Deel via

Durf jij je eigen verantwoordelijkheid op te nemen?

Verantwoordelijkheid opnemen blijkt een grote uitdaging te zijn voor de meeste mensen. Waarom? ‘Zij begrijpen de essentie ervan misschien niet goed,’ zegt healingcoach Isabelle Lambrecht. Het draait namelijk rond antwoord geven op iets. Maar op wat? Maak het jezelf gemakkelijk en neem nog enkel je verantwoordelijkheid op voor jezelf.

Waar komt je verantwoordelijkheidsgevoel vandaan?

  • nature-conservation-480985_640Als jij de verantwoordelijkheid op je neemt voor anderen, hoe komt dat? Welk mechanisme is daar de oorzaak van?
  • Als jij je verantwoordelijk voelt voor het lijden op deze wereld, hoe komt dat? Waarom triggert jou dat?
  • Als jij je verantwoordelijk voelt voor de ander, wat wil je daarmee bereiken?

Zolang jij geen grip krijgt op de echte essentie van verantwoordelijkheid, zal die als een zware molensteen rond je nek hangen. Dat is de reden waarom de meeste mensen maar al te graag hun verantwoordelijkheid afschuiven en met de vinger naar de ander wijzen.

Ver-antwoord-elijkheid nemen

Wie zijn ver-antwoord-elijkheid neemt, antwoordt handelend op iets, namelijk op een mogelijkheid. Verantwoordelijkheid nemen is een respons op die mogelijkheid, het is een belofte die jij vervult.

De volgende vraag is dan ook: 

Waarop antwoord jij? Op je potentieel of op mogelijk gebrek en angsten?Als jij antwoordt op gebrek, zal je altijd antwoorden op situaties en personen uit de buitenwereld, in plaats van te antwoorden op de roep van je potentieel.

typewriter-1138667_640Zolang je verantwoordelijkheid opneemt voor een status, geef je antwoord op een vorm van gebrek. Zo breng je nog meer gebrekkigheid tot stand in je leven. Je vertoont typisch verantwoordingsgedrag uit gebrek als je je steeds weer wilt verontschuldigen en te veel op je schouders wilt nemen, als je je handen wilt wassen in onschuld, als je steeds maar focust op plicht en moeten.

Wat is gebrek?

Gebrek is een angst voor tekort en is een aangeleerd idee. Gebrek is pijn en lijden. Wanneer je gefocust bent op gebrek, zal je merken dat schaamte en schuld de hete hangijzers zijn waarop jouw verantwoordelijkheid vorm krijgt. Je wilt pijn en lijden wegnemen, maar eigenlijk bevestig je de mogelijkheid van pijn en lijden alleen maar, zowel bij jezelf als bij de anderen. Leer anders te kijken naar de dingen: niks is zeker, noch vaststaand. De enige constante is de constante verandering.

Je eigen taal

marten-newhall-226045-unsplashHet leven is een en al mogelijkheid en potentieel. Datgene waar jij ‘ja’ tegen zegt, maak je tot een feit of tastbaar gegeven. Het wordt pas leuk als je je verantwoordelijkheid neemt voor jezelf. Dan hoef je enkel te antwoorden op het vele potentieel dat in jezelf ligt. Je spreekt die taal, het is immers je eigen taal en verhaal. Zo maak je alles in je leven makkelijker. Door je verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf, leef je vanuit je gevoel. Dat zal je feilloos leiden naar het juiste pad voor jou, terwijl je hoofd je feilloos laat lijden in onzekerheid, angst en gebrek.

Zet jij jezelf op de eerste plaats of doe je jezelf te kort?Ben jij bereid om vanaf nu enkel je verantwoordelijkheid te nemen voor wat je gevoel je aangeeft of blijf je vasthangen aan die zelfbeperkende aangeleerde ideeën? Zet jij jezelf op de eerste plaats of ben je bang anderen te kort te doen en doe je jezelf dan maar te kort?

Leer je bewust te zijn waarvoor jij je verantwoordelijk voelt en waarvoor jij je verantwoordelijkheid neemt. Kijk dan waarop jij hiermee een antwoord biedt. Voelt het goed, doe zo verder. Voelt het slecht, tja ... Dan is het tijd voor een nieuwe fase in de bewustwording van je eigen potentieel!

Auteur: Isabelle Lambrecht

0 reacties

Login Registreer

Isabelle Lambrecht

Healer
Healer
Isabelle Lambrecht is healer en life coach. Als hooggevoelige had zij meer dan 25 jaar last van fibromyalgie en CVS en een leven dat vierkant draaide. Haar ervaringen gebruikt ze nu om anderen te helpen. Haar specialiteit is het wegnemen van je emotionele en fysieke pijnen via healing op afstand en het coachen in alle levensdomeinen als life coach en via workshops www.isahealing.eu.

Meer artikels van Isabelle Lambrecht

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels