Deel via

Hoe ga je om met ‘moeilijke mensen’ in je omgeving?

‘Het leven zou toch zoveel makkelijker zijn als ik maar niet met al die moeilijke mensen moest omgaan,’ zuchtte Carolien onlangs bij lifecoach Wim Annerel. Herkenbaar? Je kan anderen niet veranderen, maar je kan hun gedrag tegenover jou wel proberen te sturen. Denk eens na of je hun ‘moeilijke gedrag’ niet zelf op de een of andere manier beloont …

In eigen handen

Je frustraties uitspreken, dat is natuurlijk helemaal oké. Het is minder oké als je iets opgeeft wat je nodig hebt, wilt, of verdient omwille van de ‘moeilijke gewoontes’ van die ‘moeilijke mensen’.

Als je het beu bent om hun spelletjes mee te spelen, neem dan je leven in eigen handen door eerst eens goed naar jezelf te kijken. Want je kan hen niet veranderen. Maar je kan wel veranderen wat jij doet en hoe je op hen reageert, en uiteindelijk welke invloed zij hebben op jouw leven.

Beloon je hen?

baby-3363419_640Moeilijke mensen doen wat ze doen omdat ze zo ‘getraind’ zijn. Ja, ze zijn eigenlijk beloond geweest voor hun negatieve gedrag, als kind en ook als volwassene. Zo leren kinderen die hun ouders kunnen manipuleren, al gauw met plezier macht en controle uit te oefenen over anderen.

Iedereen doet wat hij doet om zijn behoeften in te vullen. Door toe te geven aan wat ‘moeilijke mensen’ willen, beloon je hen dus. Denk er eens over na. Als iemands gedrag naar jou voortdurend ongepast of onaanvaardbaar is, vraag je dan eens af of je op de een of andere manier hun negatieve gedrag beloont.

Als je onaanvaardbaar gedrag negeert, gebeurt het vaak opnieuw.Zo wordt Mieke elke keer boos wanneer Hendrik oppert dat hij naar een voetbalmatch wil gaan kijken. En in plaats van naar haar jammerklacht te moeten luisteren, vindt hij het makkelijker om gewoon thuis te blijven. Maar op een dag wordt hij woedend en beschuldigt hij haar ervan een ‘zaag’ te zijn die hem helemaal niet begrijpt. In plaats van hem te antwoorden, voelt Mieke zich gekwetst en zegt ze helemaal niets meer. Hendrik profiteert van de stilte en gaat naar een voetbalmatch.

Zwijgen is toestemmen

Telkens je respons geeft op iemand anders, heb je drie keuzes:

  1. Positief zijn
  2. Negatief zijn
  3. Vermijden/negeren

Moeilijke mensen ervaren vermijden als een positieve respons. Als je onaanvaardbaar, ongepast gedrag negeert, gebeurt het vaak opnieuw. Het vertelt de moeilijke persoon immers dat je zijn of haar gedrag wilt aanvaarden.

Maar wat willen ze dan?

hand-784077_640_1Moeilijke mensen willen hun ding doen, op hun manier. Ze verwachten dat mensen rondom hen daaraan meewerken. En ze zien zelf niets onredelijks aan die verwachtingen. Ze hebben nog maar weinig ervaren dat hun handelingen ongepast zijn en ze hebben ook geen verlangen of motivatie om hun gedrag te veranderen.

Wat kan ik eraan doen?

Je leert heel wat van moeilijke mensen. Je tolereert hun gedrag en attitudes vast als ‘deel van het leven’. Je houdt je gevoelens voor jezelf en slikt je woorden in. Je geeft weer eens toe, ook al krijg je er niets voor terug. Je gaat voor het compromis, ook al is het 90/10 in je nadeel in plaats van een 50/50 deal. Misschien stel je zelfs je eigen vaardigheid om met anderen te communiceren in vraag: ‘Het ligt misschien aan mij.’

Je wordt precies zo behandeld als de manier waarop je jezelf toelaat om behandeld te worden.Je kan moeilijke mensen niet veranderen. Je kan enkel jezelf veranderen en je reacties op hun gedrag. Zij hebben jouw medewerking en toelating nodig om je te intimideren, te controleren en te manipuleren om hun zin te krijgen. In de meeste relaties word je precies zo behandeld als de manier waarop je jezelf toelaat om behandeld te worden.

brotherhood-2173097_640Het goede nieuws is dat, net omdat je gedeeltelijk verantwoordelijk bent, je iets kan doen om net wel respectvol behandeld te worden.

Door op jezelf te focussen en je gedrag en reacties te veranderen, kan je vandaag al de controle beginnen te nemen over hoe anderen je behandelen.

Tip: denk eens aan een paar moeilijke mensen in je leven. Hoe gedragen ze zich? Vraag je af of jij op de een of andere manier deze moeilijke mensen beloont in hun gedrag. Nog straffer: zouden zij jou beschrijven als de ‘moeilijke persoon’? En zo ja, wat zouden zij zeggen?

 

En wat doe jij om beter om te gaan met moeilijke mensen in jouw leven? Laat het hieronder weten. En ontdek nog meer tips in het artikel Hoe ga je om met een dominant persoon?

Auteur: Wim Annerel

1 reactie

Nailtje
Er staat wel een beschrijving van hoe die mensen zijn en denken, maar een oplossing lees ik hier niet. Veel van de beschrijvingen herken ik uit het beeld van kenmerken van een narcistische persoonlijkheid, en daar geldt maar 1 regel voor: negeren en niet voeden. Afstand nemen.
11/09/18 12:41 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels