Deel via

Waarom is kurkuma gezond voor je gewrichten?

Het is niet lang zoeken naar een reden voor de enorme populariteit van kurkuma: het aantal gezondheidsvoordelen die deze oranje wortel heeft, in het bijzonder voor de gewrichten, is haast niet te overzien. Wil je weten waarom kurkuma zo bijzonder is voor de gewrichten, lees dan snel verder!

Wat is de oorzaak van gewrichtsklachten?

Een of meerdere gewrichten kunnen stijf of pijnlijk zijn en rood, warm of dik aanvoelen bij een ontsteking. Deze klachten komen vaak ’s ochtends voor, maar ze kunnen ook de hele dag duren.

Door de leeftijd, slijtage, trauma’s of erfelijke factoren kan het kraakbeen in de gewrichten afnemen of vervormen waardoor artrose ontstaat. Ook kunnen infecties met bacteriën of langdurige ontstekingen in de gewrichten, zoals bij reumatoïde artritis, voorkomen. 

Wat verstaan we onder reuma of artrose?

hands-545394_640Als het gaat over pijn tijdens het bewegen, hoor je in de omgangstaal vaak de term ‘reuma’. Maar eigenlijk is reuma slechts een verzamelnaam voor een aantal zeer uiteenlopende aandoeningen van de gewrichten, spieren, pezen en het bot. Bekende reumatische ziekten zijn artrose (slijtagereuma) en artritis (ontstekingsreuma). Maar ook jicht, fibromyalgie, de ziekte van Bechterew en osteoporose zijn een vorm van reuma.

Welke behandeling bij gewrichtsklachten?

Veel gewrichts- en artroseklachten kun je voorkomen door regelmatig te bewegen en je gewicht op peil te houden. Elke reuma- en artrosevorm is echter verschillend en naast specifieke medicatie worden vaak pijnstillers en ontstekingsremmers ingezet om het levenscomfort te verbeteren. Geneesmiddelen zijn uiteraard geen snoepjes, zeker niet voor een langere periode. Gebruik ze alleen op advies van je arts of apotheker. Terwijl geneesmiddelen op korte termijn soelaas kunnen brengen voor de pijn en de ontsteking, kunnen voedingssupplementen zoals glucosamines, chondroïtine, collageen … en uiteraard kurkuma vooral aangewend worden op langere termijn. 

Waarom is kurkuma zo bijzonder voor soepele gewrichten?

Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant Curcuma longa. In de keuken is kurkuma wellicht het best bekend in gedroogde vorm en als vast bestanddeel van kerriepoeder (curry). Maar als hoog gedoseerd voedingssupplement kan kurkuma je gezondheid een stevige boost geven.

rawpixel-761477-unsplashDankzij de ontstekingsremmende werking van curcumine, het actieve bestanddeel, kan kurkuma ook helpen om artritisklachten te verlichten. De pijn in gewrichten, het belangrijkste symptoom van artritis, wordt namelijk veroorzaakt door ontstekingen. Als deze ontstekingen afnemen, wordt de pijn ook minder. Bij reumatoïde artritis blijkt curcumine de pijn en de zwelling meer te verminderen dan geneesmiddelen en bovendien zonder vervelende bijwerkingen(1). Uit experimenten blijkt dat kurkuma ook spierpijn vermindert of voorkomt en spierschade sneller herstelt. Deze spierpijn is het gevolg van oxidatieve stress en ontstekingen (1).

Kurkuma kan bij zoveel meer helpen!

Als krachtige antioxidant boost kurkuma je weerstand. Daarnaast kan het als natuurlijke ontstekingsremmer ook een belangrijke rol spelen bij tumorgroei bij kanker en zorgt het voor een mentaal evenwicht in de hersenen. Verder zijn er tal van wetenschappers die het heilzame effect van kurkuma bestuderen op het vlak van hart- en bloedvaten, gezonde cholesterolwaarden en bloeddruk, voorkomen van bloedstolling, overgewicht, chronische vermoeidheid, alzheimer en zoveel meer.

natural-chef-carolyn-nicholas-560118-unsplashVerschillende manieren om kurkuma te consumeren

Hoewel kurkuma omwille van de gele kleur en bijzondere smaak een heel fijn specerij is om in de keuken te gebruiken, volstaan die hoeveelheden niet om er ook echt effect van te merken. Kurkuma wordt als poeder bovendien vrij snel afgebroken door de darmcellen en de lever. Dat heeft als gevolg dat maar een beperkte hoeveelheid ook echt opgenomen wordt door het lichaam.

De dosis bepaalt het effect

In plaats van het keukenkruid met een lage dosis aan curcuminoïden, het actief bestanddeel van kurkuma, opteer je dan ook beter voor een kurkuma-extract met hoge dosis. Idealiter bevat dat extract ook zwarte peper: het stofje piperine vergemakkelijkt immers de opname van kurkuma door het lichaam.

Studies hebben al aangetoond dat je minimum 500 tot 1000 mg kurkuma-extract nodig hebt om van de heilzame werking van kurkuma te kunnen genieten. Daaraan raak je makkelijk met een hoog gedoseerd supplement, met keukenkruiden heb je daarvoor net heel wat eetlepels nodig. 

Om een geneeskrachtig effect van kurkuma te ervaren, is het belangrijk dat je steeds dezelfde veilige en werkzame dosis inneemt. Onverstandig gebruik van planten kan immers schadelijke effecten veroorzaken. Om dit te vermijden gebruik je het best voorgedoseerde voedingssupplementen. Elke doseringsvorm (tablet, gelule, capsule, lepel siroop, druppel tinctuur) bevat steeds dezelfde hoeveelheid bioactieve stoffen. Respecteer altijd de aanbevolen dosering op de verpakking.

Curcumed® Bio PQ

curcumedDe Curcumed® Bio PQ-tabletten van Nutrimed bevatten een unieke combinatie van 500 mg hoog gedoseerd kurkuma-extract en 5 mg Bioperine® (piperine uit zwarte peper dat ervoor zorgt dat de kurkuma beter opgenomen wordt in het lichaam). Bovendien bevat Curcumed® Bio PQ het gepatenteerde Curcumin C3 Complex®, de meest bestudeerde kurkuma.

Tijdelijk 30% korting én gratis levering

Ook goed om te weten: er loopt momenteel een actie waarbij je Curcumed® Bio PQ eens kunt uitproberen met wel 30% korting. Bovendien wordt je bestelling tijdelijk gratis verzonden, je hebt hem al na 1 à 2 dagen bij je thuis! 

Altijd de laagsteprijsgarantie en bovendien meer kopen, minder betalen!

Bestel hier Curcumed® Bio PQ!

Ontdek ook 2 unieke producten voor een optimale combinatie met kurkuma, ook te koop in de apotheek.  Bestel hier met de laagsteprijsgarantie:

Gembrimed Bio PQ: hoog gedoseerde gember en artisjok voor een optimale spijsvertering en maag- en leverfunctie. Kurkuma en gember behoren tot dezelfde krachtige plantenfamilie!

Glucamed Combi PQ:  hoog gedoseerde glucosamine en chondroïtine voor het kraakbeen, een interessante combinatie met kurkuma voor soepele gewrichten.

Bekijk ook de andere producten van Nutrimed, 1ste keuze voedingssupplementen: uitstekende kwaliteit en hoge dosering aan de laagste prijs. Ook te koop in de apotheek.

Ontdek alle andere producten van Nutrimed en bestel hier!


Bron:

  1. Lopresti AL et al, Journal of Affectious Disorders 2014; 167: 369-75, Curcumin for the treatment of major depression. A randomised double-blind, placebo controlled-study

1 reactie

wolfje
Zelf gebruik ik Curcuma 2x 500mg/dag. Ik ben van heel wat pijnen verlost. Stukken beter dan zware pijnstillers te slikken. Nu heb ik onlangs vernomen dat het niet aangeraden is om curcuma te nemen als men ook nog is bloedverdunners neemt. In welke mate is dat juist en ook de sterkte van een bloedverdunner zal zeker een rol spelen. Bijvoorbeeld bij Asaflow 80mg.Men vertelde me ook dat men beter een gewone aspirine neemt in plaats van Asaflow maar aspirine is dan weer niet goed voor mensen die maagzuurproblemen hebben.
11/09/18 09:28 REAGEER

Login Registreer

  • Login met Facebook
  • Login met Google

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels