Deel via

Hartverscheurend rauwe ‘Carmen’ in moderne onderwereld

In 2015 regisseerde Frank van Laecke Bizets wereldberoemde opera ‘Carmen’ voor Zomeropera Alden Biesen. Samen met Music Hall zal hij deze eigentijdse en expliciete versie van het origineel adapteren naar een grootse theaterproductie, die zich afspeelt in de onderwereld van de 21e eeuw. Vanaf 15 september 2018 kan je deze hartverscheurende versie bewonderen in Antwerpen, Brugge en Gent.

Carmen in een duister milieu

Van Laecke kiest er bewust voor om met het verhaal over de pure mannenverslindster en ultieme femme fatale Carmen af te dalen naar een laag van de maatschappij die meestal verborgen blijft. Thema’s als handel in vrouwen, kinderen, drugs én wapens blijven ook vandaag helaas brandend actueel en vormen de rode draad in deze hartverscheurende versie van Bizets opera. De rauwheid van dit alles wordt nog extra benadrukt in de kleuren van het functionele decor en de kostumering: alles in zwarte en grijze tinten.
 
Verwacht in deze Carmen dus geen Spaanse romantiek en een toeristische rondrit door Sevilla, wel een onderdompeling in een donkere wereld waar alles met wapens wordt opgelost.

 
Het verhaal

Carmen is een sterke, zelfstandige vrouw die haar sociale positie wist te verwerven en handhaven door haar seksuele aantrekkingskracht. Ze gebruikt haar lijf om in leven te blijven, maar haar ultieme doel is weg te raken uit dit milieu. De weg naar haar vrijheid loopt via korporaal Don José, wiens gevoelens ze weet te bespelen. Haar liefde voor Don José is oorspronkelijk oprecht en draait niet enkel om manipulatie. 

IMGL1455Na een duel met zijn meerdere, vlucht Don José de bergen in, waar hij zich met Carmen gedwongen moet aansluiten bij een bende smokkelaars. Ook daar kan Carmen het flirten niet laten. Maar de passie tussen Carmen en Don José blijft niet duren. Carmen wordt verliefd op Escamillo, een toreador. Wanneer ze naar het stierengevecht van haar nieuwe minnaar Escamillo gaat kijken, loopt ze Don José opnieuw tegen het lijf. Hij smeekt haar om terug bij hem te komen. Carmen weigert, met alle gevolgen vandien …

Carmen werd geschreven door Henri Meilhac en Ludovic Halévy, naar een novelle van Prosper Mérimée. De eerste opvoering vond plaats in Parijs op 3 maart 1875. Carmen is een Franstalige opera over liefde, jaloezie en de weg naar vrijheid in vier bedrijven. 

afficheCarmen

Zaterdag 15 september 2018: 20u - Stadschouwburg Antwerpen
Zondag 16 september 2018: 15u - Stadschouwburg Antwerpen
Zaterdag 22 september 2018: 20u - Concertgebouw Brugge
Zondag 23 september 2018: 15u - Capitole Gent

De voorstelling wordt Nederlandstalig boventiteld!

 

Tickets & info:  www.musichall.be

Een productie van Music Hall TS bvba, gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter-maatregel van de Belgische federale overheid

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels