Deel via

Op uitstap naar Diest met de mailgroep Fotografie!

July 2018
Midden juni trokken de leden van de mailgroep Fotografie er weer op uit voor de 2e uitstap van het jaar. Ditmaal was de bestemming de stad Diest. Lag het aan het rijke historische patrimonium van de stad, het succes van de vorige uitstap of de band die Diest heeft met het huis Oranje-Nassau? Geen idee, maar de opkomst was in ieder geval overweldigend. Lees hier hun prachtige relaas!

Daar gaan we …

mag1Donderdag 14 juni. Trefpunt was de gratis parking van het domein De Halve Maan langs de ring van Diest: de ideale uitvalbasis voor een bezoek aan het historisch centrum.

Een wandeling door het Warandepark leidde ons naar een neoclassicistische herenwoning op de Graanmarkt, die oorspronkelijk ook de toegangspoort van het centrum was. Het was een voorproefje van wat ons nog te wachten stond en we waanden ons dan al in het historische Rome!

De Grote Markt

mag2Langs de kleine Diestse straatjes kwamen we uit op de Grote Markt. Daar prijkt de gotische Sint-Sulpitiuskerk, die speciaal voor onze uitstap een dagje werd opengesteld. De kerk herbergt vele schatten, afkomstig uit verschillende perioden van de kunstgeschiedenis. Zo zagen we er een laatgotisch triomfkruis, een renaissance tabernakel, een barokke preekstoel, en ook de doopvont die gebruikt werd bij de doop van de latere heilige Jan Berchmans.

Een kapel voor alle heiligen

mag3De volgende bestemming was de Allerheiligenkapel. Al in 1307 was er in de omgeving sprake van een kapel ‘van alle heiligen’. Door de jaren heen heeft die een heleboel doorstaan. Zo moest de kapel in 1854 wijken voor de bouw van de citadel, maar ze werd meteen heropgebouwd in een neoclassicistische stijl op de flanken van de toenmalige Kluisberg.

Ook werden de deuren speciaal voor ons geopend, waardoor we rustig de tientallen heiligenbeelden konden bewonderen die de kerk rijk is. Ik weet niet of echt alle heiligen er vertegenwoordigd waren, maar het waren er indrukwekkend veel. 

De inwendige mens versterken

Ondertussen was het tijd geworden om wat nieuwe krachten op te doen en we zakten af richting restaurant. Ditmaal werd gekozen voor De Paardentrap op de Kassei, achter het stadhuis.

mag4Een kommetje tomatensoep om te beginnen, keuze tussen kipfilet, schartongrolletjes of ribbetjes, en een ijsje om af te sluiten. Meer dan voldoende voor iedereen om vol moed de namiddagtocht aan te vatten. De teleurstelling was echter groot omdat het ondertussen wat begon te regenen, zeker omdat sommigen zich daar duidelijk niet op hadden voorzien. Maar veel regen was het niet en lang heeft het niet geduurd. Gelukkig maar!

Op naar het 'bierdomein'

mag5Na de klassieke groepsfoto op de trappen van het stadhuis trok de groep door het Park Cerckel. In 1228 vestigde de orde van de Minderbroeders, één van de oudste kloostergemeenschappen van Diest, zich aan de oevers van de Demer. Tijdens de 19de eeuw kende de biernijverheid in Diest een sterke groei. Brouwersfamilie Pieck - later Cerckel - kocht ongeveer de helft van het kloosterdomein aan en vormde het om tot een mooie lusttuin. De moestuinen werden een vijver met een prachtige smeedijzeren brug.

Vervolgens bracht een wandelpad ons tot aan de Ezeldijkmolen. Deze watermolen is een van de vele bouwwerken van de prinsen van Oranje-Nassau, die drie eeuwen lang nauwe banden hadden met de stad Diest. Het gebouw heeft een typische Vlaamse renaissancestijl en is opgesteld als een kruis. De trapgevels zijn opgetrokken in rode baksteen en witte zandsteen.

Het begijnhof

mag7Het begijnhof stond als laatste stop op de planning. Het was ondertussen gestopt met regenen, zodat we verder volop van deze leuke dag konden genieten. En genieten konden we zeker, want de organisators van onze uitstap hadden nog iets exclusiefs in petto. Aan de ingangspoort wachtte namelijk een gids die ons de toegang gaf tot de Sint-Catharinakerk en die ons een prachtig overzicht gaf van de geschiedenis van de kerk en het begijnhof. Als laatste brachten we nog een bezoekje aan een van de begijnhofhuisjes terwijl we de bijhorende uitleg over het leven van de begijntjes kregen.

Het begijnhof werd in 1253 gesticht door Arnold IV, Heer van Diest en in 1796 weer opgeheven door het Franse bewind. De meeste van de 90 huizen en conventen dateren uit de 17e en 18e eeuw. De prachtige barokke begijnhofpoort dateert van 1671.

En om af te sluiten …

Hoog tijd om nog even wat uit te rusten en te genieten van een lekker drankje op het terras van de Brasserie De Kapel. Zo konden we nog even nagenieten van een bijzonder geslaagde en perfect georganiseerde dag. Dit smaakt naar meer!

Groep

Mentor HenLo wegens alle deelnemers

Alle foto's bekijken


Wil jij ook lid worden van de mailgroep Fotografie?

Neem eens een kijkje op hun website. Je vindt er alles terug over hoe je kan inschrijven.


 

 

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels