Deel via

In nood of ziek op reis?

June 2018
Als je je vakantie aan het plannen bent, denk je in de eerste plaats allicht aan ontspanning en leuke uitstapjes. Gelijk heb je! Maar het loont ook de moeite om even stil te staan bij onvoorziene problemen, zodat je weet wat je te doen staat als je toch zoveel pech zou hebben eenmaal je in het buitenland bent.

Een noodsituatie op reis?

ambassadeAls je op reis in een noodsituatie terechtkomt, kan je aankloppen bij de Belgische ambassade in de hoofdstad van je vakantiebestemming. Je kan er bijvoorbeeld terecht als je hulp nodig hebt bij ernstige ziekte, diefstal, een arrestatie, als je het slachtoffer bent van een misdrijf of je paspoort verloren bent.

Maar wat als er geen Belgische ambassade is? Sinds 1 mei 2018 kunnen alle EU-burgers die in een land buiten de Europese Unie in nood verkeren, voortaan terecht bij elke ambassade van een EU-lidstaat als hun eigen land er niet diplomatiek vertegenwoordigd is. (Foto: Belgische ambassade in Londen © N Chadwick, Creative Commons Licence.)

Voorbeeld
Nederland is in Cambodja niet diplomatiek vertegenwoordigd. Een Nederlander die daar in de problemen komt, kan dus niet terecht bij een ambassade van zijn eigen land, maar hij kan bijvoorbeeld wel naar de Duitse of Franse ambassade gaan.

EU-burgers worden dus voortaan overal in de wereld gelijk behandeld.

Meer info over noodsituaties in het buitenland?

Ziek op reis?

Je bent op vakantie in de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland

ezAls je op vakantie gaat naar een andere lidstaat van de EER* of Zwitserland, vergeet dan vooral je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) niet. Met die kaart bewijs je dat je ziekteverzekering in orde is en kan je onverwachte medisch noodzakelijke zorg ter plaatse (volledig of gedeeltelijk) terugbetaald krijgen. De reden van je verblijf (vakantie, studies, werk, enz.) speelt geen rol. De kaart is echter niet geldig als je naar het buitenland gaat met als doel geneeskundige zorg te krijgen.

Vraag een paar weken voordat je vertrekt de EZVK aan bij je ziekenfonds voor elk gezinslid dat mee op vakantie gaat. De kaart is gratis voor iedereen die bij een ziekenfonds is aangesloten. De EZVK is geldig tot het einde van het volgende jaar. Vertrek je voordat de officiële kaart is aangekomen? Dan krijg je een voorlopig attest mee.

Hoe ga je te werk?
  1. Toon je EZVK aan de zorgverlener die je behandelt. Hij of zij zal je een attest geven. In bepaalde gevallen zal je aan de zorgverlener enkel het remgeld moeten betalen. In dat geval hoef je verder niets meer te doen.

  2. PIXNIO-208503Geef het attest aan een ziekenfonds van het land waar je verblijft en vraag om het bedrag terug te betalen waarop je recht hebt. Je wordt terugbetaald volgens de tarieven van het land waar je verblijft. Dat bedrag zal dus verschillen van land tot land. Als je naar huis terugkeert zonder dat je ter plaatse terugbetaling hebt gevraagd, geef dan de originele facturen en/of het attest aan je ziekenfonds. In principe zal het ziekenfonds je volgens de buitenlandse tarieven terugbetalen, tenzij je vraagt om dat volgens de Belgische tarieven te doen.

Heb je je EZVK niet bij? Vraag dan aan je Belgische ziekenfonds om een vervangend attest op te sturen. Gebruik dat attest op dezelfde manier als de EZVK.

Als je behandeld wordt in een privéziekenhuis, kan je de EZVK niet gebruiken. Dan moet je de factuur zelf betalen en ze nadien indienen bij je ziekenfonds. Daar zullen ze onderzoeken of je recht heeft op terugbetaling. Dat gebeurt altijd op basis van de Belgische tarieven.

*Landen van de EER zijn: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, IJsland, Italië, Hongarije, Kroatië, Letland, Liechtenstein , Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Je bent op vakantie buiten de EER

Op deze pagina van het RIZIV kan je de regels terugvinden om medische zorg te krijgen in een land buiten de EER.

Auteur: Theo Lansloot

0 reacties

Login Registreer

Theo Lansloot

Na een lange carrière in de Belgische buitenlandse dienst, is Theo Lansloot nu ambassadeur op rust. Hij is een specialist in internationale politiek, en de EU in het bijzonder, en volgt de verhoudingen tussen Vlaanderen en Nederland op de voet.

Meer artikels van Theo Lansloot

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels