Deel via

EU laat 18-jarigen gratis reizen, maar wat dan met kinderen in armoede?

De Europese Commissie biedt binnenkort 15.000 jongeren van 18 jaar een gesubsidieerde treinreis aan, waarbij ze 4 landen mogen bezoeken om Europa beter te leren kennen. Leuk initiatief, zou je denken, maar ondertussen vangt columnist Jan Schils ook negatieve commentaren op uit de publieke opinie en verschillende media. Worden de miljoenen kinderen die in de EU onder de armoedegrens leven, hiermee koudweg in de steek gelaten?

#DiscoverEU

Tussen 9 juli en 30 september kunnen 15.000 Europese 18-jarigen met een speciaal treinticket door maximaal vier Europese landen reizen. Voor eten, drinken, slaapgelegenheid etc. moeten de deelnemers wel zelf nog zorgen. Om geselecteerd te worden, moeten kandidaten de reis die zij willen maken, beschrijven en quizvragen oplossen over het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed en de jongereninitiatieven van de EU. Volgens de toegepaste EU-verdeelsleutel zijn er ook 333 tickets gereserveerd voor jonge Belgen. 

333 jonge Belgen krijgen deze zomer de kans om gratis door Europa te reizen. Sympathiek of omkoperij?Door andere landen te bezoeken, kunnen jongeren hun kijk op de wereld verrijken en leeftijdgenoten, andere culturen en gewoonten leren kennen. De Commissie wil 15.000 kersverse EU-leden dan ook laten proeven van zo’n belangrijk leermoment. Jongeren kunnen hun kans wagen voor zo’n felbegeerd treinticket samen met maximum 4 vrienden, of ze kunnen zich alleen inschrijven.

Tweede kans

train-3228592_640Nu heeft dit plan van de Commissie pas rijkelijk laat publiciteit gekregen, waardoor het waarschijnlijk voor heel wat belangstellenden te laat werd gelanceerd. Maar niet getreurd, voor wie toch nog graag meedingt naar een ticket, organiseert de Commissie dit najaar een tweede ronde. Daarvoor zullen in totaal 5000 gratis tickets beschikbaar zijn, waarvan ruim 100 voor Belgische kandidaten.

Voor dit proefproject werd een bedrag van 12 miljoen euro opzijgelegd. Als het een succes blijkt te zijn, wil de Commissie dit systeem van gratis treinreizen elk jaar herhalen. De verantwoordelijke Europese commissaris voor deze actie, Tibor Navrasics, spreekt van een ‘geweldige kans voor jongeren om Europa te verkennen op een wijze waar geen enkele documentaire of geen enkel boek tegen op kan’. Als de EU en het Europees Parlement akkoord gaan, wil hij de komende zeven jaar nog meer geld voor dit project uittrekken.

Gemengde gevoelens

Het reisplan is in de EU-landen en in het Europees Parlement in Straatsburg met gemengde gevoelens ontvangen. Critici menen dat het ten koste gaat van de belastingbetalers en dat de Commissie de jongeren op die manier wil omkopen en hersenspoelen om voorstander van Europa te zijn. Het zou de bedoeling zijn om zo een nieuwe generatie pro-Europese jongeren klaar te stomen door hen de ‘diversiteit’ en de ‘multiculturele samenleving’ door de strot te duwen.

Fanfarepolitiek

europe-1395916_640Europarlementslid Dennis de Jong van de socialistische fractie, van wie men zou verwachten dat hij voorstander is van de gratis reistickets, reageert bepaald niet enthousiast: ‘Dit lijkt op symboolpolitiek en fanfarepolitiek. Dit is een financieel heel dure en moreel een heel goedkope manier om een segment jongeren tot bondgenoot van Europa te maken en ze volgend jaar naar de Europese stembus te lokken.’ Volgens De Jong moet Europa juist proberen jongeren voor zich te winnen door een goed beleid te voeren in plaats van met dit soort halve omkoopmethoden. Hij denkt dat de Commissie de EU een stuk populairder zal maken bij de jeugd, als zij de hoge werkloosheidscijfers naar beneden haalt in verschillende regio’s en steden. 

Voor jongeren onder de armoedegrens zal een rondreis door Europa voor altijd onhaalbaar blijven.Daaraan zou men kunnen toevoegen dat het tijd wordt voor de Commissie om concreet op te treden ten voordele van de miljoenen kinderen die in de EU beneden de armoedegrens leven zonder uitzicht op een beter leven. De Commissie (en ook de lidstaten) publiceren jaarlijks harde cijfers over de kinderarmoede, maar daar blijft het dan ook bij. Er is geen sprake van dat dit fenomeen serieus door de politiek wordt aangepakt. En dan gaat het niet alleen om hele jonge kinderen, voor wie armoede een vanzelfsprekendheid is omdat ze nooit anders hebben gekend, maar ook om 12- tot 18-jarigen, die wel degelijk besef hebben van hun situatie. Voor deze categorie van 18-jarigen zal een rondreis door Europa voor altijd onhaalbaar zijn. Het zijn waarschijnlijk vooral de kinderen van de rijkeren die met vrienden en vriendinnen en/of met hun ouders Europa of de wereld al hebben afgereisd, die van dit speciale EU-programma zullen genieten. Daarom zou de Commissie ook eens moeten denken aan een dergelijk initiatief voor de kinderen die in de EU onder de armoedegrens leven en die nooit eens op vakantie kunnen gaan. Met enige vindingrijkheid en een dosis medemenselijkheid zou dat toch moeten lukken.

Auteur: Jan Schils

6 reacties

heli
De kinderen van die politici zullen gebruik maken van dit voorstel terwijl de kinderen uit de mindere klasse uit de boot vallen. Alles wat in Europa beslist wordt is afgestemd op de rijker families en de bedrijven.
2/07/18 16:49 REAGEER
Treibeltje
Heel juist gezegd , met alles is dat hier zo in Belgie.
3/07/18 11:12 REAGEER
elsvanbeveren
Ik ben het volkomen eens met wat heli oppert
2/07/18 18:38 REAGEER
josephvanbastelaer
De jeugd mag gratis Europa doorkruisen,wij 65 plussers moesten hun gratis abonnement inleveren,maar ja wij brengen niets meer op voor de staat .
3/07/18 11:49 REAGEER
hergersberg
niks anders dan omkoperij. De EU heeft deze jongeren nodig om promotie te maken voor hun systeem. Wij ouderen doorzien veel zaken en zijn te kritisch voor wat de EU parlementairen doen en laten. Ze zouden de jeugd weer beter leren werken want dat hebben velen verleerd en in Brussel het geld van de belastingbetaler wat bewuster beheren.
5/07/18 08:44 REAGEER
Patrick1954
Door de rijken armer te maken maak je de armen niet rijker...
28/08/18 18:47 REAGEER

Login Registreer

Jan Schils

Columnist
Columnist
Column Jan Schils
Week- en dagbladjournalist Jan Schils bericht en duidt al 30 jaar de Europese en Belgische economie en financiën. Onder meer voor transport, energie en milieu.

Meer artikels van Jan Schils

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels