Deel via

Je mag wel eens wat vriendelijker zijn voor jezelf: 4 tips!

Vaak zijn we hard voor onszelf, te hard. Niets wat je doet is ooit goed genoeg, je kan altijd beter. Voor sommige mensen kan dat helpen om gedisciplineerd grootse dingen te bereiken, maar je kan ook té kritisch zijn voor jezelf, en dat komt meestal wel met een pijnlijk prijskaartje. Lifecoach Wim Annerel vindt dat het tijd is om wat vriendelijker te zijn voor jezelf.

Dit doet té hard zijn voor jezelf met je:

  1. Je holt je zelfwaardering uit. Want wanneer je niet voldoet aan je hoge normen, voel je je gefrustreerd en boos.
  2. Je haalt het plezier weg. Een harde of strenge houding naar jezelf kan ervoor zorgen dat dingen die plezant en opwindend waren, dat steeds minder worden. Fun wordt werk omdat je vreest te falen.
  3. Je presteert steeds slechter. Wanneer je gevoel van eigenwaarde vermindert, voel je je ook minder gemotiveerd om taken en projecten in je leven aan te pakken. En als het niet meer plezant is, ga je steeds meer dingen uitstellen. Je steekt er minder energie en focus in zodat de resultaten ook minder goed zijn.

4x lief zijn voor jezelf

1. Denk aan de negatieve gevolgen van deze houding

Wees je ervan bewust hoeveel schade je toebrengt aan jezelf door te hard te zijn: dat is een effectieve manier om wat vriendelijker te zijn voor jezelf.

2. Bepaal menselijkere en verstandigere normen voor jezelf

Films, boeken en mensen in jouw omgeving kunnen je normen influisteren die pure fantasie zijn. Maar het leven is geen fantasie of droom, en zulke onbereikbare standaarden leiden automatisch tot een mislukking, waarna je je teleurgesteld voelt in jezelf en in je leven.

adult-antioxidant-beach-1332194Probeer daarentegen wat relaxter te zijn en te aanvaarden dat alles en iedereen zwaktes vertoont en dat zaken niet altijd verlopen zoals gepland. Aanvaard dat je altijd dingen kan verbeteren maar dat ze nooit perfect zullen zijn. En besef dat je niet zult afgewezen worden als iets niet perfect is. Toch niet door redelijke en evenwichtige mensen.

3. Vier kleine stapjes vooruit

Als je gewoonlijk enkel grote mijlpalen in je leven of perfecte momenten viert, dan verlies je motivatie en krijg je het gevoel dat je nooit helemaal gelukkig zal zijn.

Maak er dus een gewoonte van om ook je kleine dagelijkse en wekelijkse succesjes te vieren. Dat helpt je om enthousiast te blijven en vol te houden.

4. Focus op positieve en opbouwende feedback

Het gebeurt vaak dat mensen hard zijn voor zichzelf wanneer ze een fout maken. Maar dat is een destructieve gewoonte, omdat het een kleine flater kan uitvergroten tot iets dat je wekenlang depressief maakt of ervoor zorgt dat je opgeeft.

Om jezelf gemotiveerd te houden en je eigenwaarde te beschermen, stel je beter deze vragen aan jezelf:

  • information-3011747_640Wat kan ik uit deze situatie leren?
  • Hoe kan ik dat wat ik heb geleerd gebruiken om niet meer dezelfde fout te maken maar beter en sneller vooruitgang te boeken?

Wat doe jij om vriendelijker te zijn voor jezelf? Laat het weten in de reacties hieronder. En ontdek deze 10 tips die maken dat je je weer oké voelt over jezelf.

Auteur: Wim Annerel

1 reactie

TimV
Goeie tips!

Wat ik zelf nog doe om vriendelijker te zijn voor mezelf, is niet al te veel naar het nieuws kijken om mezelf niet te besmetten met allerlei negatief nieuws.
2/09/18 18:54 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels