog kan bewegen en mentaal gezond bent, maar het is ook sterk aan te raden om dagelijks actief te zijn en maatschappelijk betrokken te blijven.

familiehulp

Bron: https://mijnpositievegezondheid.nl

Deze inzichten past Familiehulp ook toe in zijn visie op ouderenzorg. Als voorbeeld verwijs ik graag naar onze dagverzorgingshuizen NOAH: Daar kunnen eenzame senioren overdag terecht voor boeiende activiteiten in leuk gezelschap. Op die manier brengen we bovenstaand model in praktijk: een uitstap naar NOAH zorgt voor sociaal-maatschappelijke participatie (ontmoeting en gezelschap), geeft zin aan de dag, activeert het dagelijkse functioneren (krant lezen, helpen bij het koken …) of prikkelt de lichaamsfuncties (wandelen, uitstapjes …).

Hoe beter iemand scoort op de 6 pijlers van geluk, hoe groter de kans dat hij of zij gelukkig en comfortabel oud wordt.

Jong en oud: hoe samenleven?

wheelchair-1629490_640Een ander interessant thema in de presentatie van Alet Klarenbeek was het contact tussen ouderen en jongeren. In Nederland hebben momenteel bijeenkomsten plaats die zich buigen over de vraag: ‘Hoe bevorder je intergenerationeel contact?’. De concrete aanleiding hiervoor is de documentaire Een nieuwe morgen van Kim Brand. De documentaire toont het Utrechtse verzorgingshuis Tuindorp-Oost, dat door bezuinigingen met steeds meer leegstand te maken krijgt. Tot de directie een list verzint: de lege woningen verhuren aan jongeren die een woning zoeken. Het samenbrengen van jong en oud levert alleszins boeiende en interessante televisie op. Neem hier een kijkje. 

Ondertussen toert de documentaire door heel Nederland. Telkens gaan organisaties, wetenschappers, zorginstellingen en ervaringsdeskundigen met elkaar in gesprek over de vraag hoe verschillende generaties met elkaar kunnen samenleven. En vaak blijkt dat daar voor alle partijen veel voordelen aan verbonden zijn.

In eigen land heeft Het Platform voor de Samenlevingsdienst een gelijkaardig initiatief ontwikkeld. Zij brengen jongeren tussen 18 en 25 jaar in contact met ouderen. Het doel is tweeledig: men wil de ouderen uit hun sociaal isolement halen en tegelijk jongeren helpen met hun persoonlijke ontwikkeling en hun integratie in de maatschappij. Het zijn alleszins boeiende projecten die het opvolgen waard zijn.

Meer informatie vind je op www.aletklarenbeek.nl.

Auteur: Peter Catthoor

6 reacties

huubderdeyn
Ik ben een voormalig danser-choreograaf-pedagoog en intussen net geen 70tig jaar. Mijn levensloop bestaat uit veel vallen en opstaan, van vroeg geboorte, over Co verstikking, naar ongevallen met zware gevolgen, tot bij twee CVA's (2016-2017), waar ik gelukkig bijna niets aan restletsels aan overhield. Ik ben nog zeer actief fysiek, ga veel zeilen op zee, beweeg veel, nam recent deel aan dansoptredens van een steengoede dansschool (Dancelot) in Brugge (4 optredens het voor bij WE (1-2-3 juni) en ben geestelijk ook erg creatief bezig. Mijn uitgangspunt is: doe de dingen waar je naar streeft ontstaan op en in het geëigende moment. In benoem deze benadering als "Mind in-Tens(t)ion" (C).... Elk fysiek gebeuren ontstaat vanuit je mentale aandrang! Zijn leidt je naar doen, en dan is doen, zi(j)n(s)-vol... . Huub Onzia Derdeyn
5/06/18 08:41 REAGEER
francienvereecken
Ik ben 80, zeer actief op geestelijk en lichamelijk gebied. En een gezonde levensstijl. Echt niet saai!!
Veel interesses, reizen, uitstappen enz,
Alles hangt af van de gezondheid en ook de financiële toestand.
Een goede raad:: bezig blijven en dan tevreden zijn dat we oud mogen worden.
5/06/18 09:54 REAGEER
Camilla
Ik ben 83 j, sukkel wat met stappen voor 't ogenblik , ook kan ik niet meer fietsen, maar ben nog in veel geinteresseerd.
Begin verleden jaar heb ik nog een schilderij tentoonstelling gegeven.
Ik lees graag, werk met de computer , dan het nieuws op TV en 1 of 2 programma's zien, o a
Terzake en Vranckx of documentaires, enz...
Ik kom tijd te kort.
Camilla Steen
5/06/18 16:05 REAGEER
Hugoo
Ik durf hier niets vertellen, want ik word volgende week pas 65.
Voor die verjaardag krijg ik een quad...
5/06/18 16:29 REAGEER
Antimoon
Inderdaad, ik zie veel jongeren van 20 of 30 die al wreed oud lijken.
En als er ergens een feestje is, zijn het die van royaal boven de vijftig die het eerst de beentjes uitslaan.
De rest hangt wat rond...
9/06/18 20:34 REAGEER
pebbel
ik ben 67 jaar ga elke week gaan fietsen met okra en ook turnen en dansen line dans
ben ook nog vrijwilligster in verzorgingstehuis 2 voormiddagen hoop dit nog allemaal lang te mogen doen.
10/06/18 18:57 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels