Deel via

Bespaar op je woonlening dankzij deze tips!

Voor de meeste mensen is een woning de grootste aankoop die ze ooit zullen doen. Toch lijkt onderhandelen over je woonlening minder vanzelfsprekend dan onderhandelen op de wekelijkse buurtmarkt. Het loont wel de moeite, want zonder te veel moeite te moeten doen, kan je duizenden euro’s besparen op je hypotheek. Topcompare zet de gouden tips op een rijtje.

1. Onderhandel over de rentevoet

interest-rate-149879_640De kostenpost waaruit je de grootste besparing kan halen, is de rentevoet van je hypotheek. Soms lijkt het of die rentevoet bij iedere bank rotsvast staat, maar dat is zeker niet het geval: er is vaak nog ruimte voor onderhandeling. Dat een klein verschil toch al kan lonen, bewijst het volgende voorbeeld. Op een woonlening van € 250.000 met een rente van 2% en een looptijd van 20 jaar, zou je iedere maand € 1.263 betalen, waarvan € 413 interesten. Dat is over 20 jaar tijd € 53.015 aan interesten. Weet je de rentevoet echter naar 1,90% te onderhandelen - een verschil van slechts 0,10% - dan dalen je maandelijkse kosten naar € 1.250, ofwel een totaal van € 50.235 aan interesten. Toch een verschil van bijna € 2.800.

Vergelijk dus zeker de offertes van verschillende banken, en wees niet bang om met een beter aanbod naar je bank te gaan om zo een sterke onderhandelingspositie te hebben.

2. Onderhandel over je verzekeringen

Als je een hypothecair krediet afsluit, verplichten de meeste banken je om ook een brandverzekering af te sluiten, meestal eentje die ze zelf aanbieden. Hoewel dat misschien administratief makkelijk is, hap je beter niet te snel toe: andere financiële instellingen bieden wellicht een gunstigere premie aan. De bank kan je niet verbieden elders een brandverzekering af te nemen, maar ze kunnen wel voorwaarden stellen met betrekking tot de rentevoet. Zo kan je bij sommige banken enkel die lagere rentevoet krijgen als je er ook een brandverzekering afneemt.

Als je elders je verzekeringen afsluit dan bij de bank, let dan op dat je niet naast die voordelige rente grijpt, waardoor je lening toch duurder uitkomt.insurance-1987848_640Dat geldt overigens ook voor je schuldsaldoverzekering, een verzekering die je partner of andere erfgenaam beschermt in het geval dat jij overlijdt voordat het geleende kapitaal volledig is afgelost. Ook deze verzekering kan je bij een andere aanbieder afsluiten, maar let dan goed op of je niet naast een voordelige rente grijpt.

3. Splits roerende en onroerende goederen

Soms staan in een woning nog een aantal spullen die technisch gezien niet tot het onroerend goed behoren: denk bijvoorbeeld aan gordijnen, decoratie, tuinmeubilair, verwarmingskachels, en nog veel meer. Omdat je enkel registratierechten betaalt op onroerend goed, kan het nuttig zijn onroerende en roerende goederen op te splitsen. Dat kan honderden euro’s in registratierechten schelen.

4. Bekijk de optie van een hypothecaire volmacht

mortgage-149882_640 (1)Als je een woonlening afsluit, vraagt de bank altijd om een waarborg voor het geval dat je onverhoopt de lening niet kan terugbetalen. Die waarborg is doorgaans je huis en hiervoor sluit je een hypotheek af. Als je de geleende som toch niet kan terugbetalen, heeft de bank recht op het resterende verschuldigde bedrag uit de verkoop van je huis.

Je kan je bank echter ook vragen om (een deel van) de hypotheek om te zetten in een hypothecaire volmacht. Op die manier geef je als lener de bank volmacht om een hypotheek te nemen, maar dan enkel op het moment dat die dat nodig acht. Er wordt dus nog geen hypotheek gevestigd, maar de bank kan dat bij wanbetaling wel doen.

Als je een deel van de hypotheek kan omzetten in een hypothecaire volmacht, betaal je veel minder.Je betaalt veel minder voor een hypothecaire volmacht dan voor een hypotheek, omdat de registratierechten en hypotheekrechten beduidend lager zijn. Voor de bank heeft het echter nadelen: omdat je woning niet langer als onderpand dient, heeft de bank minder financiële zekerheid. Ze zal dus niet zomaar toestaan om zich enkel in te dekken met een hypothecaire volmacht. Je zou wel met de bank kunnen overeenkomen dat bijvoorbeeld 20 procent van de lening wordt omgezet. Dat levert al snel honderden euro’s op.

Ben jij al op de hoogte van de nieuwe registratierechten?

Onlangs zijn er nogal wat dingen veranderd omtrent de registratierechten in Vlaanderen. Vroeger betaalde je een verschillend percentage registratierechten naargelang het kadastraal inkomen, namelijk 5% voor woningen met een kadastraal inkomen van maximum € 745 (klein beschrijf) en 10% voor andere woningen (groot beschrijf). Nu is er sinds 1 juni nog maar één tarief van 7%, dat geldt als het gaat om je enige woning en als je er binnen de 2 jaar intrekt. Houd hier dus rekening mee als je een woonlening afsluit.

Ook geldt er een nieuw ‘abattement’, een vermindering op de registratierechten. Nu is er een vrijstelling van registratierechten op de eerste schijf van € 80.000 voor bescheiden woningen onder de € 200.000 (een korting van maximaal € 5.600). Ten slotte houdt de nieuwe regeling in dat iedereen die binnen de 5 jaar na aankoop van een woning een grondige groene renovatie doorvoert, geniet van een nog voordeliger registratietarief van 6%. Bij een bescheiden woning van maximaal € 200.000 krijg je nog een extra vrijstelling van € 4.800. Heb je een handje financiële hulp nodig om zo’n renovatie door te voeren? Door te vergelijken vind je de goedkoopste renovatielening.

Dit artikel werd geschreven door TopCompare.be.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels