Deel via

Je huis voor een prikje verkopen aan je kind. Een goed idee?

September 2018
Misschien denk je eraan om je huis te verkopen en te verhuizen naar een meer aangepaste woning. Je kinderen zijn al even het huis uit, en je merkt steeds meer dat je woning te groot geworden is. Die lege kamers vangen alleen maar stof, en wie mag dat stof opruimen?! Als een van je kinderen interesse heeft om je huis over te kopen, doe je er dan goed aan om een klein prijsje te vragen? Notaris.be licht toe.

Toch even opletten

Als ouder wil je je woning misschien voor een gunstige prijs verkopen aan één van je kinderen. Op zich is dat ook juridisch gezien geen probleem: als eigenaar kies je in principe zelf aan wie je de woning verkoopt. Toch zijn er een paar addertjes onder het gras.

Te lage verkoopprijs 

rawpixel-761473-unsplashAls je de woning aan je kind verkoopt voor een zeer lage prijs, dan kan de fiscus ervan uitgaan dat je eigenlijk je woning ‘schenkt’ en niet verkoopt. Let op: een schenking heeft andere gevolgen dan een verkoop. Op een schenking moet je immers schenkbelasting betalen en geen registratiebelasting. De grootste gevolgen komen echter naar boven wanneer er meerdere kinderen zijn. In het filmpje onderaan de pagina kom je meer te weten over de schenking van een gezinswoning.

Als de prijs te laag is, dan kan de fiscus het zien als een schenking in plaats van een verkoop.

Ongelijke behandeling kinderen

Als je de woning voor een lage prijs wilt verkopen aan je een van je kinderen (al dan niet samen met zijn of haar partner), dan is het waarschijnlijk niet de bedoeling dat dit kind wordt bevoordeeld ten opzichte van zijn broers of zussen. Toch kan dat gebeuren. De woning heeft namelijk een bepaalde waarde, die op die manier bij leven uit de toekomstige nalatenschap van de kinderen ‘weggenomen’ wordt én vervangen wordt  door een kapitaal dat lager is dan deze waarde, het prikje waarvoor dat ene kind je huis koopt. De broers en zussen zijn dus niet gebaat bij deze verkoop, want het betekent dat de waarde van de totale nalatenschap erdoor daalt.

Laat de woning schatten

Daar kan je als verkopende ouder wel zelf een mouw aan passen. Eerst en vooral zal je naar aanleiding van de verkoop de objectieve, realistische waarde van de woning moeten kennen. Hiervoor kan je een landmeter-expert inschakelen. Hij maakt een schattingsverslag op.

house-167734_640Wil je verkopen voor een waarde die lager is dan de werkelijke waarde, dan is dat geen probleem. Het verschil tussen de werkelijke waarde en de gevraagde verkoopprijs zal dan wel beschouwd worden als een schenking voor het kind dat de woning wil aankopen. Schenkingen die bij leven worden toekend aan kinderen worden op het moment dat je als ouder overlijdt, verrekend met het erfdeel van het begunstigd kind. De tellers worden bij wijze van spreken terug op nul gezet. Het kind dat een woning tegen een gunstige prijs heeft kunnen aankopen, zal finaal iets minder erven, maar daarmee wordt de gelijkheid tussen de kinderen hersteld.

Het verschil tussen de werkelijke waarde en de verkoopprijs wordt verrekend in de erfenis.Een gouden tip: wil je een woning verkopen aan een kind? Bespreek het dan eerst even met de notaris. Hij zal je kunnen wijzen op alle aandachtspunten.

Ben je niet van plan te verhuizen?

Heb je er al over nagedacht wat er met de gezinswoning zal gebeuren? Wat is de beste optie: je gezinswoning al schenken aan je kinderen of in de erfenis laten zitten?

Kan je belastingen besparen? Hoeveel bedraagt de schenkbelasting? En de erfbelasting? Laat het zeker eens berekenen door je notaris!

Auteur: Notaris.be

2 reacties

denbeste
Het is allemaal een grote schande, als je partner sterft dan moeten er nog eens successierechten betaald worden op eigendom en spaarcenten.
Als je tijdens je leven goed hebt opgepast, gespaard, een eigen huisje gekocht dan wordt je hier later nog mee gestraft en moet je nog eens betalen op al waar je al zoveel belasting op betaald hebt.
Doe je echter alles op, geen spaarcenten, geen huisje dan betaal je niks, nada en wordt je daarna nog geholpen door het OCMW met centen die ze van de spaarzame burger hebben afgepakt.
Is dat eerlijk? Dacht het niet.
25/09/18 10:14 REAGEER
paradelta
Als men info geeft moet men dit scheiden van filosofie rond info.

Luister zelf eens of heb ik toch juist gehoord: ...erfbelasting gaat vanaf 50.000€ naar 9% en een schenking gaat vanaf 150.000€ naar 3%. Ze starten allebei ik 3%...
28/09/18 06:31 REAGEER

Login Registreer

Notaris.be

Info en tips over sleutelmomenten in je privé- en professioneel leven! In alle vertrouwen gaan samenleven, een woning kopen, een eigen zaak starten of een erfenis voorbereiden.

Meer artikels van Notaris.be

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels