Deel via

Dien je belastingaangifte veilig online in dankzij itsme®!

June 2018
Een van de ambities van het regeerakkoord Vlaanderen Radicaal Digitaal is om tegen 2020 alle transacties met de overheid digitaal te laten verlopen. Dat wil zeggen dat je via het internet toegang krijgt tot alle overheidsportalen. Wil je een nieuwe identiteitskaart aanvragen, je pensioenplan raadplegen of je belastingsaangifte invullen? Dat kan vandaag al simpelweg via het internet. Josse en Frederick van BEEGO leggen je uit hoe.

beegoEenvoudige identificatie

Om het mogelijk te maken officiële documenten online in te vullen of te raadplegen, is de grote uitdaging het veilig identificeren van de gebruiker. Daarvoor is er ondertussen een lijst aan mogelijkheden: zo kan je je bijvoorbeeld met tokens en kaartlezers identificeren. Tegenwoordig kan dat ook heel eenvoudig met een app op je smartphone, genaamd Itsme®. Meer en meer banken en andere online toepassingen maken al gebruik van de app, zodat we binnenkort de wirwar aan kaartlezers (die regelmatig haperen) en wachtwoorden achterwege kunnen laten.

Wat is itsme®?

Itsme® is een app op je smartphone waarmee je eenvoudig kan inloggen, registeren en betalingen ondertekenen via het internet. De bedoeling is om op een makkelijke en toch veilige manier je identiteit te garanderen bij online toepassingen.

itsma

Het enige dat je nodig hebt, is een smartphone. Na de eenmalige registratie heb je enkel nog de gratis itsme®-app nodig en je 5-cijferige pincode, die je zelf kiest. Als je telefoon de functie ondersteunt, kan je zelfs aanmelden met behulp van je vingerafdruk.

Itsme® is een initiatief van Belgian Mobile ID, een consortium van 4 Belgische grootbanken (Belfius, BNP Paribas, ING, KBC) en de Belgische netwerkoperatoren (Orange, Proximus en Telenet). Het initiatief krijgt steun van de overheid. Je kan er dus ook bij alle overheidsportalen mee terecht (Tax-On-Web of MyPension, bijvoorbeeld).

Hoe veilig is het?

Met itsme® kan je op je beide oren slapen.

  • Drievoudige beveiliging: de itsme®-app werkt enkel met de juiste combinatie van je smartphone, je persoonlijke simkaart en zelfgekozen code. Al deze elementen zijn noodzakelijk om in te loggen via itsme®. Je code zal dus enkel werken op je smartphone met je eigen simkaart waarmee je voor het eerst registreert in de app.
  • Jij behoudt de controle: elke toepassing geeft bij het aanmelden weer welke gegevens ze van je nodig hebben. Jij beslist of je hier al dan niet mee akkoord gaat.
  • Europese privacynormen: itsme® leeft de nieuwe GDPR-wetten strikt na.
  • De interacties zijn versleuteld: Alle trafiek gebeurt versleuteld over het netwerk van de mobiele operatoren die aan deze app meewerken.

Waarom itsme® gebruiken?

De belangrijkste reden om met itsme® aan de slag te gaan is de gebruiksvriendelijkheid, terwijl je gerust bent dat het veilig is. Zo heb je geen nood meer aan een (vaak niet-werkende) eID-lezer, en ook de kaartlezer voor je bank wordt overbodig. Het enige dat je nog nodig hebt zijn je gsm en je 5-cijferige code. Itsme® kan je dus geweldig wat digitale hoofdpijn besparen!

Hoe gaat het in zijn werk? Volg vier eenvoudige stappen:

Aanmelden met je bankkaart en kaartlezer:

beegoitsme

Aanmelden met je eID-kaart en kaartlezer?

Eenmaal je een itsme®-account hebt aangemaakt, kan je makkelijk inloggen door de itsme®-optie aan te klikken.

itsme

Veiligheid eerst!

Iedereen begrijpt ondertussen dat het internet een aantal gevaren inhoudt. Zeker als we meer gevoelige info, zoals bankzaken en belastingaangiften, over het internet gaan versturen is veiligheid een absolute prioriteit. Itsme® slaagt erin uiterst gebruiksvriendelijk te zijn zonder compromissen te sluiten op het vlak van veiligheid.

Een kleine kanttekening: omdat voorlopig enkel de grootbanken Itsme® ondersteunen, heb je nog wel één keer je kaartlezer nodig om itsme® te installeren als je bij een andere bank bent aangesloten.

 

Josse en Frederick van BEEGO

beego_basis_opwit_small2Wil je graag begeleiding en extra uitleg om de itsme®-app te installeren? De studenten van BEEGO komen graag bij je thuis om samen het installatieproces te doorlopen! 

Woon je niet in Antwerpen? Maak dan een afspraak in een BEEGO-hotspot in Antwerpen Nieuw Zuid op 03 434 44 44 of op www.beego.be

Auteur: BEEGO

3 reacties

quickbase
krijg itsme niet klaar langs windows (ook op gsm heb ik windows)
René
19/06/18 09:40 REAGEER
BeegoNick
Beste René

Onze excuses voor deze late reactie. De "it's me" applicatie werkt op een toestel dat voorzien is van IOS (iphone) of Android. Windows smartphones worden niet ondersteund door de applicatie.
Als je op de hoogte wil blijven over eventuele infosessies over onderwerpen als dit kan je onze facebook pagina volgen die je terug vind op de volgende link: https://www.facebook.com/beegodigitalehulp/

Je kan ook onze website in het oog houden om eventuele infosessies te volgen:
https://beego.be/groepsles/

Met vriendelijke groeten
Nick van Beego
28/08/18 12:51 REAGEER
philippevanhuyck
Bij het registreren via Eid, omdat mijn bank niet tussen de deelnemers staat, moet een programma op de PC geïnstalleerd worden hetwelk echter niet beschikbaar is voor mijn besturingssysteem. Leve Mac en MS dus, de rest doet veel ontwikkelwerk maar blijft wel in de kou staan.
19/06/18 09:50 REAGEER

Login Registreer

BEEGO

Slimme studenten
Slimme studenten
Om ervoor te zorgen dat iedereen digitaal mee is, stuurt BEEGO IT-studenten aan huis om mensen te assisteren in de digitale wereld. Dit kan gaan van uitleg geven over smartphones tot complexe computerproblemen oplossen maar ook de installatie van bijvoorbeeld een nieuwe printer. Kijk snel op www.beego.be en ontdek of BEEGO in uw regio actief is. Meer info op 078 485 400 of www.beego.be.

Meer artikels van BEEGO

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels