Deel via

Het maximum uit je leven halen? Werk aan je veerkracht en zingeving

October 2018
Gezond en gelukkig ouder worden? Wie droomt er niet van? Maar wat betekent het in de praktijk en hoe haal je het maximum uit het leven na je pensioen? Els Messelis, auteur van het ‘receptenboek’ ‘60 met een plus: creatief en zinvol ouder worden’ legt ons uit hoe je in verbondenheid met jezelf en met alles en iedereen om je heen zinvol, creatief en succesvol ouder wordt, dit met het diepe besef dat het leven niet altijd even lief voor je is.

Wat zijn de aspecten van een kwaliteitsvol leven?

ElsOf je nu jong of oud bent, voor iedereen is een kwaliteitsvol leven anders. Els Messelis licht toe: ‘Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hangt de kwaliteit van leven onder andere af van de mate waarin mensen steun krijgen in het leven, in welke mate mensen zich veilig voelen, kunnen genieten, tevreden kunnen zijn, betekenisvol of zinvol kunnen leven in goeie leefomstandigheden.’ (Foto: Els Messelis)

Maar als maatschappelijk werker en sociaal gerontologe, vindt Els dat ook de omgeving belangrijk is. ‘Ik gebruik in mijn boek vaak het woord “verbinding”. Ik denk dat een kwaliteitsvol leven dus gaat om een goede verbinding te hebben met jezelf, maar ook met je persoonlijke netwerk, met je sociaal netwerk, de natuur, de maatschappij, en ga zo maar door. Dat zijn dingen die mij heel erg boeien.’

Bij een kwaliteitsvol leven hoort een goede verbinding
met jezelf, je persoonlijke en sociale netwerk, de natuur,
de maatschappij ...

Gezondheid

Een ander belangrijk aspect van een kwaliteitsvol leven is gezondheid. De WHO definieerde ‘gezondheid’ in 1948 als ‘een toestand van fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet louter het ontbreken van ziekte of gebrek’. Maar ondertussen is er natuurlijk al het een en ander veranderd. Mensen leven bijvoorbeeld langer, er is meer hygiëne, en door de medische vooruitgang worden mensen gemiddeld op latere leeftijd ziek. Dokter Machteld Huber heeft dan ook een voorstel gedaan om die definitie te verruimen. In 2011 heeft zij gezegd dat gezondheid gebaseerd is op veerkracht, het vermogen om je aan te passen, en op een eigen regie voeren. 

Veerkracht

Veerkracht, dat is hét modewoord van vandaag volgens Els. Vroeger zei men dat veerkrachtig zijn een karaktereigenschap is van mensen om te reageren op allerlei stressvolle situaties. Maar het gaat verder, wie veerkrachtig is, kan zich aanpassen aan die negatieve stress of tegenslagen en komt daar misschien zelfs sterker uit.

Veerkracht gaat immers niet alleen over terugveren naar de oorspronkelijke situatie, maar ook over het vermogen om door te groeien als mens. Op de website www.fitinjehoofd.be vind je bijvoorbeeld tien stappen voor jong en oud terug om veerkrachtiger in het leven te staan.

  1. Vind jezelf oké
  2. Praat erover
  3. pexels-photo-1236678Beweeg
  4. Probeer iets nieuws
  5. Reken op vrienden
  6. Durf nee zeggen
  7. Ga ervoor
  8. Durf hulp vragen
  9. Gun jezelf rust
  10. Hou je hoofd boven water

Een van de stappen is ‘praat erover’. Als je met dingen zit, krijg je er vat op als je er met anderen over kan praten. In de praktijk merkt Els echter dat babyboomers niet altijd zo mondig en kritisch zijn als wordt beweerd. ‘Ze zijn ook vaak te trots om toe te geven dat ze met iets zitten. Daarnaast durven ze moeilijk ‘neen’ zeggen, zowel tegen (schoon)ouders, kinderen als kleinkinderen. Mensen worden vaak meer geleefd dan dat ze zelf leven.’

Puntje 9 verdient ook meer aandacht, vindt Els. ‘Ik werk al jaren met levensverhalen van mensen en ik merk dat mensen erg veel nood hebben aan “verstilling”, aan de kunst om los te laten door wandelingen aan zee of in de natuur te maken, bijvoorbeeld.’

Els wil graag aan deze tien principes van veerkracht nog een elfde toevoegen, en dat is Wabi Sabi of de schoonheid van imperfectie. ‘Aanvaard jezelf, ook met een rimpeltje meer.’

Zingeving

pexels-photo-433495De theorie over kwaliteitsvol leven is één ding. Maar hoe zet je de theorie nu om in de praktijk? Els: ‘In de cursus ‘Voorbereiding op je pensioen’ die ik al 32 jaar geef, hoor ik vaak van mensen die met pensioen gaan dat ze willen genieten met de grote G. Hier spelen ook het ‘yolo-principe’ (You Only Live Once) en FOMO (Fear of Missing Out) een rol. Senioren van vandaag willen nu met pensioen gaan, nu de wereldreis van hun leven boeken waar ze nooit eerder tijd voor hadden en noem maar op. Na 10 of 20 jaar merk ik echter dat mensen dat kotsbeu worden.’ Els raadt dan ook aan om op zoek te gaan naar betekenis en zin in je leven. Als je weet dat je leven voor anderen van betekenis is, als je activiteiten onderneemt en initiatieven ontplooit om iets van waarde te realiseren en je doet alles met plezier en passie, dan heeft je leven zin.

Aanvaard jezelf, ook met een rimpeltje meer. Er zit ook schoonheid in de imperfectie.

Het geheim van meer ‘zen’ in je leven

Iedereen heeft de mond vol van het belang van geestelijk in balans te zijn. Dat bereik je in de eerste plaats door een goede zelfkennis. Ga niet over je eigen grenzen en zorg ervoor dat je draaglast niet groter is dan je draagkracht. Negatieve chronische stress is helemaal uit den boze. Als we bijvoorbeeld met pensioen gaan, dan heb je geen werkstress meer, maar dan krijg je misschien te maken met zorgstress, keuzestress of relatiestress. Els: ‘Alles begint met een goed inzicht in je manier van leven zodat je die negatieve stress kunt vermijden. En kan je dat niet alleen, zoek dan de nodige hulp en ondersteuning. Wie wil immers geen warme en zorgzame samenleving?’

Hoe haal jij het maximum uit je leven? Laat het ons weten in de de reacties!

 

Het boek 60 met een +: zinvol, creatief en succesvol ouder worden van Els Messelis is momenteel enkel nog als e-book te verkrijgen. 

Auteur: Karolien Selhorst

1 reactie

paradelta
Er is een groot verschil tussen 60 en 70 jarigen. Ik ben pas op mijn 70ste op pensioen gegaan. Er was weinig verschil in mijn bezigheden maar op je 70ste lukken die allemaal niet zo goed meer en dan is je pensioen je uitweg. Alles vraagt meer tijd, de communicatie vlot niet meer. Je geraakt geïsoleerd. Niet als vrouw, die blijft heel veel gemakkelijker betrokken bij de keuken, bij de kinderen. Die blijft nodig!
In de Chiro hadden we het over vriendschap, kameraadschap. Facebook slingert ze je om de oren...
Onlangs bezocht ik een ouder koppel, de vrouw wist me te zeggen dat ik de eerste was die ze die maand zag. Vrienden hebben is de enige manier om gelukkig oud te worden.
15/10/18 18:57 REAGEER

Login Registreer

Karolien Selhorst

Karolien Selhorst is freelance journaliste, copywriter, blogger en vertaler. Haar favoriete topics zijn ouderenzorg, welzijn, psychologie, gezondheidszorg, literatuur, technologie en digitale media. Naast haar professionele bezigheden doet Karolien vrijwilligerswerk in een woonzorgcentrum waar ze vooral werkt met personen met dementie.www.karolienselhorst.be

Meer artikels van Karolien Selhorst

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels