Deel via

Voor wie stem jij op 14 oktober?

September 2018
Binnen twee weken trekt iedereen weer naar de stembureaus voor de lokale en provinciale verkiezingen. Op straat zie je de ene politieke affiche na de andere, elke dag vind je wel flyers met verkiezingsslogans in je brievenbus. Maar wat als je niet goed weet welke politieke kleur bij jou past? De Stemcheck kan je helpen! Stem je in jouw gemeente digitaal? Dankzij deze filmpjes kom je te weten hoe.

Verkiezingen 14 oktober

Op zondag 14 oktober 2018 worden in principe alle Belgen in het stemhokje verwacht voor de verkiezingen van de gemeente- en provincieraden. Die organen zorgen voor het dagelijks bestuur van je gemeente en provincie. Wie in Antwerpen woont, stemt ook voor het districtbestuur. Wie in Voeren of een van de zes Vlaamse randgemeenten rond Brussel woont, brengt ook een stem uit voor de schepenen, OCMW-raadsleden en leden van het vast bureau.

Voor wie stemmen?

Als je nog niet weet voor wie je een stem zal uitbrengen, is de Stemcheck van De Standaard en Het Nieuwsblad een handig hulpmiddel om te weten te komen welke partij bij jou past. Door 25 vragen te beantwoorden, krijg je nadien te lezen in welke mate jouw mening overeenkomt met die van de partijen uit je gemeente. Dit resultaat kan je helpen een weloverwogen keuze te maken.

Doe de Stemcheck!

Digitaal of op papier stemmen?

In 163 gemeenten in Vlaanderen werden de papieren stembiljetten vervangen door stemcomputers. Die gemeenten staan op de kaart hieronder aangeduid met een kleurtje, in de ‘witte gemeenten’ stem je nog steeds met potlood en papier. Klik op de kaart voor een grotere weergave. 

 overzicht_gemeenten_type_stemming

Hoe ga je te werk?

In de gemeenten Bocholt, Bree, Dilsen-Stokkem, Kinrooi, Lennik, Maaseik, Putte, Sint-Truiden, Tongeren en Wemmel zullen nieuwe stemcomputers staan. Dit filmpje toont je hoe je daar digitaal kan stemmen:

In de overige gemeenten zijn de stemcomputers van hetzelfde type als bij de verkiezingen in 2012. Digitaal stemmen doe je zo:

Opkomstplicht

Als stemgerechtigde Belg ouder dan 18 jaar ben je verplicht om deel te nemen aan de verkiezingen. Er is echter een opkomstplicht, maar geen stemplicht. Dat betekent dat je op de dag van de verkiezingen verplicht naar het stembureau moet gaan, maar niet dat je een stem moet uitbrengen: je mag ook blanco of ongeldig stemmen.

Volmacht

ANIMATIE_VERKIEZINGEN_NIEUWE_STEMCOMPUTER_STILL2Kan je niet naar het stembureau gaan, om medische redenen bijvoorbeeld, dan moet je iemand anders een volmacht geven om in jouw plaats een stem uit te brengen. Daarvoor moet je een volmachtformulier invullen. Dat kan je gratis aanvragen bij je gemeentebestuur of downloaden van deze pagina. Daarnaast heb je een attest nodig dat bewijst dat je zelf niet kan gaan stemmen, een doktersattest bijvoorbeeld.

Ook in deze andere gevallen kan je iemand anders een volmacht geven.

De persoon die je de volmacht hebt gegeven, gaat voor jou stemmen in het stembureau dat op jouw oproepingsbrief staat. Hij of zij moet de volgende zaken meebrengen: het volmachtformulier, het afwezigheidsattest, zijn of haar identiteitskaart en oproepingsbrief en jouw oproepingsbrief. Hij of zij mag nadien natuurlijk niet vergeten om ook nog zelf te gaan stemmen!

Meer info op vlaanderenkiest.be.

Afbeeldingen in dit artikel: Agentschap Binnenlands Bestuur, vlaanderenkiest.be

Auteur: Inneke De Corte

2 reacties

Hugoo
Het wordt als heel eenvoudig voorgesteld, en dat is het ook.
Toch vrees ik chaos. En massa's volmachten...
2/10/18 09:47 REAGEER
Camilla
Mag je ook meegaan in het stemhokje met iemand die het niet goed kan?
Milla
4/10/18 22:12 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels