Deel via

Wie zorgt er voor de mantelzorger?

June 2018
Wist je dat 1 op de 5 Vlamingen mantelzorger is? Niet zelden gaat het om mensen op oudere leeftijd of mensen met een druk gezinsleven. Die extra verantwoordelijkheid heeft gevolgen voor hun welzijn en gezondheid. Peter Catthoor van Familiehulp adviseert mantelzorgers om tijdig professionele hulp te durven vragen.

Mantelzorg: iets dat je overkomt

Mantelzorgers zijn mensen die op vrijwillige basis zorgbehoevenden verzorgen en ondersteunen. Vaak gaat het om de partner, familieleden of vrienden. In Vlaanderen is 1 op de 5 personen een mantelzorger, maar dat is zelden een bewuste keuze. Het is iets dat mensen overkomt, waar ze langzaam of sneller inrollen. Hun oudere moeder of vader kan niet meer volledig voor zichzelf zorgen, hun partner krijgt dementie, hun kind krijgt een ongeval en raakt gehandicapt …

Meer dan de helft van de inwonende mantelzorgers is ouder dan 70 jaar.eberhard-grossgasteiger-255502-unsplashMantelzorgers behoren vaak tot de ‘sandwichgeneratie’: 50-plussers die zelf nog een gezin hebben met studerende of inwonende kinderen, maar die tegelijk zorg dragen voor hun ouders. Die wonen op hogere leeftijd nog in hun eigen huis, maar kunnen toch niet meer alles zelfstandig. Daarnaast worden veel ouderen ook zelf mantelzorger voor hun partner, wanneer die begint te sukkelen met zijn of haar fysieke of geestelijke gezondheid. De leeftijd van mantelzorgers neemt zo de laatste jaren steeds toe. Op dit moment is al 53% van de inwonende mantelzorgers ouder dan 70 jaar.  

Als de mantelzorg te zwaar wordt

De meeste mantelzorgers ‘groeien’ in hun rol en nemen met de tijd steeds meer zorgtaken op zich. Maar wat in het begin vanzelfsprekend lijkt, blijft dat helaas niet altijd. De zorg wordt vaak zwaarder en complexer naarmate mensen ouder worden. En dat geldt zowel voor de persoon met de zorgbehoefte als voor de mantelzorger zelf.

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de mantelzorgers zich overbelast voelt. In complexe zorgsituaties loopt dat aantal zelfs op tot 40%. Die overbelasting kan zich op verschillende manieren uiten. Zo slagen sommige mantelzorgers er niet langer in om hun werk en de zorg te combineren, anderen krijgen emotionele problemen en fysieke klachten of botsen op financiële moeilijkheden. En dat leidt dan weer tot psychische stress en lichamelijke uitputting.

5 tips om ook voor jezelf te zorgen

Voor veel mantelzorgers is het dus heel belangrijk dat ze ook voldoende voor zichzelf zorgen. Familiehulp geeft je graag enkele tips:

  1. Blijf praten met familie en vrienden. Praten helpt om feiten en gevoelens te verwerken.
  2. Las regelmatig een adempauze in. Je hebt energie nodig als je zorg verleent. Kies een vast moment om even uit de zorgsituatie te stappen en je te ontspannen.
  3. Doe een beroep op je netwerk en kijk met wie je de zorg kan delen.
  4. Bewaak je eigen grenzen. Geef tijdig en duidelijk aan wanneer het jou te veel wordt. Leer nee zeggen.
  5. Durf om professionele hulp te vragen.

Dat laatste punt staat er zeker niet toevallig. Vanuit haar expertise in de thuiszorg ervaart Familiehulp dat veel mantelzorgers pas professionele hulp inroepen als het te laat is. Veel problemen kunnen echter sneller opgelost worden als de mantelzorger tijdig aan de alarmbel trekt.

Als mantelzorgers tijdig aan de alarmbel durven te trekken, kunnen problemen veel sneller opgelost worden.verzorgende3_thumbKathleen Frits, expert zorgbeleid bij Familiehulp: ‘Het is echt belangrijk om in een beginnende zorgsituatie van meet af aan steun te dúrven vragen. Veel mensen staan hier erg afwachtend tegenover. Ze zijn bang dat ze alles uit handen moeten geven. Maar dat is niet zo. Thuiszorgorganisaties ondersteunen wat wél nog kan en nemen enkel over wat moét. Elke zorgsituatie is anders en we houden rekening met alle betrokken actoren.’

‘Wij verzorgen “samen met” de mantelzorger, zodat de partner of het familielid zo lang mogelijk in de vertrouwde omgeving kan blijven wonen. Wij zorgen ook “voor” de mantelzorger. Een luisterend oor en een deugddoende babbel maken vaak een groot verschil.’

Een nieuwe website voor mantelzorgers

Mantelzorgers blijken vaak het bestaande aanbod aan professionele thuiszorg onvoldoende te kennen. Daarom werkt Familiehulp actief mee aan de website www.mantelzorgers.be, een handige site voor al wie info wil over het opnemen van zorg voor een naaste. Mensen met een zorgbehoefte en mantelzorgers kunnen er kennismaken met het ruime en diverse aanbod aan professionele zorg en ondersteuning. Daarnaast bundelt de website ook informatie voor lokale besturen, werkgevers en onderwijsinstellingen.

Auteur: Peter Catthoor

3 reacties

denbeste
Ik ben zelf ook mantelzorger en heb momenteel zelfs geen huishoudhulp met dienstencheques omdat ze bij het bureau geen hulp hebben momenteel.
De vaste die we hadden en goede hulp van hadden is helaas, zeker voor haar, aan een knieprothese toe en kan dus zeker al heel lang niet, hopelijk komt dat goed, in de eerste plaats voor haar natuurlijk.
Ik sta er dus helemaal alleen voor en kan zeker niet alles, mijn vrouw is dag en nacht aan de zuurstof wegens een longbacterie en kan dus helemaal niets meer.
Het stoort mij dus wel heel erg dat gelukszoekers hier wel geholpen worden en autochtonen die hier hun hele leven hebben bijgedragen hebben zomaar in de steek gelaten worden.
3/07/18 11:32 REAGEER
antonia
Dat is niet alleen in Belgie maar ook in Ndereland.Ik ben mantelzorger voor mijn schoonvader en ook voor mijn man.
Ik heb 1,5 jaar terug een tia-tje gehad omdat het me te veel werd.Schoonvader die toen nog zelfstandig woonde viel telkens op de grond.dus moest ik ook wel eens s'-nachts naar hem toe.ruim 7 km ver Mijn man kan niet meer lopen omdat hij een calium tekort had en ook nu heeft hij problemen met na denken en lichamelijk over de toillet plassen e.z.v.
voor huishoudelijke hulp ten eerste wil mijn man niemand in huis hebben ook geen wijkverpleegster laat staan iemand voor het schoonmaken. Hij vindt dan wordt er maar niet schoon gemaakt.IK denk zelf ik doe wat ik kan en anders doe ik het niet. ik ben 76 jaar dus vind het goed zo
3/07/18 14:22 REAGEER
brileo
Diegenen die beweren dat mantelzorg "vrijwillig" is zijn huichelaars want als U hulp vraagt dan heet het: beiden tesamen verdienen te veel! Als men in de Rand van Brussel woont laat de St.Michel U vallen want ge woont in Vlaanderen.Vraag aan OCMW, die komen u papieren ter invulling brengen en volgen niet op . Het ziet er zo uit :Regio Vlaanderen vraagt alle doktersbezoeken opnieuw te doen=regelen want de," blinden en handicap zijn bij ons niet gekend" niettegenstaande reeds Katzschaal en blindenhandicap voor de parkingkaart en dagverblijf. Dus geen communicatie tussen Brussel en Wemmel!!!
Antwoord uit Brussel in het frans aan de blinde dementerende linkerkant : oui vous etes handicape mais vous avez trop de rentrees . Daar is mijn inkomen bijgerekend, waarvan ze reeds elke maand bijna 40 euro aan RIZIV schenken, meer als ik vakantiegeld in Belgie krijg .
Toen ik verpleging deed komen voor bad was ook mijn man WOEST . Ik ook in mijn binnenste want ik moest horen en kuissen nadien.Dat ikzelf ook oud was ,dus moest het debit x2 zijn is toen niet opgekomen en OCMW heeft er ook niet aan gedacht.Na het overlijden van echtgenoot vroeg ik aan de pensioenen waarom van mij werd afgetrokken en niet van mijn echtgenoot was het antwoord van pensioenen :omdat gij de vrouw zo veel meer (+/-140 euro)kreeg dan de echtgenoot . Dat deze na belastingen nog 100 euro meer overhield raakte koude kleren.
Taxshift? Pensioenen vermeld deze afhouding zelfs niet op de pensioensfiche ! Anderen die vooraf betalen krijgen vermindering voor inkomstbelastingen. Zulke zwarte gaten noemt men ....creatief boekhouden! De ambtenaren van Vlaanderen willen hun superieuriteit bewijzen klaarblijkelijk ! Van Deurzen heeft mijn vraag lakoniek afgewimpeld met: federale zaak. Geeft geld aan mutualiteiten , ja deze die u 4x doen terugkomen omdat de dagopvang in tegenstelling met wat ze u zeiden, toch niet in orde was met papieren.en telt dat bij de gegeven zorg! Menselijkheid ? Administratieve rompslomp, creatieve boekhouding en Federale Zaak maken boven de hulp.
Als de inkomstbelasting van een koppel hoger is dan inkomsten van een maand dan missen wij die geen hypotheek kunnen aftrekken maar de huur en alle subsidies van anderen meebetalen een groot gat zo groot als de leegte van de mantelzorg
25/07/18 16:11 REAGEER

Login Registreer

Peter Catthoor

Familiehulp
Familiehulp
Een bijdrage van Peter Catthoor, redacteur en communicatiespecialist bij Familiehulp (www.familiehulp.be).

Meer artikels van Peter Catthoor

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels