Deel via

Dit is hoe jij jezelf (on)gelukkig maakt

Dit artikel van lifecoach Wim Annerel zal je waarschijnlijk moeilijk verteren. Ben je klaar om schoorvoetend zijn gelijk toe te geven? Want hier komt een uitspraak die je aan het denken zal zetten. En dat denken leidt mogelijk naar een andere levenshouding. En die houding naar meer geluk!

Oké, hier komt het:

Wat ons leven het meest verpest, is het beeld in ons hoofd van hoe het zou moeten zijn.Wat een waarheid! Denk maar eens aan een recente moeilijkheid in je leven. Als je heel eerlijk bent met jezelf, dan zal je merken hoe het beeld in je hoofd van hoe de dingen zouden moeten zijn, in grote mate heeft bijgedragen aan de ellende.

Hoe het zou moeten ...

We hebben allemaal een idee van de manier waarop we denken dat ons leven zou moeten verlopen. Maar in de praktijk draait het leven vaak helemaal anders uit. En ‘het leven’ kan je vervangen door ‘je partner’, ‘je kind’, ‘je werk’ …

calves-540519_640Je gaat bijvoorbeeld even een brood halen bij de bakker. Maar daar aangekomen zie je dat er een lange rij wachtenden voor jou staat. ‘Dat zou niet mogen’, denk je misschien ongeduldig en boos, ‘ze zouden iemand extra in dienst moeten nemen of zich wat beter organiseren.’ Maar je kan het ook zien als een opportuniteit om even te relaxen en te babbelen. De rij zal toch niet magischerwijze verdwijnen.

Uiteraard mag je toekomstgericht zijn, maar niet gefixeerd. Plan voor de toekomst, maar maak je er niet voortdurend zorgen over. En als niets volgens plan verloopt, laat het van je afglijden zoals water van een eend. Bekijk het als een nieuwe opportuniteit, niet als een mislukking.

Probeer je los te koppelen van de resultaten in je leven. Want jezelf vastklampen aan een specifieke uitkomst, leidt ertoe dat je niet gelukkig kan zijn in het huidige moment. Je leven is namelijk wat er nu gebeurt. En het is geen verhaaltje dat je jezelf vertelt in je hoofd.

Is je leven wat je ervan verwacht?

We hebben allemaal doelen en ambities die we willen realiseren op verschillende momenten in ons leven. Zo zijn er van die mijlpalen voor veel mensen: rond een bepaalde leeftijd wil je werk vinden, trouwen, kinderen krijgen, met pensioen gaan … We hopen ook om te leven in een bepaalde buurt en een bepaalde levensstijl aan te houden.

stress-2883648_640Maar ondanks onze inspanningen verloopt het leven niet altijd zoals verwacht en opportuniteiten komen zich niet zomaar presenteren. Als we ons dan verslagen en machteloos voelen, is dat omdat we denken in ‘zou moetens’ of ‘moetens’. Zoals ‘ik zou nu een diploma moeten gehaald hebben’, ‘ik moet slanker zijn’, ‘ik moet een relatie hebben met iemand met dezelfde muzikale smaak als ik.’ Alsof we nog niet genoeg druk ervaren van de maatschappij, oefenen we nog extra druk uit op onszelf …

Hoe je je kijk en je leven verandert

Stel dat je wat flexibeler kon zijn in je denken en het beeld in je hoofd kon veranderen: ‘Het zou tof geweest zijn als ik mijn diploma had gehaald, maar ik had andere prioriteiten en dat is oké.’ Merk je hoezeer dat de druk verlicht?

Probeer wat flexibeler te zijn in je denken en verander het beeld van wat 'zou moeten' in je hoofd.Het zou fijn zijn als ik nu in een relatie zat, maar het is oké om single te zijn.’ Eenmaal je je gedachten verandert, begin je je anders te gedragen en wordt je mindset minder rigide. Misschien ben je zelfs minder angstig of minder depressief.

holidays-2715026_640Het beeld in je hoofd veranderen, betekent niet dat je je normen moet verlagen: het gaat om je goed voelen bij plan B en jezelf openstellen voor een wereld van opportuniteiten waarvan je niet wist dat die bestond.

Als je stopt met te denken in beperkingen, krijg je een heel ander leven. Niet dat leven dat je vooropgesteld had, maar een andere, heerlijke, versie. Open je leven voor nieuwe mogelijkheden. Wees flexibel. En geniet.

Wil je jezelf nog gelukkiger maken? Ontdek dan hier 20 wetenschappelijk bewezen manieren om gelukkiger te zijn.

Auteur: Wim Annerel

3 reacties

Nin3105
Heel juist ! ik herken mij er in en eigenlijk als je teveel alleen bent denk je teveel na en ga je alles in vakjes steken wat zeker niet mag ! ik heb mezelf beloofd dat ik ga veranderen en de eenzaamheid doorbreken door mij aan te sluiten in een vereniging zo dat ik een doel heb en opener ben voor alles.
19/06/18 09:58 REAGEER
Spartakus
Wat interessante literatuur:
Wayne Dyer: Niet morgen maar nu
J. Krisnamurti: spititueel leraar, verschillende publicaries
Dale Carnegie: How to stop worrying and start living
Opmerking van mij:
Mensen leven in het verleden of/en in de toekomst. Doet mijn hond niet en is zeer gelukkig.
19/06/18 12:54 REAGEER
Hugoo
Ik snap er niks van. Wat een geluk heb ik...
19/06/18 20:46 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels