Deel via

Helmut Lotti geeft Peter Koelewijn een ‘Peer’

October 2018
Begin oktober stelde Peter Koelewijn zijn autobiografie ‘Peer' voor. Pinkpop-organisator Jan Smeets, en oprichter van ‘Peter & zijn Rockets fanclub’, gaf het eerste ‘Peer’-exemplaar aan Koelewijn. Ook Boudewijn De Groot, George Kooymans (Golden Earring), zijn originele Rockets én onze Helmut Lotti waren van de partij. Lotti trotseerde speciaal voor Koelewijn de file om hem ook een Vlaamse ‘Peer’ aan te reiken.

Kom van dat dak af!

_DSC2711_DxOMet 60 jaar muziekgeschiedenis in zijn broekzak, wordt Peter Koelewijn niet voor niets ‘de Godfather van de Nederlandstalige rock & roll’ genoemd. In januari 1960 begon zijn carrière met de nummer één-hit Kom van dat dak af. Koelewijn trok op tournee met zijn Rockets en scoorde megahits met o.a. Angeline, de blonde sexmachine, Mij oh mij, Je wordt ouder papa, KL 204 (Als ik God was). In de jaren negentig scoorde hij als Gompie een Europese monsterhit met Alice, Who The X Is Alice?. Naast zijn eigen succes, ontdekte Peter Koelewijn muzikaal talent en werd hij ook een succesvolle songwriter-producer. Peer componeerde songs voor o.a. Anneke Grönloh, Conny Vandenbos, Normaal, Ria Valk, Babe, e.v.a.

Niet alleen in Nederland, maar ook in Vlaanderen is Peter Koelewijn een ster. Hij werkte samen met Will Tura, Louis Neefs en met Helmut Lotti en manager Piet Roelen scoorde hij internationaal succes. Met tachtig muzikanten en vier uitverkochte Elisabethzaal-concerten, nam Peter Koelewijn als producer op 15 september 1995 de eerste Helmut Lotti Goes Classic op. Het album verkocht meer dan 550.000 exemplaren en ook de opvolgers werden een internationaal succes. Op de boekpresentatie noemde Koelewijn Helmut Lotti 'het grootste muzikale talent waar hij ooit mee werkte' en Piet Roelen ‘de beste manager ter wereld’. In het boek Peer spendeert Koelewijn meer dan 40 bladzijden aan het hoofdstuk Lotti-Roelen, inclusief foto’s en sappige ‘achter de schermen’-verhalen. 

Op het podium, in de studio en in het dagdagelijkse leven, is Peter Koelewijn een wandelende energiebom. Hij neemt geen blad voor de mond en zegt openlijk waar hij voor staat. Koelewijn was de eerste die het aandurfde om met wijlen Johan Cruijff een plaatje op te nemen in de studio. De voetballegende kon amper zingen, maar toch was het liedje succesvol in de Nederlandse Top 40.

Peer

PEER coverPeer vertelt gestoffeerd het levensverhaal van een jongen uit Eindhoven, die opgroeide in de viswinkel van zijn ouders vlak na de oorlog. Verhalen over eerste liefdes en liefdesliedjes, over succes en tegenvallers. Over de pieken en dalen, persoonlijke vriendschappen en zakelijke geschillen. Koelewijn praat over de vrouwen in zijn leven, zijn kinderen en de vele avonturen met artiesten, platenbazen, voetballers, dj’s, platenpluggers, Donna Summer en Pinkpop-organisator Jan Smeets, stichtend lid en president van ‘Peter en zijn Rockets fanclub’.  

Peter Koelewijn is momenteel erg actief in Vlaanderen. Naast zijn theatertournee, promoot hij Peer ook met enkele signeersessies. Zijn verhaal geeft ook een unieke inkijk op de popindustrie van de Lage Landen, inclusief het reilen en zeilen achter de schermen. Het boek bevat unieke, nooit eerder gepubliceerde foto’s uit Peters persoonlijk archief van 60 jaar Nederpop.

Peer van Peter Koelewijn is te koop in de boekhandel en online.

Foto's: (c) Roland Hermans

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels