Deel via

Facebook: Breng alle bekende gezichten veilig samen

Ben jij een fervente Facebooker of moet je je eerste stapjes nog zetten in deze gigantische vriendenkring? 's Werelds grootste sociale netwerk biedt je een heleboel mogelijkheden om online in contact te staan met je vrienden en familieleden, maar wees voorzichtig dat je niet te veel prijsgeeft over jezelf. Jef Belmans van BEEGO geeft je enkele nuttige tips.

Facebook? Wat is dat nu eigenlijk?

2000px-F_icon.svgJe hebt er ongetwijfeld al van gehoord, en als dat niet het geval is, dan zal je vandaag aardig wat bijleren over dit handige socialemediaplatform.

Facebook is een online platform dat de gebruikers, jou en je vrienden en familie, samenbrengt. Met meer dan 2,20 miljard maandelijks actieve gebruikers in 2018 alleen, is Facebook het grootste socialemediaplatform van het moment.

Denk even na over de berichten die je deelt op Facebook als je niet wilt dat iedereen die kan zien.Een Facebookaccount is en blijft gratis, voor altijd. Met zo’n account kan je een heleboel doen. Je kan bijvoorbeeld makkelijk contact maken met en privéberichten sturen naar vrienden of familieleden, een fotootje van jou en je geliefden posten zodat al je vrienden die kunnen zien, leuke spelletjes spelen, interessante groepen volgen, evenementen in je buurt ontdekken en ga zo maar door!

Opgelet: wat is Facebook niet:

 • Een privéplatform om allerhande wachtwoorden en persoonlijke informatie op op te slaan.
 • De perfecte plek om tweedehandsspullen te kopen of te verkopen. Al heeft Facebook wel een marktfunctie, namelijk Marketplace, zouden we die niet onmiddellijk aanraden omdat er weinig of geen controle wordt uitgevoerd op de producten die online worden geplaatst.
 • Een privédagboek waarop je ietwat gênantere gebeurtenissen kan bijhouden. Al je vrienden en zelfs onbekenden kunnen zien wat je op Facebook post, behalve als je dat aanpast in je privacy-instellingen.

Wat is Facebook wel:

 • Een sociaal netwerk om makkelijk contact te maken met vrienden en familie.
 • Een soort journaal van je dag; je kan er foto’s en berichten posten die je wilt delen met je vrienden.
 • Een makkelijke manier om gratis privéberichten te sturen naar je Facebookvrienden.
 • Een verzamelplaats van spelletjes die je alleen of met vrienden kan spelen.

Dataschandaal Facebook

Wat was er aan de hand?

zuckerMark Zuckerberg, oprichter en CEO van Facebook, werd onlangs vaak vernoemd in nieuwsberichten. Persoonlijke gegevens van meer dan 87 miljoen Facebookgebruikers kwamen zonder toestemming terecht bij het Britse data-analysebedrijf Cambridge Analytica, en dat is natuurlijk niet toegestaan. Het bedrijf gebruikte deze gelekte data, zoals wat de gebruiker leuk vindt en reacties op berichten, bijvoorbeeld om de presidentsverkiezingen in Amerika te beïnvloeden en zo kandidaat Donald J. Trump aan de overwinning te helpen. (Foto: (c) Guillaume Paumier, CC-BY)

Zijn er ook Belgische gegevens gelekt?

Ja, het bedrijf verzamelde de gegevens via de applicatie 'thisisyourdigitallife', die ook acht Belgen hebben gedownload. Via de Facebookgegevens van die Belgen heeft Cambridge Analytica de data van meer dan 60.000 Belgen kunnen bemachtigen. Consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft een groepsrechtzaak aangespannen tegen Facebook, en daarop hebben al meer dan 22.000 Belgen ingetekend.

De nieuwe privacywetgeving waarover we het in een vorig artikel gehad hebben, de GDPR, worden voorvallen als deze vermeden in de toekomst.

Tips and tricks

Post voor een aangepast doelpubliek

Wil je een foto of bericht op je tijdlijn plaatsen, maar wil je niet dat iedereen dat zomaar te zien kan krijgen? Kies dan voor een aangepast doelpubliek.

 1. Surf naar de startpagina van Facebook en log in.
 2. Bovenaan het nieuwsoverzicht zie je de optie om een bericht te plaatsen. Als je hierop klikt, verschijnt het volgende venster:bericht
 3. Bovenaan het venster kan je kiezen wat je wilt plaatsen (bericht, foto-/videoalbum of een livevideo, hier gaan we nu niet dieper op in)
 4. Je kan je bericht schrijven en vrienden ‘taggen’ door een apenstaartje (@) te typen, gevolgd door de naam (bv. @John Doe). Als je vrienden tagt, krijgen zij daar een melding van.
 5. Onderaan het kadertje kan je kiezen om het bericht op je nieuwsoverzicht of je verhaal te plaatsen. Op je verhaal kan je een tijdelijke foto zetten die na 24 uur verdwijnt.
 6. Als je daarnaast, zoals op de foto hierboven aangeduid, op het vakje rechts klikt (bij jou staat daar waarschijnlijk nog standaard ‘Iedereen’), verschijnt het volgende venster als je het volledig uitklapt:
 7. iedereenHier kan je kiezen met wie je je bericht/foto wilt delen:
 • Iedereen: Zoals de optie het zelf zegt: iedereen met of zonder Facebookaccount.
 • Vrienden: Dit zijn al je Facebookvrienden. Als je na het posten van je bericht/foto iemand toevoegt, kan ook hij/zij dit bericht zien.
 • Vrienden behalve: Als je deze optie kiest, kunnen al je vrienden het bericht zien, behalve diegene die je selecteert die het bericht niet te zien zullen krijgen.
 • Alleen ik: Dit maakt het bericht enkel zichtbaar voor jezelf. Het komt op je eigen tijdlijn te staan maar niemand behalve jij kan het bericht zien.
 • Specifieke vrienden: Met deze optie kan je een specifiek aantal vrienden selecteren die het bericht mogen zien.
 • Aangepast: Als je hierop klikt komt er een venster tevoorschijn waarin je heel specifiek kan selecteren met wie je je bericht wel en niet wilt delen. Daarnaast kan je ervoor kiezen om het bericht al dan niet weer te geven voor vrienden van getagde personen.

groepfb

Een groep aanmaken met vrienden of familie

Ben je op zoek naar een makkelijke manier om foto’s, berichten en andere posts te delen met familie of vrienden? Dan is een Facebookgroep starten misschien een idee!

 1. Links van de pagina vind je onder het titeltje ‘Verkennen’ een knop ‘Groepen’, klik hierop.
 2. Klik nu rechtsboven op de groene knop ‘Groep aanmaken’.
 3. Vul de volgende velden in het venster in:
  • Groepsnaam: Dit is de naam die je de groep wilt geven. Bv. familie
  • Personen: Hier typ je de namen van de personen die je wilt toevoegen aan de groep.
  • Privacy: De privacy bepaalt wie de groep kan zien en wie lid kan worden. Je hebt verschillende opties.

Een privébericht sturen

Wil je een privébericht sturen naar iemand die al dan niet tussen je vrienden staat? Dat kan met twee methodes:

Methode 1) Messenger

 1. Surf naar messenger.com en log in met je Facebookaccount.
 2. Nu komen in de linkse kolom al je recente conversaties tevoorschijn. Als je er nog geen hebt of je vindt de vriend met wie je wilt praten niet meteen terug, kan je bovenaan de linker kolom zoeken naar vrienden om een conversatie mee te starten.
 3. Onderaan de pagina kan je je bericht typen en verzenden doe je door op de ‘entertoets’ op je toetsenbord te drukken. Je kan ook foto’s, stickers en meer sturen door op de icoontjes rechts van het berichtveld te klikken: 
  icoon

Methode 2) Facebook

 1. Surf naar Facebook en log in.
 2. Helemaal aan de rechterkant zie je ‘Contacten’ staan. Bovenaan staan je aanbevolen en meest gecontacteerde contacten. Klik op één van de contacten en een berichtvenster zal rechts onderaan de pagina openen. Staat het contact dat je zoekt er niet tussen, dan kan je onderaan op ‘zoeken’ klikken, de naam van het gewenste contact intypen en hij of zij zal erboven verschijnen.
 3. Typ je bericht in het venstertje en verstuur het door op de entertoets drukken.

Veel Facebookplezier!

Jef Belmans van BEEGO. 

beego_basis_opwit_small2Heb jij een probleem met of vraag over je computer, smartphone of tablet? 
BEEGO stuurt slimme ICT-studenten per fiets aan huis, tegen voordelige tarieven (voorlopig enkel in Antwerpen). Meer info?

Auteur: BEEGO

0 reacties

Login Registreer

BEEGO

Slimme studenten
Slimme studenten
BEEGO: hulp aan huis voor al uw computer-, smartphone- of tabletvragen. De informaticastudenten van BEEGO komen bij u thuis om problemen op te lossen, les of advies te geven bij aankoop of installatie van nieuwe toestellen (laptops, printers, smartphones, …). Kijk snel op www.beego.be en ontdek of BEEGO in uw regio actief is. Meer info op 03 434 44 44 of www.beego.be.

Meer artikels van BEEGO

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels